“Kravatlarım tüm dünyaca tanınacak”

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde el sanatları usta öğretici olarak görev alan Gülhis Başaran ve kurduğu “Kravat Atölyesi”nde çalışan ev kadınlarının 6 aylık sürede hazırladığ?

Çerkezköy 28.05.2012 22:57:00 0
“Kravatlarım tüm dünyaca tanınacak”

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Belediyesi Nikah Salonu’nda dün saat 12.00’da gerçekleştirilen açılışta, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Gülhis Başaran ve ev kadınları tarafından “Kravat Atölyesi”nde hazırlanan kravatlar beğeniye sunuldu.

KENDİMİ TEKSTİL SEKTÖRÜNDE HAYAL ETMİŞTİM

1985’ten beri Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde el sanatları usta öğretici olarak görev alan Gülhis Başaran’ın atölyesinden çıkan kravatlar, katılımcıların beğenisine sunuldu. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Tekirdağ Müdürlüğü’nce 2010 yılında düzenlenen ‘Girişimcilik Destekleri’ programına katılan Gülhis Başaran’ın ‘ebru tekniğinde kravat’ üretimi yapımı projesi 27 bin TL hibe kredi ile desteklendi. KOSGEB’in girişimcilik kursunda 60 saatlik bir eğitim aldığını kaydeden Başaran, o günlerde kendini tekstil sektöründe hayal ettiğini ifade etti.

EV HANIMLARINDAN KURSİYER GRUBU OLUŞTURDUM

İlk Sanat Atölyesini 1 Aralık 2011’de açan Gülhis Başaran, 12 Aralık’ta da üretim atölyesini açtığını belirtti. Ev hanımlarından oluşturduğu 15 kişilik kursiyer grubu için Halk Eğitim Merkezi’nden ‘Makinecilik Kursu’ talep ettiğini söyleyen Gülhis Başaran, “Kursiyerler, makinecilik eğitiminin yanı sıra kravat dikimini de öğrendiler. Kurs saatlerinden sonra isteyen kursiyerlerle kravat dikimi de yaptık. Kursiyerler şuanda da kalite kontrol kursu alıyorlar” dedi ve hazırladığı koleksiyonu vatandaşların ve firmaların beğenisine sunduğunu kaydetti. Trakya’da rakibi olmadığını belirten Gülhis Başaran, Ebruli kravatları dünyanın dört bir yanına Türk El Sanatı olarak tanıtmayı ve satmayı hedeflediklerini söyledi.

HALA ÖĞRENİYOR VE ÖĞRETİYORUM

Kravat tasarımları yaparken yeni bir moda yaratmak istediğini belirten Gülhis Başaran, “25 yıllık eğitmenlik ve esnaflık birikimim var. Alt yapım sağlam. Hala öğreniyor ve öğretiyorum” dedi. İşletmesinde ilk etapta 5 kişi çalıştırmak istediğini söyleyen Başaran, bu sayıyı bir yıl sonra 10’a çıkarmak istediğini ve bildiği tüm şeyleri başkalarına da öğretmek istediğini ifade etti. KOSGEB’den aldığı 27 bin TL’lik desteğin daha sağlam adımlar atmasını sağladığını belirten Başaran, “Kravatların arkası el dikişlidir. Bunları evden çıkamayan ve çalışmak isteyen ev hanımlarına yaptırmayı düşünüyorum” diye konuştu.

TERCİHİM MİKROFİBER VE İPEK KUMAŞLAR

Hedefinin günde 120 kravat üretmek olduğunu söyleyen Gülhis Başaran, bütün kadınların girişimcilik kurslarına katılması gerektiğini ifade etti. Kumaşlarını özenle seçtiğini söyleyen Başaran, “Daha çok mikrofiber ve ipek kumaşlar tercih ediyorum. Özel tasarımlı desenler beni daha çok etkiliyor. 6 ay içerisinde hazırladığımız yaklaşık bin 300 parça kravattan oluşan sergimiz, 4 gün boyunca açık kalacak. Ürünlerim bugün Amerika’nın bazı eyaletlerinde satılmaya başladı” dedi ve kendisinden desteğini esirgemeyen eşine teşekkür etti.

BÜYÜK BEĞENİ GÖRDÜ

Serginin açılış kurdelesini İlçe Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ ve Gülhis Başaran birlikte kesti. Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve Kızılpınar Belediye başkanı Faruk Korkmaz’ın sonradan katıldığı açılışta ayrıca, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şenol Sinan Ekinci, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Erdoğan, AK Partili Meclis üyesi Aynur Düzgünel, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe eski Başkanı Vahap Akay, AK Parti ilçe Kadın Kolları üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Gülhis Başaran’ın hazırladığı kravat koleksiyonu, katılımcıların beğenisini kazandı.

Haber / Ahmet KARDEŞ  

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10