Yapılacak doğruların en büyük engeli, yapılan yanlışlardır

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi (PERYÖN) tarafından 1. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu düzenlendi.

Çerkezköy 7.05.2012 10:10:00 0
Yapılacak doğruların en büyük engeli, yapılan yanlışlardır
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi (PERYÖN) tarafından 1. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu düzenlendi.
AMAÇ GÜVENLİ BİR İŞ ORTAMI SAĞLAMAKTIR
Çorlu Silverside Hotel’de önceki gün 09.00-17.00 saatleri arasında düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin yaptı. Düzenlenen Sempozyum’un Trakya’da bir ilk olduğunu ifade eden Çetin, PERYÖN olarak Trakya’da bulunan tüm sanayi kuruluşlarına, tüm çalışanlara saygılı bir şekilde yaklaştıklarını belirtti. Daimi inovasyon ilkeli bir takvim içerisinde olduklarını belirten Çetin, “İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bölgemiz yeni yasa kapsamında belirlenen pilot bölgelerden biridir. İş kazalarının en aza indirgenmesi, güvenli bir iş ortamının sağlanması yöneticilerin ve çalışanların en önemli gayesidir” dedi. Sempozyumun herkes için oldukça bilgilendirici ve akıllardaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olacağını kaydeden Özber Çetin, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti
SAĞLIK EĞİTİMİNİN ODAĞI İNSANDIR
Çetin’in konuşmasının ardından İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. H. Hilmi Sabuncu, ‘İş Sağlığı Hizmetlerinde Terminoloji ve Tanımlar’ konulu bir sunum yaptı. İş yerlerinde, çalışan sağlığı ile ilgili sistemler hakkında bilgilendirmede bulunan Sabuncu, konunun İş güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı olmak üzere 3 başlık altında ele alınması gerektiğini söyledi. İş güvenliğinde en önemli kuralın, iş eğitimi olduğunu belirten Sabuncu, “İş güvenliği eğitimleri yapılan işin niteliğine göre değişir. İş sağlığı eğitimlerinin odağı, sağlığı korunan insandır. İş sağlığı uzmanı, insanı ve çalıştığı ortamı iyi analiz edebilen kişidir. Fakat bugün iş sağlığı uzmanı olarak piyasaya çıkan kişilerin, bu özelliklerden uzak olduklarını görüyoruz” dedi. 12 arkadaş, iş sağlığının daha sağlam temellere oturtulması için mücadele verdiklerini kaydeden Sabuncu, çevre sağlığı eğitimlerinin Çevre Bakanlığı tarafından verildiğini ve Çevre Bakan Veysel Eroğlu’nun bu konuda çok başarılı bir uygulama gerçekleştirdiğini ifade etti.
YANLIŞTAN KURTULUP DOĞRUYU BULMAK GEREKİYOR
İş sağlığı ve güvenliğinin sektörlere göre değişiklik gösterdiğini kaydeden H. Hilmi Sabuncu, “Fabrikada farklı, sağlık sektöründe farklı, turizm sektöründe farklı iş sağlığı ve iş güvenliği politikaları izlenmelidir. Bir fabrikada uygulanan başarılı bir iş güvenliği ya da sağlığı politikası, turizm ya da sağlık sektöründe başarılı olmayabilir. İş güvenliği, iş sağlığı ve çevre sağlığı birbirinden farklı birimlerdir. Söz konusu başlıklar birbirinden bağımsız olarak ele alınmalıdır. İş güvenliği uzmanlarının tek bir ideolojisi vardır. O da çalışanın güvenliğini korumaktır. Bugün eğitim bilimlerinden mezun olan bir kişi, iş sağlığı ya da iş güvenliği uzmanı olabiliyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Çünkü bir konuda uzman olabilmek için, öncelikle Akademik bir eğitim alınması gerekmektedir” dedi. “Yapılacak doğruların en büyük engeli yapılan yanlışlardır” diyen H.Hilmi Sabuncu, “Yanlışlıklar yapılabilir fakat önemli olan bu yanlışlıklardan bir an önce dönerek doğruyu bulma çabası içine girebilmektir” dedi.
