Arıtma için 2.5 milyar TL’lik bütçe

Ergene Havzası'nda önemli kirlilik parametrelerinden biri olarak gösterilen ''renk parametresi'' ile ilgili çalışma, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırıldı. Buna göre, Ergene ve Çorlu deresine deÅ

Çerkezköy 25.01.2012 10:15:00 0
Arıtma için 2.5 milyar TL’lik bütçe
Ergene Renk Parametresi İstişare Toplantısı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
YILDA 700 BİN TON BOYA
Toplantı öncesi yapılan bilgilendirmede sentetik boyar maddelerin tekstil, boya, kağıt ve baskı endüstrilerinde yaygın olarak kullanıldığı, 100 binin üzerinde sentetik boyanın üretim faaliyetlerinde kullanıldığı ve yılda 700 bin ton boya üretimi yapıldığı ifade edildi. Ayrıca üretim ve kullanım esnasında artan boya miktarı göz önüne alındığında bu atıkların çevresel açıdan ne derece önem arz ettiği ortaya çıktığı belirtildi.
2. SINIF SU KALİTESİ HEDEFLENİYOR
Rengin, boyama işlemi yapılan tekstil endüstrisi atık sularının en karakteristik parametrelerinden olduğunu belirten yetkililer, renkli suların güneş ışınlarının geçişini engelleyerek fotosentez hızını yavaşlattığını, ortamdaki çözünmüş oksijen değerinin azalmasına ve ekosistem içerisindeki biyolojik mekanizmaların olumsuz etkilenmesine neden olduğunu ifade etti. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 6 Mayıs 2011’de açıkladığı Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında Ergene nehrinde uzun vadede renk parametresinde 2. sınıf su kalitesinin hedeflendiğini kaydeden yetkililer, hedefler doğrultusunda 24 Nisan 2011’de Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin revize edilerek, çeşitli sektörlere (gıda, içki, maden, tekstil, kağıt, metal)  renk standardı (280 Pt-Co) getirildiğini ve 24 Nisan 2012’ye kadar da geçiş süreci tanındığını açıkladı.
ORTA YOL BULUNMALI
Renk parametresi arıtımının, klasik çamur sistemlerine ilaveten ek bir kimyasal arıtma süreci gerektirdiğini belirten yetkililer, söz konusu sistemin sanayi sektörüne ilk yatırım ve işletme gideri olarak yansıyacağınım ifade etti. Ergene nehrinin doğal rengine kavuşması için doğanın kullanma-koruma dengesini bozmadan,  sanayicinin de maliyetini çok fazla arttırmadan orta yolun bulunması gerektiğini belirten yetkililer, alınan kararların acil bir şekilde uygulanmasına geçilmesi gerektiğini vurguladı. 
KURUŞLARI HESAPLIYORUZ
İstişare toplantısında konuşan Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, “Renk parametresi kapsamında Ergene’ye suyun uygun görünümünü kazandırmayı ve huzur verici bir ortamın sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi. Projenin Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde mi yoksa birden çok organizenin birlikte yapmasının mı daha uygun olduğuna karar verilmesi gerektiğini belirten Vali Kemelek, maliyetin en aza indirgenmesi için kuruşların dahi hesaplanması gerektiğini ifade etti.
2 MİLYAR 500 MİLYON BÜTÇE
Sabah saatlerinde yaptığı görüşmelerde tesiste kirli suyun içilir hale getirilebildiği yönünde bilgi aldığını söyleyen Zübeyir Kemelek, “Bu işlem organizelerde de yapılabilir. Fakat bunun için toplu düşünmemiz gerekiyor. Birlikte hareket etmeliyiz. En doğrusunu en ucuza nasıl mal edeceğiz bunları konuşmalıyız. Elimizde alternatifler var. Hangi alternatifin en doğru olduğuna yapacağımız bu istişareler sonucu karar vereceğiz” dedi. Ergene planının iki ayağı olduğunu belirten Zübeyir Kemelek, bunlardan birincisinin evsel atıkların arıtılması, ikincisinin ise endüstriyel atıkların arıtılması olduğunu söyledi. İlgili Bakanlığın bölgedeki belediyeleri evsel atıkların arıtılması konusunda görevlendirdiğini ifade eden Vali Kemelek, “Bazı belediyelerin projeleri sonuçlanmak üzere. 13 belediyenin bu işlerini Devlet Su İşleri yapacak. Belediyelere yüzde 45’lik hibe şeklinde yardım yapılacak. Kalan tutar ise borçlandırılacak. Şimdiye kadar 4 müracaat oldu. Hükümet konuyla ilgili 2 milyar 500 milyon TL bütçe ayırdı” dedi.
