Hem uzun ömürlü olmalı hem de tasarruf sağlamalı

Mobil Oil Türk A.Ş. tarafından Çerkezköy’deki ağır vasıta sürücülerine yönelik bir seminer düzenlendi. Motor yağlarından nasıl tasarruf edilebileceğini anlatan Mobil Oil Türk Anonim Şirketi Oto

Çerkezköy 10.02.2012 18:36:00 0
Hem uzun ömürlü olmalı  hem de tasarruf sağlamalı

 Mobil Yağları Trakya Bölge Distribütörü Bayraktarlar Limited Şirketi tarafından Çerkezköy’deki ağır araç şoförlerine yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.

KATILIM YOĞUN OLDU
Mobil Oil Türk Anonim Şirketi Otomotiv Saha Mühendisi Aydın Güney ve Bayraktarlar Limited Şirketi Saha Mühendisi Emre Günözen’in sunduğu ‘Mobil Ürünleri ile Tasarruf Edin’ konulu seminer Mobil Yağları Trakya Bölge Distribütörü Bayraktarlar Şirketi tarafından düzenlendi. Önceki gün saat 19.00’da Golden Palace Otel’de gerçekleştirilen seminere AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Mobil Oil Türk Anonim Şirketi Özel Servis ve Perakende Satış Yönetmeni Kerem Sarıışık, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat ve Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Eski Başkanı Tahir Vardar’ın yanı sıra 100’e yakın şoför katıldı.
“GİDERLERİNİZİ AZALTABİLİRSİNİZ”
Ağır vasıtalara birer işletme, şoförlere ise birer işletmeci gözüyle baktıklarını belirten Çevreyi koruma kapsamında egzozdan çıkan dumanların en aza indirgenmesi için ‘Egzoz Emisyon Sistemleri’nin geliştirildiğini söyleyen Güney, iyi bir motor yağının da gelişen egzoz emisyon sistemine uyumlu olması gerektiğini vurgulayarak “Dünyaya ne kadar az kirlilik bırakırsanız o derece mutlu olmanız gerekir. Bunun için uzun ömürlü yağ kullanımına dikkat edilmeli. Bununla birlikte kullandığımız yağlar tasarruf etmenizi sağlamalı” diye konuştu.  ve Bayraktarlar Limited Şirketi Saha Mühendisi Emre Günözen, Mobil ürünleri ile bu işletmelerin giderlerini azaltmayı ve gelirlerini arttıracak çözüm önerileri sunmayı hedeflediklerini ifade etti.
“MOTORLARIN BEYGİR GÜCÜ ARTIYOR”
Gelişen teknoloji ile birlikte motorların beygir güçlerinin de arttığını belirten Aydın Güney ve Emre Günözen, “Beygir gücü artıyor. Motorların ihtiyacı olan yağ kalitesi de gelişiyor. Eskiden 2-3 bin kilometrede bir yağ değiştiriliyordu. Şimdi ise şoförler 100 bin kilometrede bir yağ değişimi yapmak istiyor. Yağın ömrü uzun olsun istiyor. Motor yağlarından olan beklentilerde de bir artış var” dedi.
“YAĞLAR TASARRUFU SAĞLAMALI”
Bir motor yağının en önemli görevinin sürtünmeyi azaltması olduğunu söyleyen Aydın Güney, yağın aynı zamanda kirlenmenin de önüne geçmesi gerektiğini kaydetti. Motorda yanmayan yakıtın kurum oluşturduğunu belirten Saha Mühendisi Güney, “Bu kurumlar sekmanların çevresine takılı kalıyor. Sekmanlara zarar veriyor. Kaliteli bir yağ, kurumu oradan sökmeli, oluşacak tıkanmaları önlemeli ve motoru temiz tutmalı. Mobil Delvac motorunuzun içindeki kurumları motora zarar vermeyecek kadar küçük parçalara ayırır. Böylece filtreden kolaylıkla çıkarak tıkanmaları da engeller” dedi. Çevreyi koruma kapsamında egzozdan çıkan dumanların en aza indirgenmesi için ‘Egzoz Emisyon Sistemleri’nin geliştirildiğini söyleyen Güney, iyi bir motor yağının da gelişen egzoz emisyon sistemine uyumlu olması gerektiğini vurgulayarak “Dünyaya ne kadar az kirlilik bırakırsanız o derece mutlu olmanız gerekir. Bunun için uzun ömürlü yağ kullanımına dikkat edilmeli. Bununla birlikte kullandığımız yağlar tasarruf etmenizi sağlamalı” diye konuştu.
‘DÜNYA DEVLERİ MOBİL DİYOR’
Turbo motorların dakikada 150 bin ila 250 bin devir yaptığını söyleyen Aydın Güney, “Motor yataklarının yağlanması ve sıcaklık konusunda Turbo motorlarda ayrı bir sıkıntı var. Turbo motorlar diğerlerine nazaran aşırı ısınıyor bu da buharlaşmaya sebep oluyor. İyi bir yağ kullanarak aşınmayı engelleyebilir ve aşırı ısınmanın önüne geçebilirsiniz” dedi. Motorlarda aşınmanın yüzde sekseninin ilk marşta yağın pompaya ulaşması esnasında meydana geldiğini belirten Güney, “Araç motorlarında yol yaparken aşınma fazla olmaz. İlk çalıştırmada aşınır. Kaliteli bir yağ kullanarak motorun tek seferde etkin bir şekilde çalışmasını sağlayarak aşınmanın önüne geçebilirsiniz” diye konuştu. Kaliteli bir motor yağı kullanmanın faydalarından da bahseden Aydın Güney  “Kaliteli yağ yakıt tasarrufu sağlar. Yağın kullanılabilirlik ömrünü uzatır. Motor parçalarını korur. Daha iyi koruma sağlar ve aşınmaları minimum seviyeye çeker” diye konuştu.
ÇERKEZKÖY’DE MOBİL 1 EXPERT UYGULAMASI
Seminerin sonunda konuşan Bayraktarlar Limited Şirketi Genel Müdürü Tarık Bayraktaroğlu, Türkiye’de bir ilk olan ‘MOBİL 1 EXPERT” yağlama merkezinin Çerkezköy’de açılacağını söyledi.
Haber / Ahmet KARDEŞ 

0282 726 91 91
0282 747 65 10