Çetinkaya; “Hollanda’dan feyiz alamadık”

Gerçekleştirdikleri Hollanda gezisini değerlendiren Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Hollanda’da engelli dernekleri ve vakıfların nasıl çalıştıkları yön?

Çerkezköy 4.04.2012 19:38:00 0
Çetinkaya; “Hollanda’dan feyiz alamadık”
Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, dernek başkan yardımcısı Mehmet Eser’in de aralarında bulunduğu 9 kişi ile birlikte gittiği Hollanda gezisini değerlendirdi.

GEZİYİ DEĞERLENDİRDİ
Önceki gün saat 14.30’da dernek binasında basın açıklaması yapan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, 18 Mart – 24 Mart tarihinde Hollanda’ya yaptıkları gezide, Hollanda’da yaşayan engellilerin nasıl bir yaşam mücadelesi verdiklerini ve orada bulunan engelli dernekleri ve vakıflarının nasıl çalışmalar izlediklerini incelediklerini söyledi.

ENGELLİLER İŞ SAHİBİ OLABİLECEK
Hollanda’ya yapılan gezinin çok verimli geçtiğini ve yabancı ülke insanını yakından tanıma fırsatını yakaladıklarını belirten Hayrettin Çetinkaya “Bir hafta boyunca Hollanda insanının içlerinde yaşadık. Nüfusunun yüzde 3’ü engelli olan Hollanda’da engelli insanların yararına yapılan çalışmaları gördük. Türkiye nüfusunun da yüzde 13.5’i engelli ve eskiye oranla engellilikte gözle görülür azalma var. Türkiye’de engellilere istihdam açısından iyi fırsatlar veriliyor. Yapılan yeniliklerle engelli vatandaşlar için ÖMSS, KPSS gibi sınavlarla engelli vatandaşlarımıza iş imkanı sağlanabiliyor. Bu çalışmalar engelli vatandaşlarımız için çok iyi olacak” dedi.

KARŞILAŞTIRMA YAPTI
Hollanda ile Türkiye’deki dernekleri ve iki devletin yaptığı çalışmaları da karşılaştıran Çetinkaya “Mayıs ayında açıklanacak olan kura sonucu engelli vatandaşlarımız devlet memurluğunda iş sahibi olabilecekler. Bu bağlamda Türkiye’de birçok engelliye kendi işinde çalışabilme imkanı doğuyor. Hollanda’daki çalışmaları karşılaştırdığımızda, onların bu süreci çoktan geçtiklerini ve birçok engelliye iş imkanı sağladıklarını gördük. Ancak Avrupa’da olan ekonomik krizin onları da etkilediğini ve engellileri işe yerleştirmede zorluk çekeceklerini söylediler. Gezdiğimiz Hollanda Engelli Vakıfları’nda engellilerin hangi işi yapabileceklerini tespit ediyorlar ve engelli vatandaşlara yapabilecekleri işler vererek, onlara iş imkanları sağlıyorlar. Vakıf yetkilileri son zamanlarda engelli çocukların nüfusunda artış olduğunu belirtti. Bunun, Fas ve Türk kökenli vatandaşların Hollanda’ya yaptıkları göç sonucu oluştuğu kanaatindeler” dedi.

AKRABA EVLİLİĞİNİ ENGELLEMELİYİZ
Türkiye’nin engelli nüfusunun fazla olmasının en önemli sebebinin akraba evliliği olduğunu söyleyen Çetinkaya “Türkiye’deki akraba evliliğini engelleyemezsek bu sorunun önüne geçemeyiz” dedi. Hollandalı yetkililerin “Engelliler için Türkiye’de neler yapıldığı’ konusunda kendilerinden bilgiler aldığını belirten Çetinkaya, kendilerine Çerkezköy’de ve ülke genelinde yapılan çalışmaları anlattıklarını söyledi. Hollanda’da engelliler için yapılan fizik tedavi merkezleri, engelli eğitim merkezleri ve kimsesizlerin kaldığı yerlerin ayrı yerlerde olduğunu söyleyen Çetinkaya “Bizlerin fikri ise herkesin tek bir çatı altında olup birbirlerini görerek hallerine şükretmelerini ve başkasının bir şeyler yaptığını görerek ‘ben de yapabilirim’ düşüncesi ile hareket etmelerini sağlamak” dedi.

“BİZİM ÇALIŞMALARIMIZ DAHA İYİ”
Çerkezköy’de dernek olarak başlattıkları kapak kampanyasının Hollanda’da da başlatıldığını ifade eden Çetinkaya “Hollanda’da yapılan kapak kampanyasına fazla ilgi olmadığını öğrendik. Biz yaptığımız ziyaret sonucu yaptığımız değerlendirmede, derneğimizin konumunun çok iyi olduğunu ve çalışmalarımızın doğru olduğunu anladık. Hollanda’da başka neler yapabileceğimiz konusunda feyiz alamadık. Çünkü bizim çalışmalarımızın daha iyi olduğu kanaatine vardık” diye konuştu.

Haber / Ali Cem ZEYTÜN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10