“Her gün 5 bin işçi iş kazasından hayatını kaybediyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile TÜRK-İŞ Konfederasyonları ortaklığı çerçevesinde yürütülmekte olan eğitimler devam ediyor. Çerkezköy’de Gü

Çerkezköy 10.07.2012 20:37:00 0
“Her gün 5 bin işçi iş kazasından hayatını kaybediyor”

Çerkezköy Haber- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile TÜRK-İŞ Konfederasyonları ortaklığı çerçevesinde yürütülen 2 günlük eğitim semineri dün başladı. Dün saat 09.30’da Güneşler Otel’de düzenlenen seminerde Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut “Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı-Güvenliği” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Sendikal Yaklaşım” konularında bilgilendirmede bulundu.

62 BİN 903 İŞ KAZASINDAN BİN 454’Ü ÖLÜMLE SONUÇLANDI
İş Sağlığı ve Güvenliği’nin günümüzde bir bilim dalı haline geldiğini söyleyen Özcan Karabulut, “Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği konusuna gereken önem verilmediğinde, bu alandaki sorunlar kendini çevre kirliliği, hastalıklar, üretim kaybı, iş kazaları, meslek hastalıkları ve ölümler şeklinde göstermektedir” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre, 2010’da Türkiye’de 62 bin 903 iş kazası, 533 meslek hastalığı olgusu meydana geldiğini belirten Karabulut, bunların bin 454’ünün ölümle sonuçlandığını ifade etti. Karabulut, iş kazaları sonucu bin 976, meslek hastalıkları sonucu 109 kişi olmak üzere 2 bin 85 kişinin de sürekli iş göremez hale geldiğini belirtti. SGK verilerinin sadece sigortalıları kapsadığını söyleyen Karabulut, “Sigortalıların sayısı yaklaşık 10 milyondur. Toplam istihdam ise yaklaşık 22 milyon 500 bindir. Bu demek oluyor ki gerçekte iş kazaları, buna bağlı olarak ölümler ve meslek hastalıkları çok daha fazladır” dedi.
HER 100 ÇALIŞANDAN 3’Ü İŞ KAZASI GEÇİRDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk defa 2007’de yapılan ve Nisan, Mayıs, Haziran dönemini kapsayan “İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri” konulu araştırmaya göre, her 100 çalışandan 2.9’unun son bir yılda iş kazası geçirdiğini söyleyen Karabulut, “Raporun en önemli iki noktası; iş kazası geçirenlerin yüzde 56.6’sının on kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde meydana gelmesi ve iş kazası geçirenlerin yüzde 40.4’ünün geçirmiş olduğu kaza nedeniyle işinden uzaklaşmış olmasıdır. Raporun çarpıcı noktalarından biri de, her 100 çalışandan 3.7’si çalıştığı işle bağlantılı olarak meslek hastalığına yakalanmasıdır” dedi.
HASTANE SAYISI YETERSİZ
2010’da 533 meslek hastalığı tespit edildiğini kaydeden Karabulut, “Meslek hastalıkları vaka sayılarının düşük çıkmasının nedeni meslek hastalığı olgularının saptanamamasıdır. Almanya’da her yıl 40 bin, ABD’de 400 bin dolayında meslek hastalığı rapor edildiği biliniyor. 10 milyon SGK’lı çalışan üzerinden hesaplama yapıldığında Türkiye’de 40 bin-120 bin arası yeni meslek hastalığı vakası olması gerekir. Meslek hastalıkları hastanesi sayısı yetersizdir ve meslek hastaneleri işlevini yerine getirmekten gitgide uzaklaşmaktadır. Adana, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep gibi sanayileşmiş, işçilerin yoğun olarak çalıştıkları iller meslek hastalıkları hastanelerinden yoksundur” dedi.
DÜNYADA EN ÇOK İŞ KAZASI OLAN 3. ÜLKEYİZ
2000-2007 döneminde Finlandiya, Danimarka, İsveç, Norveç, Lüksemburg, İrlanda, Yunanistan ve Hollanda ölümcül iş kazaları bakımından Avrupa’nın en iyi durumundaki ülkeleri olarak yer alırken, Almanya, İtalya ve Türkiye’nin ise en kötü tabloya sahip ülkeler olduğunu söyleyen Karabulut, “Bulgaristan’da hayatını kaybeden çalışan sayısı 149, Macaristan’da 119 ve Romanya’da 474’tür. Almanya’da 682, İtalya’da 847 çalışan hayatını kaybederken, Türkiye’de aynı yıl ölümcül iş kazaları sonucunda bin 44 çalışan hayatını kaybetmiştir. Dünyada en fazla iş kazası olan ülkeler arasında Türkiye üçüncü sırada yer alırken, AB ülkeleri arasında ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer almaktadır” diye konuştu. 
İŞ KAZALARININ YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİR
Dünyada her yıl 2 milyon işçinin iş kazalarından veya meslek hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyleyen Karabulut, her yıl 160 milyon işçinin de meslek hastalığına yakalandığını kaydetti. Her gün 5 bin işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Karabulut, “Dünyada her bir dakikada 3 işçi ölmektedir. Her yıl 22 bin çocuk işçi iş kazalarında hayatını kaybetmektedir. Pakistan’daki bir fabrika işçisinin işyerinde herhangi bir nedenle ölme olasılığı Fransa’daki bir fabrika işçisine göre 8 kat daha fazladır. Kenya’da taşımacılık sektöründe çalışanlar arasındaki ölümler Danimarka’dakinden on kat daha fazladır. Dünya gayri safi hasılasının yüzde 4’ü yaralanma, kazalar ve hastalıklar nedeniyle kaybolmaktadır.
Son yirmi yılda iş kazalarında Japonya ve İsveç’te yüzde 20, Finlandiya’da ise yüzde 62 oranında bir düşüş olmuştur. Bunun nedeni daha az işçinin tehlikeli işlerde çalışması ve işyerlerinin daha güvenli hale getirilmesidir. Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2002 yılında hazırladığı “Güvenlik Kültürü Raporu”na göre, meslek hastalıklarının tümü, iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir kazalardır. Bu kazaların ancak yüzde 2’si önlem alınsa bile önlenememektedir” dedi.
SEMİNER BUGÜN TAMAMLANACAK
Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut sunumunun devamında İs Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Seminer, ÇASGEM Hukuk Müşaviri Av. Gürbüz Erdoğan ve Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ayhan Gençler’in “İş Yeri Sendika Temsilcisi ve İşçi Temsilcisi Kimdir?”, “İSG Temsilcisi Kimdir?”, “Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?”, “Sendika İçi Hak ve Sorumlulukları Nelerdir?”, “Çözmesi Gereken Sorumluluklar Nelerdir” ve “İşveren ve İşveren Vekili ile Nasıl Bir İlişki İçinde olmalıdır” konularında yaptıkları sunum ile sona erdi. Seminerde bugün ise Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ayhan Gençler tarafından Endüstriyel Demokrasi konulu bir sunum yapılacak. ÇASGEM Hukuk Müşaviri Av. Gürbüz Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzman Yardımcıları Betül Dönmez Oral ve Kübra Öztürk tarafından da “Araştırma ve Veri Toplama”,” Türkiye’de İşyerinde Sosyal Diyalog Esnasında Karşılaşılan Sorunlar ve Öneriler Üzerine İşçi Temsilcileri ve Sendika Şube Yöneticileri ile Derinlemesine Mülakat” konularında katılımcılar bilgilendirilecek.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ  

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10