Edirne Sarayı gün yüzüne çıkıyor

Son günlerde 'Muhteşem Yüzyıl' isimli dizi ve izlenme rekorları kıran vizyondaki 'Fetih 1453' filmiyle tekrar gündeme gelen, Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan Edirne Sarayı, tekrar gün yüzüne

Çerkezköy 8.03.2012 19:35:00 0
Edirne Sarayı gün yüzüne çıkıyor

Son günlerde 'Muhteşem Yüzyıl' isimli dizi ve izlenme rekorları kıran vizyondaki 'Fetih 1453' filmiyle tekrar gündeme gelen, Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan Edirne Sarayı, tekrar gün yüzüne çıkarılmaya başladı.

 

1450’DE YAPIMINA BAŞLANDI

 

Edirne Sarayı, Sultan 2'nci Murat tarafından Tunca Nehri'nin iki kolu arasında kalan ada üzerinde 1450 yılında yapımına başlandı. Sultan 2'nci Murat'ın ölümüyle kısa bir süre yarım kalan bu saray kompleksi daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından genişletilmiş Saray-ı Cedid-i Amire adını aldı. Daha sonraki dönemlerde, özellikle Kanuni Sultan Süleyman ve 4'ncü Mehmet gibi padişahların emirleri ile yapılan ek yapı ve yenilemelerle Edirne Sarayı görkemli bir boyut ve işlev zenginliği kazandı. 72 ayrı yapının bulunduğu sarayda, 117 oda, 21 divanhane, 18 hamam, 8 mescit, 17 büyük kapı, 13 koğuş 4 kiler 5 matbah ve 14 kasır bulunuyordu. Ancak sarayın büyük ölçüde yok oluşuna 1878 yılındaki Rus işgali sebep oldu. 19'uncu Yüzyıl'ın başından itibaren askeri malzeme ve cephanenin depolandığı saray, Edirne Valisi Cemil Paşa'nın verdiği emirle 18 Ocak 1878 günü ateşe verilince yangın 3 gün sürdü. Edirne Sarayı'ndan günümüze Adalet Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Cihannüma Kasrı (padişah makamı), Matbah-ı Amire (Saray mutfakları) ve Bab-üs Saade'nin (kapı) kalıntıları kaldı.

 

RESTORASYON SÜRÜYOR

 

Edirne İl Özel İdaresi ile TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı arasında 8 Ocak 2009 tarihinde Edirne Sarayı'nın onarılması amacıyla yapılan protokol sonrasında 5 milyon TL ödenek gönderildi. 'Gülde Restorasyon' firmasının üstlendiği çalışmanın ardından Edirne Yeni Sarayı'nın onarım çalışmaları kapsamında ilk olarak 2009 yılında Edirne Yeni Sarayı Mutfağı, Mart 2011 tarihinde ise Kum Kasrı Hamamı restorasyon çalışmalarına başlandı. Hürrem Sultan'ın kullandığı hamamın restorasyonu tamamlanırken, hava şartları nedeniyle ara verilen mutfağın restorasyonu yaz ayına kadar tamamlanması planlanıyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanında padişah, sultan ve şehzadelerin dolaştığı saray alanının bugünlerde restorasyon görmemiş bölümünde şimdi hayvanlar otluyor. Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Hamam kısmı bitti. Mutfak restorasyonu ise devam ediyor. Bütün saray 3 dönüm alanda 72 ayrı yapı olarak Osmanlı döneminde kullanılmış. Tabii ki bunan eski saray haline gelmesi için çok yüksek bir bütçe ve zamana ihtiyaç var. Yeterli kaynağın bulunmasıyla eski saray, yeni saray haliyle ayağa kalkabilir. Ancak uzun bir süreye ihtiyaç var” dedi.

 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10