RAKİBMİZ AVRUPA DEĞİL
Toplantıda konuşan Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu da, bölgenin tekstil ağırlıklı bir bölge olduğunu belirtti. Bu bağlamda rakiplerinin herkesin düşündüğü gibi Avrupa ülkeleri olmadığını söyleyen Sarıoğlu, “Bizim rakiplerimiz Hindistan, Pakistan, Vietnam, Bangladeş’tir. Biz bu ülkelerle yarışıyoruz. Proje maliyetinin sanayiciye getireceği yük minimize edilmeli. Çünkü biz piyasada arıtmayla alakası olmayan ülkelerle rekabet ediyoruz. Avrupa Avrupa diyoruz ama Avrupa’dan gelen Tuna nehrinin durumu Ergene’den beter. Ben Ergene’de suya girerim ama Tuna’da girmem” dedi. Projenin yalnızca bölge için değil tüm ülke için geçerli bir uygulama olduğunu ifade eden Ömer Sarıoğlu, en mantıklı sistemin deşarj sistemi olduğunu söyledi.
NE GEREKİYORSA ONU YAPALIM
Çevre konusunda en mimli sektörlerden biri olduklarını söyleyen Çorlu Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş da “Önemli olan devletin ne düşündüğüdür. Aldığımız duyumlara göre Başbakanımız Ergene’nin bir prestij projesi olduğunu ifade etmiş. Buranın temiz akması gerektiğini söylemiş. Madem bu bölgede böyle bir durum var bu kirliliği nasıl temizleriz ne yapılması gerekiyor, kesin ve net bir şekilde ortaya konulsun. Kalıcı bir çözüm sunulmalı. Ben bu işin kökten çözülmesi konusunda deşarj sisteminin daha uygun olacağı kanaatindeyim. Ben de Ergene’nin temiz kalmasını istiyorum. Orda balık tutmak istiyorum. Bu süre zarfının uzatılmaması gerekiyor. Neyse söylensin ve gereği yapılsın” ifadesini kullandı.
VALİ ERKEN AYRILDI
Karşılıklı fikir alışverişlerinin olduğu görüşmelerde, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek programı dolayısıyla toplantıdan erken ayrıldı. Toplantı basına kapalı olarak devam etti. İstişare toplantısına Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek’in yanı sıra Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, Tekirdağ ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Fatih Arslan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Daire Başkanı Yahya Kesimal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Gül Mıhçıoğlu, Prof. Dr. A. Mete Saatçi, Prof. Dr. İzzet Öztürk, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Prof. Dr. Özer Çınar, Prof. Dr. Mehmet Kitiş, Yrd. Doç. Dr. Sami Gören, Yrd. Doç. Dr. Göksel Demir, Doç. Dr. Ali Rıza Dinçer, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çorlu Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, Çerkezköy OSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Çorlu Deri OSB Müdürü Erdinç Ferlier, Ergene Yeşil Çevre Kooperatifi Başkanı Şakir Sönmez, TRAKYASİAD Başkanı Doğan Ünal, TRAKYASİAD Başkan Yardımcısı Cahit Ecesoy, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürdal Adal, İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Özen Mensucat Genel Müdürü Dr. Ahmet Temiroğlu, Can Tekstil Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Can da katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10