SAĞLIK TEDBİRLERİ OLMALI
Programda Kırıkkale Üniversitesi İş Sağlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Pınar da ‘İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenlik Birimleri (İSGB) Hizmetleri, Organizasyon ve Sorumluluklar’ konulu bir sunum yaptı. “İş Sağlığının tanımı kişinin yalnızca bedensel bakımdan sağlıklı olması değildir, ruhsal ve sosyal yönden de sağlıklı olmasıdır” diyen Tevfik Pınar, “Biz işçilerimizi muayene edip sağlıklı bir şekilde işe alıyoruz. Önceliğimiz sağlıklarını korumak ve sağlık şartlarını daha iyi düzeylere getirmektir. İş sağlığı hizmeti koruyucu sağlık hizmetidir. Önemli olan sigaradan ötürü ciğerleri iflas etmiş birinin sağlık durumunun bir operasyonunun ardından iyileştirilmesi değil, gerekli sağlık tedbirlerinin alınmasını sağlayarak o duruma gelmesini engellemektir” diye konuştu.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ
İş sağlığı hizmetlerine ulaşımın dünya genelinde yüzde 5 ile yüzde 95 arasında değiştiğini kaydeden Pınar, bu oranın gelişmemiş ülkelerde düşük, gelişmiş ülkelerde ise yüksek olduğunu belirtti. İş güvenliği ile iş sağlığını farklı ele almanın mümkün olmadığını söyleyen Tevfik Pınar, “Bu hizmetler birlikte yürütülmelidir çünkü güvenlik ile sağlık birbirinden ayrılamaz kavramlardır” dedi. ‘İşyerine sarhoş gelmek yasaktır’ ibaresinin ‘iş yerine alkollü gelmek yasaktır’ şeklinde değiştirildiğini anımsatan Tevfik Pınar, “Bazıları bu yasağın değiştirilmesine karşı çıkıyor. Ben ise bu değişikliği yerinde yapılmış bir değişiklik olarak görüyorum. Konumuz iş sağlığı ise, kişinin işyerine alkollü gelmesi de tehlikeli ise söz konusu yasağın altında başka anlamlar aramamak gerekiyor. İşyeri hekimi işçi sağlığı ile olduğu kadar, işyerinde olabilecek kazaları önlemekle de sorumludur. İşyeri muayenelerinin temel amacı, kişiyi, ona uygun işe yerleştirmektir” diye konuştu. İş kazalarının en çok maden, inşaat ve metal sektörlerinde meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Pınar, “Bu sektörlerdeki işçilerin eğitim seviyesi düşüktür. Çevre güvenliği bakımından da en çok risk içeren sektörler bu sektörlerdir. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda Türkiye’de en çok dikkat edilmesi gereken sektörler maden, inşaat ve metal sektörüdür” dedi.
ASIL OLAN TÜM İYİLİK HALLERİNİN SAĞLANMASIDIR
Çorlu Silverside Hotel’de gerçekleştirilen Sempozyum Well Point Sağlık Koordinatörü Dr. Hakkı Uysal’ın ‘İş Yeri Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) ve İşyeri Dışındaki İOSBG Hizmetlerinin Dinamikleri ve Yönetimi’ konulu sunumu ile devam etti. “İş sağlığı ve güvenliği denince akla yalnızca işçinin sağlığı ve güvenliği geliyor” diyen Uysal, “Bu eksik bir tanımdır. Asıl olan tüm iyilik hallerinin sağlanmasıdır. Psikolojik etmenler de iş sağlığı kapsamına girer. İşe uyumsuzluktan ötürü kişi işe gitmek istemeyebilir. Bu sorun ancak psikolojik destekle çözülebilir, yani psikolojik destek de iş sağlığı alanına girmektedir” ifadesini kullandı. Dünyadaki OSGB örneklerinden de bahseden Hakkı Uysal, “Ülkemizde ilk OSGB, Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından 1979’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak Yenice İş Sağlığı Merkezi adı altında kurulmuştur” dedi. Hazırlanan yeni kanun taslağı ile kamu çalışanlarının da iş yeri hekimi olacağını söyleyen Hakkı Uysal, iş kazalarının yüzde 78’inin çalışanların ehliyetsizliğinden kaynaklandığını ifade etti.
