“Çorlu Deresi acilen temizlenmeli”

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Emre Köprülü, fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle Çorlu Deresi'nden zehir aktığını ve derenin acilen temizlenmesi gerektiğini sÃ

Çorlu 13.07.2012 22:42:00 0
“Çorlu Deresi acilen temizlenmeli”

 Çerkezköy Haber - CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Emre Köprülü, fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle Çorlu Deresi'nden zehir aktığını ve derenin acilen temizlenmesi gerektiğini söyledi.

ACI BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nın 'Endüstri yoğun bölgede yaşayanlarda kanser sıklığı: Çorlu örneği' konulu anket çalışması yaptığını ve 641 hane ile yapılan anket sonrası Çorlu Deresi yakınında oturan hanelerde kanser vakasının yüzde 5.15 olarak belirlendiğini anımsatan Köprülü, yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı Sağlık Mahallesi'nden Çorlu Deresi'nde incelemelerde bulundu. Fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan derenin halinin içler acısı olduğunu belirten Köprülü, "Bugün 1,5 milyon insanın yaşadığı Trakya'da Ergene kirliliği büyük bir sorun haline gelmiştir. Bizler bu konuyu defalarca sivil toplum kuruluşlarıyla dile getirdik. Maalesef çok acı bir durumla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda Trakya Üniversitesi'nin burada yaptığı araştırmalar sonrasında yayınladığı bir rapor var. Bu raporda, kirlilikten dolayı bölgede yaşayan insanların kanser olma oranlarının son derece yükseldiği belirlenmiş durumda" dedi.

ÖNLEM ALMAK BAKANLIK VE İKTİDARIN SORUNUDUR

Çorlu Deresi'nin şu anda yerleşim yerinin tam ortasından geçtiğini belirten Köprülü “Bu konuda sorumluluğu olan yönetimi iktidarı elinde bulunduran kişiler soruna şöyle bakmaktadırlar: Ergene’nin geçtiği bölgede bulunan belediyeler CHP'li dolayısıyla sorun onların sorunudur. Bu bölgede yaşanan bu kirliliğin sebebi evsel atıklar değil, yeraltı suyunu kullandıktan sonra Ergene nehrine deşarj eden sanayi tesisleri. Bu nehir Çorlu'ya gelene kadar birkaç yerleşim yerinden geçmektedir. Ağırlık olarak Çerkezköy, Kızılpınar ve Velimeşe’den geçiyor. Bu saydığım dört yerleşim yerinden sadece bir tanesi CHP'li. Geri kalan diğer üç belediye ise AK Partili belediyedir. Burada yaşayan insanların hangi partiye oy verdikleri hiç önemli değil. Burada yaşayan insanlar bizim insanımızdır. Bunun için de çok acilen bir çözüm bulunması gerekmektedir. Bu işin siyaseti yok. Bu iş insanlık sorunu ile ilgili bir iştir. Sanayi tesislerine 7 milyon lira ceza kesilmiş. Ancak Başbakan, Ergene'yi belediyelerin kirlettiğini söylüyor. Bakın cezaları kesen İl Çevre Müdürlükleri. Bu müdürlükler de bakanlığa bağlıdır. Bu Hadise denetim sorununu açık olarak ortaya koyan bir hadisedir. Bu cezaların kesilmesi lazım. Cezaların da kesilmesinden başka bu soruna kalıcı önlemler alınması lazımdır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi Çevre Komisyonu üyeleri olarak buralarda gelip incelemelerde bulunduk. Ancak bu komisyon burada tespit yaptı kirliliğin önlemini almak Orman ve Su işleri ile Çevre Şehircilik Bakanlığı ve ülkeyi yöneten siyasi iktidarın sorunudur. Biz şunu söylüyoruz bu soruna çözüm bulmak için parti farklılığımızı bir kenara bırakıyoruz. Bu felaketin sona ermesi için somut önlemler bekliyoruz” dedi.

Haber / Türker ÖZKAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10