Teka “çevre haftasını” çalışanlarıyla kutladı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Teka Teknik Mutfak Aletleri Ticaret A.Ş Çevre Haftası kapsamında çalışanlarına etkinlik düzenledi. Programda SİAM Çevre Danışmanlıktan Şenay Kırhan Se

Çerkezköy 7.06.2012 09:57:00 0
Teka “çevre haftasını” çalışanlarıyla kutladı
Çerkezköy Haber - Türk Metal Sendikası’na bağlı Teka Teknik Mutfak Aletleri Ticaret A.Ş Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde fabrikada bir program düzenledi. Salı günü saat 16.00’da gerçekleştirilen programa Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Şube Sekreteri Melek Tarak, Teka Fabrika Müdürü Murat İriç, Personel İdari İşler Müdürü Figen Aksoy, Üretim Müdürü Lütfi Müni, Sendika temsilcisi Levent Çakır, çalışanlar ve çocukları katıldı.
ÇEVRE MEVZUATI KONFERANSI VERİLDİ
Çevre haftası etkinlikleri kapsamında Siam Çevre Danışmanlık’tan Şenay Kırhan Sesler de “Genel Çevre Mevzuatı” hakkında bir konferans verdi. Çevrenin tanımını ‘insanların ve diğer canlıların bir ömür içersinde karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam’ olarak özetleyen Sesler “Hayatımızı sürdürmek için doğal kaynaklardan da yararlanırız. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler doğal kaynaklarımızı oluşturur. Bitmeyecekmiş gibi görünen bu kaynaklar, insanların sorumsuzca davranışları sonucu hızla azalmakta, tahrip olmaktadır. Oysa görevimiz, bunları yok etmek değil, korumaktır. Canlıların hayatî aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen çevre sorunlarına “çevre kirliliği” adı verilmektedir. Çevre kirliliğinin temel sebebi sanayi devrimine dayandırılsa da aslında yüzyıllar önceye kadar uzanmaktadır” bilgisini verdi.
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜDÜR 
İnsanoğlu’nun ilk kez milyonlarca yıl önce ateşi bulup farkında olmadan havayı kirletmeye başlattığını söyleyen Sesler “İnsanlık, tarım yapmaya başladıktan sonra da çevreyi şuursuz bir biçimde değiştirme sürecine girmiştir. Ormanların tahrip edilmesi, aşırı otlatma, yanlış arazi kullanımı, böcek öldürücü ilaçların kullanımı, kentleşme ve sanayileşme gibi değişikliklerle birlikte çevre kirliliği ortaya çıkmıştır.1960-1970’li yıllarda Avrupa’da sanayi kaynaklı çevre kirliliğinin yoğun olarak hissedilmesi ile birlikte bu konuda ne gibi önlemler alınması gerektiği ile ilgili çalışmalar başlamıştır. 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran günü ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kabul edilmiştir” dedi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN NEDENLERİ
Çevre kirliliğinin nedenlerini açıklayan Sesler “Çeşitli kaynaklardan çıkan katı, sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliğinin oluşmasına neden olmaktadır. Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstrileşmenin de artması gerekmektedir. Sanayideki bu artış beraberinde var olan doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır. Doğal kaynaklar hızla tükenirken, üretim ve tüketimden kaynaklı atıkların önlemler alınmadan doğaya atılması Çevre Kirliliğinin oluşmasına ortam sağlamaktadır” hatırlatmasında bulundu.
FİDAN DİKTİLER
Çevre hakkında bilimsel tanımlamaların da yapıldığı konferansın ardından personel çocukları arasında düzenlenen “Çevre Haftası” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere hediyeleri verildi. Bu gibi etkinlikleri ilk kez düzenlediklerini belirten Fabrika Müdürü Murat İriç de “bu yarışmamıza 7 çalışanımızın çocukları katıldı. Yarışmada ortaöğretim ve ilköğretim bazında birer birinci çıkardık. Ancak yarışmaya bütün çocuklarımız katıldıkları için birinci olmuşlardır. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum” diye konuştu. İlköğretim kategorisinde birinci olan İlayda Öntan’a ödülünü Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, ortaöğretim kategorisinde birinci olan Ebru Küçükyıldırım’a ise ödülünü Fabrika Müdürü Murat İriç verdi.
Programda, ikramda bulunulmasının ardından bahçeye geçen davetliler ağaç dikimi yaptı. Kompozisyon yarışmasına katılan yedi öğrencinin ismine özel hazırlanan fidanlar ise hep birlikte dikildi.
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10