ÇERKEZKÖY’DE 10 BİN ÖĞRENCİ KİTAP İLE BULUŞACAK

Çerkezköy Kent Konseyi’nin 5. Olağan Genel Kurul Toplantısında, önemli kararlar alındı. Alınan kararlar çerçevesinde, Kadın Konuk Evi’nin bir yıl içerisinde tamamlanması, “Aydınlık bir gelec

Çerkezköy 16.05.2012 13:36:00 0
ÇERKEZKÖY’DE 10 BİN ÖĞRENCİ KİTAP İLE BULUŞACAK

 Belediye Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen Çerkezköy Kent Konseyi’nin 5. Olağan Genel Kurulu’nda, görevi devraldığı günden bu yana yapılan faaliyetler hakkında genel bir değerlendirme de bulunan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, 2-3 ayda bir koordinasyon toplantıları düzenlendiğini belirtti.

 

ÇERKEZKÖYLÜYÜM DİYEN HERKES FİKRİNİ SÖYLEMELİ

 

Trakya Kent Konseyleri Birliğinin 7. toplantısının Çerkezköy’ün ev sahipliğinde yapıldığını anımsatan Gayretli, toplantılara olan katılımla, ilçe yararına olacak proje fikirlerinin doğru orantılı olduğunu ifade ederek, “Çerkezköy’ün sorunlarını gözlemleyebilen ve bu sorunlar doğrultusunda çözüm önerileri üretebilen beyinlere, üyelere ihtiyacımız var. Bu sebeple ‘Çerkezköylüyüm’ diyen herkesin toplantılarımıza katılarak fikirlerini bizimle paylaşması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

FİZİKİ EKSİKLİKLERİN ÇÖZÜMÜ KOLAY

 

Çerkezköy’ün Türkiye’nin her yerinden göç aldığını ve kozmopolit bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Ali Ertem de, Kent Konseyi’nin en önemli amacının ilçede ‘Çerkezköylülük Bilinci’ oluşturmak olduğunu ifade etti. Fiziki anlamda var olan eksikliklerin giderilmesinin kolay olduğunu söyleyen Ertem, “İlçemizde yıllardır bir Adliye Sarayı yoktu. Gerekli çalışmaları yaptık. 1 yıl içerisinde Adliye Sarayı eksikliği giderilecek. Bu gibi eksikliklerin giderilmesi zor değil. Asıl önemli olan ilçemize göç eden vatandaşlarımıza ‘Çerkezköylülük’ bilincini aşılayabilmektir. Böylece aidiyet bilinci oluşacak ve Çerkezköy’ümüz bir marka haline gelecek” şeklinde konuştu. 

 

SU TÜKETİMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Toplumda ayrıcalık sahibi olan kesimlere yönelik çalışmaların daha yoğun yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Ertem, konseyin daha çok engelliler, kadınlar, gençler ve yaşlıların sorunlarına yönelik projeler üretilmesini istedi. Trakya’nın su bakımından fakir bir bölge olduğuna vurgu yapan Ertem, vatandaşların suyu etkin kullanmaları konusunda da çalışmalar yapılmasını, gerekli projelerin hazırlanarak ilgili mercilere ulaştırılmasını istedi. Konseyin faydalı çalışmaları neticesinde daha yaşanılabilir bir Çerkezköy oluşturulabileceğine değinen Ertem, “İlçemiz, Kent Konseyimizin çalışmaları neticesinde Türkiye’de bir marka haline gelecektir” dedi. 

 

ORTAK BİLİNÇLE HAREKET EDİLMELİ

 

Ülke gündeminde son zamanlarda Büyükşehir yapılaşma çalışmaları olduğuna dikkat çeken Ali Ertem, “Bu çalışma hem Tekirdağ’a hem de ilçelerine sınıf atlatacak bir çalışmadır. Bütün parti teşkilatlarının, sivil toplum kuruluşlarının, kamu kuruluşlarının bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor. Bazı beldelerimiz hala bu bilince vakıf olamadı. Bu bölge tek vücut olarak, 200 bin nüfuslu, potansiyeli olan, geleceği olan bir Büyükşehir ilçesi olacak. Kimsenin bunu istismar etmeye hakkı yok. Aksi takdirde Çerkezköy, İstanbul’un dibinde, onun rüzgarında savrulan bir ilçe olmaktan ileriye gidemez” ifadesini kullandı.

