Kentsel Dönüşüm Projesi karara bağlanamadı

Kapaklı Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çerkezköy 4.07.2012 22:13:00 0
Kentsel Dönüşüm Projesi karara bağlanamadı

Çerkezköy Haber - Kapaklı Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

5 DİLEKÇE GÜNDEM MADDELERİNE EKLENDİ

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kapaklı Belediye Başkan Yardımcılarından Adem Sekmen ve Demokratik Sol Partili Meclis Üyelerinden Ayhan Arslan mazeretleri dolayısıyla katılmadı. Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce, “Su İşleri müdürlüğüne 1 motosiklet alınması, 13 metrekarelik belediye hissesinin satışı, Kazak Gölü enerji nakil hatlarının imar planı içerisine alınması, İsmet Paşa Mahallesi’nde yapılması planlanan Kapalı Spor Salonu için imar plan değişikliği ve Yurt Dışı İnceleme-Araştırma gezi programlarına ilişkin dilekçeler” meclis tarafından oybirliği ile gündem maddelerine eklendi.
 YÖNETMELİK OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
 Saygı duruşunun ardından ilk olarak Etüd Proje Müdürlüğü’nün görev ve çalışma yönetmeliğine ilişkin gündem maddesi görüşüldü. Etüd Proje Müdürlüğü’nün kuruluşu, görev ve yetkileri, yürütülmesi gereken işlemlere ilişkili hükümleri içeren yönetmelik meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi. İlgili gündem maddesinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından meclise sunulan dilekçelerin görüşülmesine geçildi.
 “BELEDİYE TARAFINDAN KAMULAŞTIRILABİLİR”
 Cavide Söyler’in 707 ada 23 parseldeki 96,63 metrekarelik belediye hissesinin hisse ortağına satılmasına ilişkin talebi oybirliği ile kabul edildi. İsrafil Turhan’ın 585 ada 16 parseldeki 156,76 metrekarelik belediye hissesinin hisse ortağına satılmasına ilişkin talebi de meclis tarafından oy birliği ile kabul edilirken; İsmail Karatepe’nin 1039 ada 16 parseldeki 615 metrekarelik belediye hissesinin hisse ortağına satılmasına ilişkin talebi Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve meclis üyesi Mustafa Serat’ın kabul oyuna karşılık oy çokluğu ile reddedildi. İlgili dilekçeye red oyu veren meclis üyeleri söz konusu parselde belediye hissesinin diğer ortaklara nazaran daha fazla olduğunu, bu nedenle gerekirse diğer hissenin belediye tarafından alınarak kamulaştırma yapılabileceğini belirtti. 843 ada 17 parseldeki 13 metrekarelik belediye hissesinin satılmasına ilişkin talep ise oybirliği ile kabul edildi.
 GEZİLERE TALEP OLMADI
 Su İşleri Müdürlüğü’nün ihtiyacı olduğu belirtilen 1 motosikletin alınması, Kazak Gölü Enerji Nakil hatlarının imar planı içerisine alınması talepleri de oybirliği ile kabul edilirken; İsmet Paşa Mahallesi’nde yapılması düşünülen Kapalı Spor Salonuna ilişkin çekme mesafelerinin, toplam inşaat alanı ve maksimum yükseklik gibi bilgilerin imar planına işlenmesi talebi ise görüşülmek üzere oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi. Mahalli İdareler Derneği tarafından şehircilik ve altyapı konularında inceleme ve araştırma gezi programları kapsamında yurt dışı gezilerine ise kimse katılmak istemedi.
 KOMİSYON KARARLARI GÖRÜŞÜLDÜ
 Dilekçelerin görüşülüp karara bağlanmasının ardından, bir önceki toplantıda İmar Komisyonu’na havale edilen konuların görüşülmesine geçildi. 501 ada 5 ve 6 parsellerde imar hattının düzeltilmesine ilişkin komisyon kararı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. Tuna Caddesi’nde 5 kat uygulanmasına ilişkin talep İmar Komisyonu tarafından uygun bulunmazken, komisyonun, konunun imar planı revizyonunda değerlendirilmesi yönündeki tavsiye kararı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.
 İSİMSİZ CADDE VE SOKAKLARA İSİM VERİLDİ
 Eyüpoğlu Caddesi 914, 915 ve 102 adadaki cephe parsellerin 5 kat olmasına ilişkin talep de komisyon tarafından reddedilirken konunun imar planı revizyonunda değerlendirilmesine ilişkin tavsiye kararı da oy çokluğu ile kabul edildi. Halis Olhan’ın 703 ada 4 ve 5 parselde plan tadilatı talebi de oy çokluğu ile reddedildi. İsimsiz olan sokak ve caddelere isim verilmesine ilişkin talep de görüşülerek karara bağlandı. İsimsiz sokak ve caddelere Arife, Ada, Çıtır, Başkan, Sistem, Yasemin, Nergis ve Selvi isimlerinin verilebileceği belirtildi. Daha sonraki isimlendirmelerin de 1001, 1002, 1003 şeklinde yapılabileceği belirtilirken, ilgili dilekçe ruhsat bekleyen vatandaşların mağdur olmamaları için oybirliği ile kabul edildi.
