Yeni anayasa tarihi bir zorunluluktur

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, özel yetkili mahkemeler üzerinde yapılacak değişikliklerin hayati öneme sahip davaların etkilenmemesini gözeten bir yaklaşım i

Bölgede Gündem 11.06.2012 22:18:00 0
Yeni anayasa tarihi bir zorunluluktur

Çerkezköy Haber - AK Parti Tekirdağ İl Teşkilatı tarafından düzenlenen "Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset" konulu konferansa konuşmacı olarak TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop katıldı.
ARALIK’TA MECLİSE TESLİM EDİLECEK
Konferansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şentop, yeni anayasa metnini Aralık 2012 sonunda meclise teslim etmeyi planladıklarını belirtti. Yeni anayasa maddeleri hakkında bilgiler veren Şentop, “Temel hak ve hürriyetler konusu yaklaşık 40 madde civarında. Biz de 9. maddeyi yazdık. İki madde, üzerinde tartışmalar olmakla beraber kenara çekildi. Temel hak ve hürriyetlerin yaklaşık 4'te birini yazmış bulunuyoruz. Bu süreç daha da hızlanacak. Bu süreç, tüm partilerden arkadaşların meseleye sahip çıkarak, katkı vererek katıldığı bir süreç. Benim tahminim bu aşamaların tamamlanma süreci için belirlenen takvimde bir değişiklik olmayacak" dedi.
KAMUOYUNUN HASSASİYETİNİ PAYLAŞIYORUZ
Özel yetkili mahkemelerin ihtisas, ticaret, aile ve çocuk mahkemesi gibi bir mahkeme şeklinde ceza hukuku alanında teorik olarak düşünülmüş mahkemeler olduğunu söyleyen Şentop, "Türkiye'de özel yetkili mahkemelerin yetkileri, baktığı davalar bakımından, davaları yürütme süreçlerinde, hem soruşturma hem kovuşturma bakımından çok geniş olarak düzenlenmiş yetkiler veriliyor. Adeta Türkiye'deki normal olağan yargı sisteminin dışına taşan bazı durumlar var. Bu yeni bir konu da değil. Türkiye'de devlet güvenlik mahkemeleri (DGM) vardı. Bunlar kaldırıldı yerine Özel Yetkili Mahkemeler kuruldu. Türkiye'de devam eden bazı davalar var. Bunlar çok önemli davalar, hayati öneme sahip davalar. Bu davalar özel yetkili mahkemelerde görülüyor. Özel Yetkili Mahkemeler ile yapılacak değişiklikler bu davaların etkilenmemesini gözeten bir yaklaşım ile ele alınıyor. Dolayısıyla kamuoyunun hassasiyetinin aynısının Ak Parti tarafından da paylaşıldığını söylememiz lazım" diye konuştu.
ENDİŞE ETMEYE MAHAL YOK
Şentop,"Hem özel yetkili mahkemeleri mümkün olduğu kadar sistemin içerisine çeken hem de devam eden hayati davaların etkilenmemesini sağlayan bir formül üzerinde arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bu bakımdan bence kamuoyunun endişe etmesine mahal yok" dedi. Öte yandan, Şentop konferansta yaptığı konuşmada da Türkiye'nin temel probleminin anayasa ile ilgili olduğunu belirterek, "Biz inanıyoruz ki bütün siyasi partiler, Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacını kavramıştır ve anayasa ile ilgili sorunların nerelerden kaynaklandığını herkes biliyordur. Türkiye açısından yeni anayasa tarihi bir zorunluluktur, bundan kaçış yoktur. Siyasi partiler de Türkiye de bundan kaçamaz. Çünkü Türkiye'nin milli bütünlüğü, toprak bütünlüğü, devlet olarak bekası eski anlayışla, zihniyetle sürdürebilmesi mümkün değil. Buna yeni bir zihniyet gerekiyor, o da yeni anayasayla sağlanacaktır" ifadesini kullandı.

0282 726 91 91
0282 747 65 10