Yüceer, meclis araştırması açılmasını önerdi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç

Çerkezköy 2.04.2012 09:08:00 0
Yüceer, meclis araştırması açılmasını önerdi
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını önerdi.
ÜLKEMİZ ŞARAPLIK ÜZÜM YETİŞTİRMEYE ELVERİŞLİ
Ülkemizin, iklim ve toprak koşulları bakımından bağcılığa ve şaraplık üzüm yetiştirmeye oldukça elverişli olduğunu ve şaraplık üzüm çeşitlerinin bol ve kaliteli olmasının şaraplık üzüm üretimi açısından büyük önem taşıdığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Türkiye’de yaklaşık 550 bin hektar bağ alanı bulunmakta ve bu alandan yaklaşık 4 milyon ton üzüm üretilmektedir. Ülkemiz bağcılık sektöründe dünyada bağ alanında 4’üncü, üretimde ise 6’ncı sırada bulunmaktadır. Türkiye’de bağ alanlarının %57,7’sinde sofralık, %13,5inde şaraplık, %28,8’inde ise kurutmalık üzüm yetiştirilmektedir. Türkiye alan ve üretim miktarları bakımından AB Üye Ülkeleri dikkate alındığında 3‘üncü sırada gelmektedir” dedi.
TEKİRDAĞ’DA BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK ÖNEMLİ
Türkiye’de şaraplık üzüm yetiştirilen illerin başında Tekirdağ’ın geldiğini ifade eden CHP’li Yüceer, “Öncelikle bölge bağcılık açısından dünyanın üzüm ve şarap üretimine en elverişli coğrafi ve iklimsel şartları taşımaktadır. Tekirdağ’ın ilçeleri dikkate alındığında Şarköy, Merkez ve Malkara gerek bağ alanları gerekse üzüm üretimi bakımından önemli sayılabilecek ilçelerdir. Şarköy’ün bağ alanları ilin toplam bağ alanlarının yüzde 70’ini ve üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Tekirdağ’ın ekonomik yaşamı içerisinde bağcılık ve şarapçılık sektörü özel bir yere sahiptir.  2010 sonbaharı ve 2011 ilkbaharında yaşanan iklimsel değişiklikler birçok yörede sofralık ve şaraplık üzüm bağlarının hastalanmasına neden olmuştur ve bu hastalıklar üzüm rekoltesini olumsuz etkilemiştir. Üzüm üreticileri,  yıllardır Hükümete ve tarımla  ilgili devlet kuruluşlarına uyarıda bulunarak küresel ilkim değişikliği, bağlar da kullanılan ilaçların yan etkilerine dikkat çekmeye çalışmışlardır. Fakat buna rağmen sorunlarına kalıcı çözümler üretilmemiştir” açıklamasını yaptı.
BAĞCILAR BÜYÜK SORUNLAR YAŞIYOR

Bağcılıkta ve şarap üretiminde önemli bir yere sahip olan Tekirdağ’da üretim yapan bağcıların, özellikle TEKEL’in özelleştirilmesinden sonra büyük sorunlar yaşamaya başladıklarını savunan Yüceer, “Üzümün maliyet fiyatları her yıl artarken üzüm fiyatlarının yıllardır hep aynı seviyede kalması, hatta bazı üzümlerin fiyatlarının düşmesi üzüm üreticilerini sıkıntıya sokmuştur. Üzüm üreticileri sattıkları üzümün parasını alamamaktadır” dedi. Yüceer, üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını önerdi.  


0282 726 91 91
0282 747 65 10