Çanakkale’yi Çanakkale’de yaşadılar

PERYÖN Trakya Şubesi, Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Çanakkale’ye gitti. Çerkezköy ve Çorlu’dan giden heyet, gezide Sargı Yeri Hastane Şehitlikleri, Kanlısırt, Albayrak Sırtı, İlk Şehit

Çerkezköy 19.03.2012 19:26:00 0
Çanakkale’yi Çanakkale’de yaşadılar
Türkiye Personel Yönetimi Trakya Şubesi, 18 Mart Pazar günü, Çanakkale Zaferi dolayısıyla 100 kişilik bir ekiple Çanakkale’ye gezi düzenledi.
ÇANAKKALE’YE GİTTİLER
Türkiye Personel Yönetimi Trakya Şubesi hem 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlamaları için hem de şehitleri ziyaret edip dualarda bulunmak için önceki gün 100 kişilik bir ekiple Çanakkale’ye gitti.
ŞEHİTLER İÇİN DUA ETTİLER
PERYÖN ekibi gezi rehberleri Aysun Çetin ve Aysel Genç eşliğinde ilk olarak Kocadere Sargı Yeri Hastane Şehitliği’ni ziyaret etti. Heyete bilgi veren Aysun Çetin, şuanda Kocadere Sargı Yeri Hastane Şehitliği’nde bin 350 şehidin yattığını belirtti. Şehitliği ziyaret eden heyet, şehitler için dua etti. Sargı Yeri Şehitlikleri’nin gezilmesinin ardından Conk Bayırı istikametine ilerleyen PERYÖN Trakya ekibi burada da Kanlısırt, Albayrak Sırtına gitti. İlk Şehitler Anıtı, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Siperler ve Lağımları gören ve Anzak Koyu’nda geziye küçük bir ara veren ekip, Rehberlerin anlatımı eşliğinde 57. Alay Şehitliği istikametine ilerledi.
BÜYÜK EMİR BURADA VERİLDİ
Çanakkale gezisinin devamında 57. Alay Şehitliği ziyaret edildi. Buradaki şehitlikte ise bin 800 vatan evladının yattığını söyleyen gezi rehberi Aysun Çetin, “57. Alay’da 3 bin Türk askeri vardı. Bin 800’ü burada şehit oldu. Burası sembolik bir şehitliktir. Gerçek şehitlik Yarbay Hüseyin Avni Bey'in mezarı karşısında Bomba Sırtı’nın kuzeyinde bulunan Çatal Dere Vadisi içerisindedir. Mustafa Kemal Atatürk burada 57. Alay'a ünlü emri olan "Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir" emrini verdi. Emri alan 57. Alayın erinden komutanına kadar tamamı burada şehit oldu. Çanakkale savaşı öncesi düşmanlar ülkemize Hasta Adam gözü ile bakıyorlardı. Fakat Mehmetçik onlara Hasta Adam’ın aslında Usta Adam olduğunu gösterdi” dedi. 
ÖLÜMDEN ÇEKİNMEDİLER
57. Alay Şehitliği ziyaretinin ardından heyet Bomba Sırtını ziyaret ederken, bu bölgede düşman kuvvetleri ile Türk askerinin siperleri arasındaki mesafenin 8 ila 10 metre arasına kadar düştüğünü söyleyen Aysun Çetin, “Buraya bu adın verilmesinin nedeni, düşmanın attığı el bombaları burada askerlerimiz tarafından karşılanarak geri atılıyordu. Birçok askerimiz burada şehit oldu” dedi. Bomba Sırtı’nda ölümün muhakkak olduğunu söyleyen Aysun Çetin, “Birinci siperdekilerin hiçbirisi kurtulmamacasına düşüyor. İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerine gidiyor. Bomba şarapnel, kurşun yağmuru altında ölenleri görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor fakat en ufak bir çekinme bile göstermiyor. İşte bu Türk askerinde ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur” diye konuştu. Çanakkale’ye savaşmaya gelen Anzak askerlerine Türklerin canavar olarak tanıtıldığını söyleyen Aysun Çetin, “Mehmetçik, onlara Türk’ün gerçek yüzünü gösterdi. Binlerce askerin can verdiği savaş alanında Anzaklar ile Türk askerleri arasında büyük dostluklar da kuruldu” dedi.
GÖSTERİLER HAYRANLIK UYANDIRDI
Çanakkale Şehitlik Abidesi’ni de ziyaret eden PERYÖN ekibi burada Abide Şehitliği’ni gezdi. Namazgâhları ziyaret eden heyet, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katılımları ile gerçekleşen Törene de katıldı. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait Savaş Gemileri ve Hücum Botlarının özel gösterileri ve top atışlarını izleyen ekip, Türk Kara Kuvvetlerine ait helikopter gösterilerini de dikkatle izledi. Türk Yıldızları olarak bilinen Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Gösteri Timi’nin şovunu da hayranlıkla izleyen heyet, Tekirdağ’dan yola çıkarak Çanakkale’ye kadar 235 kilometre yürüyen 57. Alay Yürüyüş Grubu ile hatıra fotoğrafı çekildi.
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Ezineli Yahya Çavuş Anıtı ve Seyit Onbaşı Anıtı’nı da ziyaret eden heyet, gezi esnasında adeta tarihi an be an yaşadı. Gezi Kilitbahir Kalesinin ziyaretinin ardından son buldu. Gezi sonunda bir açıklama yapan PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, gezi süresince Çanakkale atmosferinin, hatıralarının ve duygusunun kendilerini çok etkilediğini söyledi. Çanakkale’de yaşananların, dökülen kanın ve de aziz şehitlerimizin unutulmaması gerektiğine de değinen Çetin,  bunun gibi birçok kültür mirasının ve tarihin PERYÖN Trakya tarafından daima hatırlanacağını ve yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Haber / Ahmet KARDEŞ 


0282 726 91 91
0282 747 65 10