DAHA İNSAN ODAKLI ÇALIŞILMALI
Yemeğin ardından sempozyumun ikinci bölümü Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya’nın konuşması ile başladı. İnsanların nasıl sakat kaldığının ilköğretimden başlayarak verilecek eğitimlerle anlatılması belirten Çetinkaya, bu sakatlıkların bazılarının akraba evliliklerinden, bazılarının yaşanan kazalardan kaynaklanabildiğini ifade ederek “Çoğu engel, alınabilecek tedbirlerle önlenebilir. Bizim isteğimiz işyerlerinde daha insan odaklı çalışılmasıdır. İnsana daha fazla önem verilmesidir” dedi. Ülkemizde konu hakkında herkesin konuştuğunu belirten Çetinkaya, “İş icraata geldiğinde kimse oralı olmuyor” dedi. Katılımcıları Sakatlar Derneği’nin düzenleyeceği etkinliklere davet eden Çetinkaya, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
TERÖR NEREDEYSE OLAĞAN HALE GELDİ
Programda daha sonra Sağlık Yeri ve İşyeri Hekimliği Koordinatörü Dr. Tamer Oruç tarafından ‘Sağlık Sigorta Sistemleri’ ve ‘Günümüzde Mala ve Cana Yönelik Sigortalar’ konuları hakkında sunum yapıldı. 23 Ekim 1347’de ilk defa sigorta poliçesine benzer bir anlaşma düzenlendiğini belirten Oruç, ilk sigorta şirketinin de Genoa’da kurulduğunu ifade etti. Sigortanın temel işlevinin, kişilerin tek başlarına altından kalkamayacakları zararların giderilmesi için önceden ödenen ücret karşılığında mevcut riskin paylaşılması olduğunu söyleyen Tamer Oruç, Türkiye’de sağlık sigortası işi yapan tüm şirketlerin uyması gereken bazı genel şartlar bulunduğunu belirtti. Sigorta şirketlerinin, sigortanın konumu ve kapsamı, teminat şartları, bekleme süresi, coğrafi kapsam gibi konularda özel şartlar öne sürebildiğini belirten Oruç, “Özel şartlardan en yaygın olanı Teminat dışı şartlardır. Terör olaylarını sigorta kapsamı dışında tutuyoruz. Çünkü terör ülkemizde neredeyse olağan hale geldi. Sigortalının, sigorta şirketine karşı ihbar yükümlülüğü vardır. Sigortacının yükümlülüğü ise sigorta ücretinin ödenmesi ile başlar” diye konuştu. Tamer Oruç daha sonra teminat, tazminat, sigorta süresi, istisna, bekleme süresi, katılım payı, limit, kapsam, muafiyet ve ömür boyu yenileme garantisi konularında da bilgilendirme yaptı.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İŞVERENİ, SAĞLIK UZMANI İSE İŞÇİYİ GÖZETİR
Sempozyum, İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. H. Hilmi Sabuncu’nun, ‘İş Sağlığı Sigortası’ konulu sunumu ile devam etti. “İş güvenliği uzmanı, işverenin güvenliğini gözetir. İş sağlığı uzmanı ise çalışanın güvenliğini gözetir” diyen Hilmi Sabuncu, Sağlığın Doğal Gidişinin sağlıklı dönem ve hastalıklı dönem olarak ikiye ayrıldığı ve sağlıklı dönemde koruma, hastalıklı dönemde ise korunma faaliyetlerinin yürütüldüğünü söyledi. Sigorta sistemlerinin ‘birincil, ikincil ve üçüncül sağlık hizmetleri’ olmak üzere 3’e ayrıldığını kaydeden Sabuncu, “Birincil sağlık hizmetleri sağlık kapasitesinin yükseltilmesi ve özgül koruma önlemlerini kapsar. İkincil sağlık hizmetleri erken tanı ve uygun tedavi ile iş görmezliğin durdurulmasını, üçüncül sağlık hizmetleri ise rehabilitasyon çalışmalarını kapsar” dedi.
PLAKETLER VERİLDİ
PERYÖN Trakya Şubesi’nin düzenlediği 1. İş Sağlığı ve İş Güvenlik Sempozyumda daha sonra Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir tarafından ‘Sağlık Hizmetlerinde Hukuk, İSGB ve İOSGB Sistemlerinde Hukuksal Sorumluluklar ve Farklılıkları’, İst-El El Cerrahisi Op. Dr. İsmail Bülent Özçelik tarafından da ‘İş Kazaları Neticesinde Uygulanacak İlk Yardım Yöntemleri’ konulu sunumlarla katılımcılar bilgilendirildi. Sempozyumun sonunda Çerkezköy SGK Müdürü Yücel İnce tarafından sempozyum ana sponsoru MED Akademi adına Evren Çelik’e, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce tarafından Silverside Hotel adına Hüseyin Engin’e, PERYÖN Onursal Başkanı Abdullah Aytekin tarafından Prof. Dr. H. Hilmi Sabuncu’ya, PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin tarafından Doç. Dr. Tevfik Pınar, Doç. Dr. Erdem Özdemir ve Dr. Tamer Oruç’a, PERYÖN Trakya Şube Başkan Yardımcısı Cansu Fidan tarafından Dr. Hakkı Uysal’a ve sempozyum moderatörü Hasbi Altuntaş tarafından da Op. Dr. İsmail Bülent Özçelik’e birer plaket takdim edildi.
KATILIM YOĞUN OLDU
Sempozyuma Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Çerkezköy SGK Müdürü Yücel İnce, İl Genel Meclis Üyesi M. Zeki Gürcün, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Özdoğan, PERYÖN üyeleri, işyeri hekimleri, iş sağlığı uzmanları, iş güvenliği uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ-Türker ÖZKAN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10