Artık Türkiye’de ‘Kadının Adı var’

Çerkezköy Kent Konseyi Kadınlar Meclisi önceki gün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Kadının Adı Var’ isimli bir panel düzenledi. Panelde konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Y

Çerkezköy 11.03.2012 12:38:00 0
Artık Türkiye’de ‘Kadının Adı var’

Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla önceki gün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda ‘Kadının Adı Var’ konulu bir panel düzenledi.

 

KADINLARIN, DEKOLTESİNE DEĞİL FAKÜLTESİNE BAKILSIN

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen panele AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan ve Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in yanı sıra, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, çalışan, ekonomik özgürlüğü olan, fırsat eşitliği olan, dekoltesine değil fakültesine bakılan kadınların olduğu bir dünyada temenni ettiğini söyledi. 8 Mart 2012’nin Türk kadını için bir milat olduğunu söyleyen Gayretli, “O gün Anayasada kadın haklarına ilişkin yeni düzenlemeler yapılarak, kadınlarımıza hak ettikleri değerin verilmesi için büyük bir adım atıldı. Ne mutlu ki hükümet bu kanun tasarısını bu anlamlı güne yetiştirdi” dedi. 

 

HAKLARIMIZI BİLMEK ZORUNDAYIZ

 

Panelde konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, de “Herkesin bir hikayesi vardır. Hepimiz 8 Mart’ın ansiklopedik anlamını biliyoruz. Ama son yapılan kanun tasarıları ve değişiklikleri ile gerçekten ülkemizde artık ‘Kadının Adı Var’. Yasa her şeydir. Ama öncelikle bizler kanuni haklarımızı bilmek zorundayız” dedi. Türk milletinin tatilden çok çalışmaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Özlem Yemişçi, “Ben Girişimci bir kadınım. 20 yıl ticaret yaptım. Bundan 20 yıl önce ilk ofisimi açarken bir kadın olarak engellerle karşılaştım. Hem de yasal engellerle. Benden ofis açmak için ilk olarak eşimden muvafakat belgesi getirmemi istediler. Erkeğin izni olmadan iş hayatına atılmam yasal olarak engel teşkil ediyordu. Çok şükür ki o günler geride kaldı” dedi.

 

KADINLARINI GERİ BIRAKAN TOPLUMLAR GERİ KALMAYA MAHKUMDUR

 

Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aynur Düzgünel de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, hak ve özgürleri için mücadele veren kadınların günü olduğunu söyledi. 155 yıl önce 8 Mart 1857 tarihinde Amerika’nın New York kentinde, olumsuz çalışma şartlarının iyileştirilmesi için kadın işçilerin greve gittiğini belirten Düzgünel, “Bu mücadele ne yazık ki kan, gözyaşı ve yüzlerce cenaze ile son bulmuştur. Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. 8 Mart tüm dünyada, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılan bir gün haline gelmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘Toplumsal kalkınma, kadın erkek birlikte gerçekleştirilebilir. Kadınlarını geri bırakan toplumlar geri kalmaya mahkumdur’ sözü kadınların bir ülke için olan önemini çok iyi bir şekilde anlatmaktadır” dedi.

 

KADINLARIN YÜZDE 44’Ü PSİKOLOJİK ŞİDDET GÖRÜYOR

 

Dünyada yoksulluk içinde yaşayan 1.4 Milyar insanın yüzde 70’ini kadınların oluşturduğunu belirten Aynur Düzgünel, dünyanın en yoksul işçilerinin yüzde 60’ının yine kadınlar olduğunu ifade etti. Türk kadınlarının yüzde 39’unun tokatlanma, itilme, yumruklanma, boğazının sıkılması, bir yerinin yakılması, silah, bıçak gibi aletlerle tehdit edilme, ya da bunların kullanılması sonucu fiziksel şiddete uğradığını söyleyen Düzgünel, “Kadınların yüzde 44’ü psikolojik şiddet görmekte, yüzde 23’ü eşlerinin kendilerinin çalışmasına engel ya da işten ayrılmasına neden olduğunu belirtmektedir. Kadına değer vermek, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Kadınlarımızın sosyal hayata daha fazla katılımlarını sağlamak, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmanın tek yoludur” diye konuştu.

 

FATMA NİNE DUYGULANDIRDI

 

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara ‘Tarihe Yön Veren Türk Kadınları’ isimli bir slayt gösterisi sunuldu. Slayt gösterinin ardından Avukat Hatice Kaçar Sezen tarafından Tük Medeni Kanunu’nda kadın hakkında yapılan düzenlemeler hakkında bir sunum yapıldı. Daha sonra konuşan Avukat Yasemin Bilici ise aile içi şiddet ve bununla ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Panelde son olarak konuşan Mühendis Ayşenur Taş da ‘Kadın ve Girişimcilik’ konulu bir sunum yaparak Çerkezköy’de yaşayan girişimci kadınların başarısını anlattı. Panelin sonunda Kadın Meclisi Başkanı Aynur Düzgünel, katılımcılar arasında yer alan ve Uzunhacılar Köyü’nde yaşayan 104 yaşındaki Fatma Güner ile birlikte Çanakkale türküsünü seslendirdi. 104 yaşındaki Fatma ninenin Çanakkale türküsünü söylediği esnada katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ      

 
 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10