Şener ve Şık'a tahliye kararı!

Oda Tv davasında tutuklu bulunan Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de aralarında bulunduğu 4 tutuklunun tahliyesine karar verildi.

12.03.2012 19:21:00 0
 Şener ve  Şık
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 11.duruşması görülen Odatv Davası’nda dört tahliye kararı çıktı. Tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Nedim Şener, Sait Çakır ve Coşkun Musluk tahliye oldular.
Mahkemenin bugünkü duruşmasında önce Ahmet Şık’ın avukatı Fikret İlkiz savunma yapmış ardından da tutuklu gazeteci sanıklar Ahmet Şık ve Nedim Şener’in çapraz sorgusu yapılmıştı. Bu sorgularda Ahmet Şık, son söz olarak "Susmam suçsuzluğumdandır" derken Nedim Şener, suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini talep etmişti.
Dava heyeti akşam saatlerinde, 375 gün boyunca tutuklu yargılanan Ahmet Şık, Nedim Şener, Sait çakır ve Coşkun Musluk’un tahliye taliplerini onayladı. Gazeteciler Ahmet Şık ve nedim Şener karar sonrasında gerekli işlemlerin yapılması amacıyla cezaevi aracı ile Silivri’ye götürüldüler.
YALÇIN KÜÇÜK GELMEDİ
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11 duruşmasına aralarında Nedim Şener, Ahmet Şık ve Hanefi Avcı’nın da bulunduğu tutuklu 9 sanık katılırken ikinci Ergenekon davasının tutuksuz sanığı bu davanın tutuklu sanığı Yalçın Küçük ise duruşmaya katılmadı. Yalçın Küçük’ün ikinci Ergenekon davasında savunmasının alınmasına başlanmıştı. Tutuksuz sanıklar Ahmet Mümtaz İdil ve Doğan Yurdakul ise duruşmaya katılmazken tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli de duruşmada hazır bulundu.
 DİJİTAL DELİLLER TÜBİTAK’A GÖNDERİLDİ
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, dava dosyasıyla ilgili gelişmeleri açıkladı. Başkan Ekinci, TÜBİTAK’a müzekkere yazıldığını daha önce belirlenen bilirkişi listesine yapılan itiraz nedeniyle başka bir bilirkişi listesi istendiğini, gelen 10 kişilik listeden ise 3 kişinin belirlendiğini belirtti. Başkan Ekinci, dosyadaki dijital delillerin imajlarının ve sanık avukatlarının konuyla ilgili verdiği dilekçeler ve mahkemenin hazırladığı sorularla birlikte gönderildiğini ifade etti. Başkan Ekinci ayrıca, kuruma raporun en hızlı şekilde hazırlanmasını istediklerini belirten bir yazıda gönderdiklerini bildirdi.
EMNİYET: "ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden mahkemeye gönderilen Ergenekon yapılanmasının bir terör örgütü olup olmadığına ilişkin cevap yazısındaki, "Konu kovuşturmayı yürüten bağımsız mahkemelerin yetkisinde kalmakla beraber ’Ergenekon’ yapılanması bir terör örgütüdür" açıklaması Başkan Ekinci tarafından okundu. Davanın tutuklu sanığı Barış Terkoğlu’nun ikametinde ele geçirilen ve MİT’e ait olduğu belirtilen dokümanların "gizlilik" derecesinde olduğunu açıklayan Başkan Ekinci, bu nedenle söz konusu belgelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından muhafaza altına alındığını söyledi. Başkan Ekinci İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Hanefi Avcı’nın yargılandığı Devrimci Karargah davası dosyasının bir örneğinin talep üzerine gönderildiğini kaydetti. Duruşmada, Ahmet Şık’ın avukatı Fikret İlkiz’in savunmasında eksik kalan bölümleri anlatması için söz verildi.
Fikret İlkiz iddianamedeki iddiaları tek tek yanıtlarken "Medya faaliyetlerini iddialarınızın delili olarak sunuyorsunuz" dedi. Hakim Ekinci, İlkiz’i "Siz diye kast ettiğiniz savcılık makamıdır. Öyle söylerseniz daha doğru olur. Biz daha karar vermedik" diye Şık'ın avukatı Fikret  ilkiz'i uyardı.
İLKİZ;’SİZİN AVLUNUZDA KAÇ AVUÇ GÖKYÜZÜ VAR?’
 AİHM çerçevesinde ifade ve düşünce özgürlüğünü bu salonda tartışmamamız için hiçbir sebep yok
Bu davanın iddianamesi yazılırken hukuk ve insan hakları kurallarına uyulmadığını görüyoruz. İddianamenin hukuka aykırı olduğu bizim için kesindir.
Savcılık iddia makamıdır. Sanığın karşıtı değildir.
Davaya bakan mahkeme olağan dönemde olağanüstü görevlidir.
Bu davada savcıların davranış biçimleriyle yargı etiği ihlal edilmiştir.
Barış, ’’Cezaevi avlularında sadece bir avuç gökyüzü var’’ demişti. Savcılara soruyoruz; Sizin avlunuzda kaç avuç gökyüzü var?
Hukuksuzluğun suç ortağı olmak istemiyoruz.
Kimse gazetecileri topluma düşman olarak göstermesin, bu suçtur
 Başbakan kitaba bomba diyor. Nereden biliyor? Bu adil yargılamayı etkileme değil midir?
İddianameyi yazanlar gazetecilikten zırnık kadar anlamıyor.
 Telefon tapelerinde benimle yaptığı görüşmeler var. Bana kitabıyla ilgili haberler çıktığında ’Ne yapayım?’ diye sordu Ahmet Şık. Ben de ’’Bir an önce yayınla da üzerindeki şaibe kalksın’’ dedim. İşte o tapelerdeki talimat verdiği iddia edilen Fikret Abi benim
       Gazetecilerin haber kaynakları gizlidir ve korunmalıdır.Ama bu davada haber kaynaklarına el konuldu
         İddianamede ’anlaşılmıştır’, ’tespit edilmiştir’ deniliyor ama biz ne anlayabildik ne tespit edebildik.

