Ailenin korunmasına yönelik taslak, kanunlaştı

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, genel kuruldan geçerek “Ailenin Korunmasına Yönelik Kanun” ile ilgili değerlendirme yaptı.

Çerkezköy 13.04.2012 10:31:00 0
Ailenin korunmasına yönelik taslak, kanunlaştı

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, genel kuruldan geçerek “Ailenin Korunmasına Yönelik Kanun” ile ilgili değerlendirme yaptı.

 

MAHKEME KARARI ALINMASINA GEREK YOK

 

Bu kanunla birlikte “Kadın dediğin koluna taktımı yakışacak, duvara çarptımı yapışacak” devrinin sona erdiğini belirten Yemişçi, bu kanun kapsamında yapılan düzenlemelerle ilgili de bilgi verdi. Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması amacıyla bu kanunun düzenlendiğini ifade eden Yemişçi  “Kanunla beraber hâkim ve ilin mülki amiri koruyucu ve önleyici tedbirler alabilecek. Bu kanun öncesinde mahkeme kararı alınması gerekiyordu, mahkeme kararı olmadan hiçbir şekilde şiddette maruz kalanı etkin bir şekilde korumak mümkün değildi. Ama artık illerin mülki idare amirleri mahkeme kararı olmadan önleyici tedbirler alabilecek. Mülki idare amiri, uygun barınma sağlayacak, psikolojik, mesleki hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verebilecek. Şiddet gören tarafın hayati tehlikesi söz konusu ise, sahip olduğu kimlik ve adres bilgileri değiştirilebilecek. Çocuğu olan kadınlara 4 aylığına askeri ücretin yarısı kadar Aile ve Sosyal Bakanlığı Bütçesinden maddi destek sağlanabilecek. Normal şartlarda mahkeme kararı ile nafaka bağlanırken bu kanunla beraber eğer nafaka ödemekle yükümlü kişi SGK ile bağlantısı varsa, başvuru aranmaksızın nafaka, ilgilinin maaşından icra müdürlüğü tarafından tahsis edilecek” dedi.

 

HAKİM TARAFINDAN KORUYUCU TEDBİRLER ALINACAK

 

Hâkim tarafından da koruyucu önlemlerin alınabileceğini ifade eden Milletvekili Yemişçi “Şiddet uygulayan kişi evden derhal uzaklaştırılacak, korunan kişilerin oturduğu konutlara, okula ve işyerine yaklaşamayacak, iletişim araçlarıyla rahatsız edemeyecek, şiddet uygulayan kişinin varsa silahına el konulacak ve gerekirse elektronik kelepçe veya bileklik takılarak yasal takip altına alınabilinecek. Şiddet önleme ve izleme merkezleri kurulacak, bu merkezlerimiz 7 gün 24 saat hizmet verme esasına göre çalışacak. Basın ve yayın yoluyla şiddetle mücadele konulu yayınlar yapılacak. Hatta ağaç yaşken eğilir atasözünden yola çıkılarak, ilköğretim ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları, kadın erkek eşitliğine yönelik dersler konulacak” diye konuştu. Bu düzenlemelerin AK Parti’nin kadına verdiği değerin göstergesi olduğunu ifade eden Yemişçi “Şiddet gören bireyleri korumak, hayatlarını daha nitelikli devam ettirebilmelerini sağlamak hedefindeyiz” dedi.
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10