G-Force deprem simülatörü Çerkezköy’de

AKUT-AK Sigorta işbirliğiyle bir deprem simülatörünün bulunduğu TIR’ın Çerkezköy’e ulaşması vesilesiyle bir açıklama yapan AKUT-AK Sigorta Proje Koordinatörü Burçak Seyiş 5 yıl içerisind

Çerkezköy 20.05.2012 17:39:00 0
G-Force deprem simülatörü Çerkezköy’de

Çerkezköy Haber - AKUT-AK Sigorta işbirliğiyle yapılan Hayata Devam Türkiye organizasyonu kapsamında bir deprem simülatörünün bulunduğu TIR Çerkezköy Belediye Meydanında park etti. Park eden TIR’a gruplar halinde alınan vatandaşlar suni sarsıntılarla depremi yaşadı.Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla Türkiye'yi dolaşan ve Türkiye'nin ilk üç boyutlu G-Force deprem simülasyon TIR'ındaki görevliler, meydanda toplanan öğrencilere ve vatandaşlara, öncelikle doğal afetlerden korunma yollarını anlattı. 

ÜLKENİN % 96’SI RİSK ALTINDA İMİŞ

TIR’da depremi yaşayan ve heyecan içersinde o atmosfere giren vatandaşlara hitap eden Proje eğitmeni Melek Şen, Çerkezköy Belediye Meydanına getirilen TIR'da depremden korunma yöntemlerini uygulamalı olarak anlattı. Depremlerde her yıl ortalama 9 bin konutun hasar gördüğünü belirten Şen ”Türkiye’nin sadece depremlerde kaybettiği insan sayısı açısından dünyada 3. depremden etkilenen insan sayısı bakımından da 8. sırada yer almaktadır. Türkiye topraklarının % 96'sı depreme karşı risk altındadır. Türkiye’de her yıl ortalama bin kişi deprem nedeniyle hayatını kaybediyor. Doğal afetlerle ilgili bilinç ve bilgi sahibi olmak bizim gibi ülkelerde hayati önem taşıyor” diye konuştu.

 

HEDEF 5 YILDA 1 MİLYONA TIR EĞİTİMİ

 

AKUT-AK Sigorta Proje Koordinatörü Burçak Seyiş, deprem eğitimi veren araçları ile 3. yılında 60 noktaya kadar gideceklerini ifade ederek “Kurduğumuz ekiple 5 yıl içerisinde 1 milyon kişiye ulaşıp deprem eğitimi vermeye hedefliyoruz. Deprem simülatörü üzerinde oluşturulan 2 ayrı odada olası bir deprem anı canlandırıldı. Eşyaları duvara monte edilmiş odada hasar oluşmazken, normal şartlarda dekor edilmiş bir odanın eşyalarının nasıl hasar gördüğü simülatörle canlı olarak gösterildi. Büyüklüğü 7'nin üzerinde olan depremin 45 saniye süresince suni olarak canlandırıldığı TIR'da bulunanların korkuyla elleriyle kafalarını korumaya çalıştığı, özellikle öğrencilerin gerçekten deprem olduğu hissine kapıldığı gözlendi. Suni depremde duvara sabitlenmiş eşyaların devrilmediği, sabitlenmeyen eşyaların ise insan hayatı için risk oluşturduğu görüldü” dedi.

 

TEMEL HEDEF HALKI BİLİNÇLENDİRMEK

 

AKUT- AK Sigorta Proje Koordinatörü Burçak Seyis, 1 milyon adet Deprem Eğitimi El Kitabı dağıtarak, kişileri bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Ülkenin öncelikli konulardan biri olan depremle mücadeleye somut katkı sağlamayı hedefliyoruz. Afetlere karşı gerekli önlemlerin alınması ve toplumun bilinçlendirilmesi konusunda daha hızlı ve etkin adımlar atılması gerektiğinin farkındayız. Projenin temel hedefi Türk halkını başta deprem olmak üzere sel ve yangın gibi doğal afetler öncesinde ve esnasında yapılması gerekenler hakkında bilinçlendirmek, bir felaket yaşanması durumunda olası kayıpları ve zararları minimuma indirmektir. Projenin 2. hedefi ise Türk halkını bu felaketlerin ardından geleceklerini güvence altına almaları yönünde teşvik etmek, afetler sonucunda meydana gelecek maddi kayıpları karşılayacak olan sigorta bilincini arttırmak, toplumda risk farkındalığı oluşturmak ve “Her ne yaşanırsa yaşansın Hayata Devam Türkiye” demektir” diye konuştu.

 

Haber Faik Onur KAYA
  


0282 726 91 91
0282 747 65 10