ŞIK VE ŞENER’İN ÇAPRAZ SORGUSU
Fikret İlkiz’in savunmasını tamamlamasının ardından Ahmet Şık ve Nedim Şener’in çapraz sorgusuna geçildi.
 ŞIK: SUSMAM SUÇSUZLUĞUMDAN
Ahmet Şık çapraz sorgusunda şunları söyledi:
’’Yine susma hakkımı kullanıyorum. Bilin ki susmam suçsuzluğumdan ve haklılığımdan.
Tapelerin tamamının okunması lazım. Savcı işine gelen yerleri almış, gelmeyen yerleri almamış.
Nedim Şener’in bu kitapla hiçbir ilgisi yok. Olsaydı söylerdim. Ben kimsenin emeğini yemem.Bu kitabı yazmakta tek katkı benim haber kaynaklarım’’

 ŞENER: AHMET’E KATKIM YOKTUR
Üye hakim, Şener’e Dink cinayeti ile ilgili yeni kitap çalışmalarını sordu: Çıkınca DDK’nın Dink cinayetiyle ilgili ortaya çıkardığı skandalı da anlatacağım bir kitap yazacağım.
Nedim Şener sorusuna ’Ahmet Şık’ın kitabının çıkması için yardımcı oldunuz mu?’’ sorusuna ’’Yayınevinden Ertürk Bey’i tanırım. Ahmet’e katkım yoktur’’ yanıtını verdi.
ŞENER: AHMET’LE MAHKEMEDE AYRILDIK
Şener, sorgusunda şunları söyledi:
Bu davada herkes yazdığı şeyden sorumlu. Benim zorluğum, başkalarının yazdıkları yüzünden suçlanıyor olmam
Beni dinleten Emniyet. İçine şifre de konmuş.
Dink cinayeti üzerinden emniyet ve jandarma yıpratılıyor
Ahmet’le mahkemede ayrıldık. Ben ’ilahi adalet’ diyorum, o ’diyalektik’ diyor
Kitapları yazdığıma ve katkı yaptığıma dair tek delil yok. Yargılama konum gazetecilik faaliyetimdir.
100’e yakın davaya çıktım. ’İleride soracaklar neden yattın?’ diye ’Yazmadığım kitaplardan’ demek zorunda kalacağım.
ŞENER TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Çapraz sorgusunu bitiren Nedim Şener tahliyesini istedi.
SONER YALÇIN: BU BÖYLE SÜRÜP GİDECEK
Soner Yalçın çapraz sorgusunda ’’Büyük ihtimalle bizi yine burdan Silivri’ye göndereceksınız. Yeni bir tarih vereceksiniz. Biz tekrar gelip gazetecilik, yazarlık üzerine konuşmalar yapacağız. Masumiyetimizi anlatacağız ve tekrar Silivri’ye döneceğız. Bu böyle sürüp gidecek. Bu yüzden herhangi bir talebim yok. Tutukluluk kararı veren hakim ve savcıların en az 3 gün hapishanede yatması gerekir’’ ifadelerini kullandı.
TERKOĞLU: BENİ HAPSEDEREK ENGELLEYEMEZSİNİZ
Gazeteci Barış Terkoğlu da çapraz sorgusunda şunları söyledi:
