Görme engellilere “akıllı baston”

Görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak önemli bir projeleye imza atan Kırklareli Üniversitesi Elektronik teknolojisi son sınıf öğrencisi Tuncay Çamyar, görme engelliler için özel baston tasarladı. B

Çerkezköy 16.06.2012 02:19:00 0
Görme engellilere “akıllı baston”

Kırklareli Üniversitesi Elektrik Teknolojisi son sınıf öğrencisi Tuncay Çamyar bitirme tezi kapsamında, görme engelliler için bir buçuk yıl önce başlattığı “Akıllı Baston” projesini tamamladı.

 

AKILLI BASTON TAMAMLANDI

 

Bitirme tezi olarak görme engelliler için bir baston yapma fikrinin ortaya çıktığını belirten Tuncay Çamyar, “Görme engelli vatandaşlara katkı sağlamak için böyle bir proje hazırladım. Yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığımız proje tamamlandı ve okula teslim edeceğiz” dedi.

 

DESTEK VERİLİRSE GELİŞTİRLEBİLİR

 

Bastonda yüzük şeklinde 5 titreşim motoru ve 5 adet mesafe sensörü bulunduğunu ifade eden Çamyar, “Görme engelli vatandaşlar parmaklarını bastona geçirdiklerinde hangi bölgeden tehlike geliyorsa o yöndeki parmağı titreyecek” bilgisini verdi. Akıllı Baston’un ilkini test olarak ürettiklerini, kağıt üzerinde başladıklarını, bilgisayar ortamında similasyonlarını ve projeyi bu aşamaya getirdiklerini ifade eden Çamyar, projeye sahip çıkılması ve destek verilmesi durumunda geliştirilebileceğini belirterek, projeye destek istedi.

 

RENK SENSÖRÜ DE OLACAK

 

Bastona akıllı telefon da takılacağını söyleyen Çamyar, telefonda nabız ölçümü, nevigasyon ve renk sensörünün de bulunacağını belirtti.

 

Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10