Çerkezköy depreme hazır mı?

Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, ‘Hayatımızda nefes alıp vermek kadar olağan bir tektonik olaydır’ şeklinde tanımladığı deprem konusunda Çerkezköylüleri uyardı.

Çerkezköy 29.07.2012 21:59:00 0
Çerkezköy depreme hazır mı?
Çerkezköy Haber- Çerkezköy’ün 3. derece deprem bölgesinde yer aldığını belirten Güler Kaynarcalıdan, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ve Ganos (Şarköy) Fay Hattı’nın üreteceği depremlerden ciddi zararlar görebileceğini dile getirdi.
3. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE YAŞIYORUZ
Birçok aktif fay hattının bulunduğu ülkemizde son zamanlarda meydana gelen deprem felaketlerinden sonra gözler Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme çevrildi. Olası bir Marmara Depremi’nde Çerkezköy’ün nasıl etkileneceği ile ilgili bir inceleme yapan Jeoloji Mühendisi Güler Kaynarcalıdan, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde, deprem riski taşıyan bölgeler, risk boyutuna göre 1’den 5’e kadar sınıflandırılmıştır. 1. derece deprem bölgeleri en riskli bölgeler olarak kabul edilirken, 5. derece deprem bölgeleri deprem riski en az olan bölgelerdir. Çerkezköy bu sıralamada 3. derece deprem bölgesinde yer alıyor” dedi. 
ÇERKEZKÖY İÇİN RİSK ARTIYOR
Çerkezköy’de aktif bir fay hattı olmadığını belirten Kaynarcalıdan, “Fakat ilçemiz, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Ganos (Şarköy) Fay Hattı kaynaklı meydana gelecek depremlerden ciddi zararlar görebilir” diye konuştu. Kaynarcalıdan, son zamanlarda meydana gelen depremlerden sonra, deprem haritasının yenilenmesi halinde Çerkezköy’ün 2. derece deprem bölgesine kayabileceğini ifade etti. 
ÇORLU’DA HER AN BÜYÜK BİR DEPREM OLABİLİR
Ganos (Şarköy) Fay Hattı’nın harekete geçmesi sonucu 1912 yılında Çorlu’nun yerle bir olduğunu belirten Kaynarcalıdan, “Her büyük deprem 100 ile 200 yılda bir kendini tekrar eder. Ganos Fay Hattı’nın faaliyete geçmesinden bu yana tam 100 yıl geçti. Bu durum bizi düşündürüyor. Şu anda Ganos Fay Hattı’nda bir hareketlilik gözlemlemedik ama orada bir enerji birikimi olduğunu düşünüyoruz. Herkes bu durumun bilincinde olmalı ve önlemlerini almalıdır” dedi. 
ÇERKEZKÖY’DEKİ KRİTİK NOKTALAR NERELER?
Yıllar önce Çerkezköy’deki eski dere yataklarının doldurulduğunu ve buraların imar alanına açıldığını söyleyen Kaynarcalıdan, “Çorlu ve Pınarça derelerinin geçtiği yerler, Hükümet Konağı, Otogar, Polis Evi, Kumlu Geçit ve Fevzi Paşa Mahallesi civarı sağlam olmayan, gevşek bir zemin üstündedir. Ne kadar sağlam yapılırsa yapılsın buralara yapılan binalar yıkılma ve yan yatma riski altındadır. Bu binaların bir an önce yıkılıp, söz konusu arazilerin de yeşil alana dönüştürülmesi gerekiyor” diyerek buraların acilen ıslah edilmesi gerektiğini belirtti.
EV ALACAKLAR DİKKAT!
Ev almayı düşünen vatandaşlara da seslenen Güler Kaynarcalıdan, “Ev almak isteyenler mutlaka 1999 depreminden sonra yapılmış evleri tercih etsinler. Çünkü bu depremden sonra İmar Yasası’nda önemli değişiklikler yapıldı ve her şey usulüne uygun yapılıyor” dedi. 
7’DEN 70’E EĞİTİM ŞART
İnsanların deprem konusunda eğitimsiz olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisi Kaynarcalıdan, “Depremden kaçmak mümkün değil. Bizler depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bunun için de öncelikle ‘Deprem nedir? Deprem nasıl oluşur?’ sorularının cevabını bilmemiz gerekir. Deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında ne yapacağımızı da çok iyi bilmeliyiz. Bunun için insanların 7’den 70’e deprem konusunda eğitilmesi gerekir. İlköğretimden başlanarak çocuklara deprem konusunda eğitimler verilmelidir. Bunun yanında yetkili kurumlar deprem konusunda broşürler hazırlayıp halka dağıtmalı, gerekirse bu konuda seminerler düzenlemeli ve insanlar bilinçlendirilmelidir” diye konuştu. 
ÇERKEZKÖY’DE SIĞINAK VAR MI?


0282 726 91 91
0282 747 65 10