Ben inandıklarımı yazmaya devam edeceğim. Beni hapsederek engelleyemezsiniz. Gir çık, gir çık olacaksa müebbet verin veya tedavi ettirin beni. Çünkü ben tüm yazdıklarıma sonuna kadar inanıyorum. Ben Balyoz’la ilgili bir haber yapıyorum. Bir yanlışlığı düzeltiyorum. Ben adalete yardımcı oluyorum. Yaptığım haberlere ait bir düzeltme var mı? Yok. Demek ki doğru yapmışız.Sizden sadece bu tabloya baktığınızda bir hata yapılıyor mu diye bakmanızı istiyorum. Sizden tahliye isteyerek sizi zor durumda bırakmak istemiyorum. Ben adalet istiyorum. Bilgisayar kullanmamız konusunda kararınıza rağmen bilgisayarı kullanamamaktayız. Size çok şey söyleyecektim ama nasılsa beni bırakmayacaktınız. Bir dahaki sefere anlatırım. Odatv çalışanlarının evlerine son altı ayda 3 kez hırsız girdi. Hiç bir şey alınmadı, ev karıştırıldı. Ahmet Şık’ın kitabını Odatv’ye kimin koyduğunu bir dahaki duruşmada söyleyeceğim. Nasılsa tutukluluğum devam edecek.
MÜYESSER UĞUR: ARTIK HÜKÜM VERİN
Müyesser Uğur da çapraz sorgusunda ’Artık hüküm verin’’ dedi ve şunları söyledi:
Bizim konumumuzu anlaşılır halde açıklayabilir misiniz lütfen? Tecavüzcü mü, terörist mi ne? Artık bana hüküm verin. Buraya gelip gitmekten utanıyorum.
İklim Bayraktar benden daha ağır suçlarla yargılanıyor ama o tutuksuz ben tutuklu. Bunun nedeni onun sarışın benim esmer oluşum mu? Annemin durumu ağırlaşırsa onu görmek için izin istiyorum.
SAİT ÇAKIR’A TAHLİYE TALEBi
Mahkeme ara karar için duruşmaya ara veririken savcı, Sait Çakır için tahliye talebinde bulundu.
DAVADAN NOTLAR...
 Mahkeme Başkanı Yalçın Küçük’ün gelmediğini görünce "Yalçın Küçük yoksa duruşmanın yarısı bitmiş demektir" dedi ve güldü.
 Aralarda sanıkların kulağına birşeyler fısıldadığı görülen Emin Aslan salondan çıkartıldı. Hakim, ’’İleride tanıklığına başvurulabilir’’ dedi.
 Hanefi Avcı kitabının çıktığı yayınevinin redaktör ve editörlerinin duruşmaya getirilmesini bu tarih karmaşasını aydınlatmalarını talep etti
Hanefi Avcı gelecek duruşmada 1 saat bilgisayarlı sunum yapma sözü aldı hakimden.
Avukat Celal Ülgen, Doğan Yurdakul’un tahliyesi için "Yetmez ama teşekkürler" dedi.
Sait Çakır gazetelerde çıkan ’Tuncay Özkan’ın tecriti bitti’ haberleri hakkında "Özkan tecritten alınmadı. Ben tecrite Tuncay Özkan’ın yanına alındım" dedi.
Duruşmaya, aralarında Ruşen Çakır ve Haluk Şahin’in de bulunduğu çok sayıda gazeteci de tutuklu gazetecilere destek olmak amacıtyla izleyici olarak katıldı. Yurt dışından bazı basın mensuplarının da duruşmayı izlediği görüldü.


 


0282 726 91 91
0282 747 65 10