 Komisyon kararlarının görüşülüp karara bağlanmasının ardından geçtiğimiz aylarda yeniden komisyona havale edilen Kentsel Dönüşüm konusunun görüşülmesine geçildi.
 TOPLANTIYA ARA VERİLDİ
 Kentsel Dönüşüm sınırlarının tespiti ve burada uygulanacak işlemler ile ilgili Belediye Başkanına ve Belediye Meclisine yetki verilmesi konusunun görüşmesine geçilmeden önce Başkan İrfan Mandalı toplantıya 10 dakikalık bir ara verilmesini önererek konuyla ilgili meclis üyelerini bilgilendirmek için toplantı salonunda görüşmek istediğini ifade etti. Meclis üyelerinin konuya hakim olmadığını söyleyen Mandalı, “Neyi oyladığınızı bilin diye bu arayı veriyorum. Bilgilenmek isteyen meclis üyeleri toplantı salonuna gelsinler. Ben orada teknik verilerle gerekli açıklamaları yapacağım” dedi ve toplantıya 10 dakika ara verdi.
 GEÇTİĞİMİZ YIL KABUL EDİLMİŞTİ
 10 dakikalık aranın ardından devam eden toplantıda konuşan İrfan Mandalı, “4 Mart 2011’de gerçekleştirilen toplantıda Belediyemiz mimarlarından Halil İbrahim Erkan ve Özgür Çağlayan Çakmak, “Kent içerisinde köhneleşmiş ve imar planı ile çözüm bulunamayan yerlerin Kentsel Dönüşüm Projelerinin yaptırılması gerekmektedir. Yaşayanların yaşam kalitesinin düştüğü ve Kentsel fonksiyonların tıkandığı bu bölgeler TOKİ veya Kentte faaliyet gösteren müteahhitlerin marifetiyle, bir bütün olarak ya da etaplar halinde Kentsel Dönüşüm yoluyla yenilenmelidir” şeklinde dilekçe sundu. Belediyemiz genelinde oluşan ihtiyaçları karşılayabilmek için fotogrametrik veya sayısal hali hazır harita yapımı ve güncellenmesinin yaptırılması, imar planına altlık teşkil edecek ve yerleşim kriterlerinin belirlenmesini sağlayacak olan imar planına esas jeolojik etüt çalışmasının yaptırılması, imar planı revizyonlarının ve gerekli yerlerde ilavelerinin yaptırılması, imar planının yapımından sonra imar uygulamalarının yaptırılması ve Kent içerisinde köhneleşmiş ve imar planı ile çözüm bulunamayan yerlerin Kentsel Dönüşüm Projelerinin yaptırılması meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. Meclis üyeleri tarafından yapılan müzakereler sonucunda söz konusu çalışmaların gerekliliği üzerinde mutabakat sağlandı ve yapılan oylama neticesinde çalışmaların başlamasına oybirliği ile karar verildi” dedi.
 “KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNE GEREK YOK”
 Geçtiğimiz günlerde Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında ihalenin yapıldığını belirten İrfan Mandalı, “50 hektar alanda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmalar yapılacak. Konuyla ilgili ihale yapıldı. Müteahhit iş için bizden yer göstermemizi istiyor” dedi. Meclis Üyesi Ali Doğuş, “Biz revizyon imar planı için oy verdik. İmzaladığımız kararda imar planı ile çözümlenemeyen yerlerin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına alınması ibaresi yer alıyor. Kapaklı’da imar planı ile çözümlenemeyecek bir imar sıkıntısı yok. Bu nedenle Kapaklı’da Kentsel Dönüşüm projesine de gerek yok” dedi.
 “BU KARARI ALMAMIZ NE KADAR DOĞRU?”
 Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Nedim Yılancı ise, “Büyükşehir yapılanması içerisinde olduğumuz bu günlerde bu kararı Kapaklı Belediyesi olarak bizim almamız ne kadar doğru olur” diye konuştu. Konunun 9 Temmuz Pazartesi günü basına kapalı bir şekilde tüm meclis üyelerinin katılımı ile tekrar görüşülmesine ve 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan meclis toplantısında tekrar görüşülmesine oybirliği ile karar verildi. Toplantının son gündem maddesinde ise İmar Planı ile ilgili olarak meclise sunulan dilekçeler görüşülerek oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.
 Haber / Ahmet KARDEŞ
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10