 

KADIN KORUNMA EVİ ÖNERİSİ

 

Çerkezköy Kent Konseyi Çalışma Grupları ve Meclisler Yönergesi’ndeki görev dağılımına ilişkin 4. maddedeki düzenleme talebenin oybirliği ile kabul edildiği toplantının bir sonraki gündem maddesinde Kent Konseyi Meclis ve Çalışma Grupları çalışma planları görüşüldü. Kadın Konuk Evi projesinden bahseden Kadın Meclisi Başkanı Aynur Düzgünel, istismara uğrayan kadınların psiko– sosyal ve ekonomik sorunların çözülmesi, çocuklarıyla birlikte geçici bir süre kalabilecekleri bir ortamın sağlanmasının amaçlandığını belirtti. Aile İçi İletişim Seminerleri verilmesi konusunda da öneride bulunan Kadın Meclisi, her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara özel paneller düzenlenmesi konusunda konseye öneride bulundu. Kadın Meclisi’nin yaptığı 3 öneri de konsey tarafından kabul edilerek, ilgili mercilere gönderilmesine karar verdi. Kadın Konuk Evi Projesi’nin 1 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Düzgünel, söz konusu projenin maliyetinin 500 bin Euro olduğunu kaydetti. 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nda yer alan :“Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 50.000’i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar” maddesine dikkat çeken Düzgünel, Türkiye genelinde 65 Kadın Konuk Evi olduğunu, bu sayının 2006 rakamlarına göre Almanya’da 400, İspanya’da 293 ve İsveç’te de 160 olduğunu belirtti. SHÇEK Başkanı İsmail Barış ise sığınma evi yerine stüdyo ev uygulamasının kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmesi için daha ideal olacağını savundu.

 

AVRUPA’DA AİLE KAVRAMI YOK

 

Türkiye’deki aile yapısı ile Avrupa’daki aile yapısının birbirinden çok farklı olduğuna dikkat çeken Ali Ertem, “Avrupa’da aile diye bir kavram yok. Dolayısı ile oralarda Kadın Konuk Evi sayısının fazla olması orada aile yapısına daha çok önem verildiği anlamına gelmez. Türkiye’de yapılacak Kadın Konuk Evi’nde, kadınlarımızın psikolojik ve sosyolojik açıdan fayda göreceğine inanmıyorum. Bizim kadınımız orada kendini sığıntı gibi hisseder. Bunun yerine eğer ilçemizde bu şekilde yardıma muhtaç kadınlar varsa, Kadın Meclisimiz tespit etsin. Biz yarından itibaren belediye olarak onları ayrı ayrı evlere yerleştirelim ve ihtiyaçlarını karşılayalım” dedi.

 

10 BİN ÖĞRENCİ KİTAP İLE BULUŞTURULACAK

 

Proje çalışmalarının, Çerkezköy’e 81 ilden gelen vatandaşların, bütünlük ve Çerkezköylülük hemşericiliğini en üst düzeyde sağlamak olduğunu söyleyen Gençlik Meclisi Başkanı Özgün Geyiktepe de, liselerde de madde bağımlılığına yönelik bilinçlendirme çalışması yapılması konusunda öneri sundu. Yeteneği olduğu halde maddi imkansızlıktan dolayı müzik ve spor eğitimi alamayan gençlere eğitim verilmesi yönünde öneride bulunan Çocuk Meclisi Başkanı Nemci Akman da, “Aydınlık bir gelecek için Çerkezköy okuyor” başlığı altında kitap okuma yarışması düzenlenebileceğini kaydetti. 10 bin öğrenciyi kitap ile buluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Akman, “1 öğrenciye 10 kitap okutmak ve 100 Temel Eser ile öğrencileri tanıştırmak istiyoruz” dedi.

 

SESLİ UYARI VEREN TRAFİK IŞIKLARI KURULSUN

 

Toplantıda daha sonra Engelliler Meclisi projelerinden bahseden Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, “Birkaç ay önce Çerkezköy Belediyesi’nde başlatılan ‘Beyaz Bayrak’ uygulamasına benzer bir çalışma gerçekleştirilmiş. Engellilerin kullanımı noktasından hiçbir sıkıntının yaşanmadığı mimari yapılara ‘Engelsiz Alan Bayrağı’ verilmesine ilişkin bir proje yapıldı” dedi. Proje ile Kamu kurumları ve kamuya açık alanların, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi konusunda bilinç oluşturulması amaçlanıyor. Engelliler Meclisi’nin bir diğer önerisi ise görme engelliler için sesli uyarı veren trafik ışıklarının Çerkezköy’de uygulanması oldu. Meclisler tarafından konseye önerilen tüm projeler oybirliği ile kabul edildi.

 

 ÖNERİLER OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Toplantıda daha sonra Kültür Sanat, Sosyal Faaliyetler, Çalışma Grubu, Proje Çalışma Grubu, İmar-Planlama-Şehircilik-Trafik-Ulaşım Çalışma Grubu, Çevre Sağlığı Çalışma Gurubu faaliyetleri anlatıldı ve önerileri konseye sunuldu. Konsey çalışma grupları önerilerini de oybirliği ile kabul etti. Önceki gün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Çerkezköy Belediye Başkanı Alim Ertem, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Çerkezköy Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şenol Sinan Ekinci, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Şükrü Dumanlar, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, AK Partili Meclis Üyesi Aynur Düzgünel ve kent konseyi üyeleri katıldı. Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan ise programı dolayısı ile toplantıya katılmadı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

      

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10