Belgesel çekeceğiz deyip izinsiz define aradılar

Tekirdağ'da, 'TRT'ye Çanakkale konulu belgesel çekeceğiz' diyerek valilikten dilekçe ile izin alıp kaçak kazı yapan 8 kişi, define haritaları ve ellerinde tarihi heykel fotoğrafları ile suçüstü yakalandı.

Tekirdağ 7.08.2012 00:40:00 0
Belgesel çekeceğiz deyip izinsiz define aradılar

Çerkezköy Haber - Ellerine geçirdikleri define haritası ile kaçak kazı yapmak isteyen 8 kişilik ekip ilginç bir yönteme başvurdu. Sahte belgeyle Tekirdağ Valiliği'ne başvuran define avcıları, TRT için Çanakkale Savaşı'nın anlatıldığı 3 bölümlük ve 9 gün süreceğini belirttikleri 'Siperdeki Vatan' adlı drama belgesel çekeceklerini söyledi. Valilikten gerekli izinleri alan ekip, Bizans Dönemi'ne ait kalıntıların bulunduğu Şarköy İlçesi Uçmakdere ve Yeniköy bölgesinde, bir de kepçe kiralayıp kazı yapmaya başladı. Köylüleri de 'film çekeceğiz' diye kandıran ekip, 'kepçe ile neden kazıyorsunuz?' diyen köylülere de siper kazdıklarını söyledi. Define avcılarının söylediklerine inanmayan köylüler durumu jandarmaya ihbar etti.

SUÇÜSTÜ YAKALANDILAR  

Jandarma ekipleri tarafından takibe alınan 8 kişi, ellerinde define haritaları ile kazı yaparken suçüstü yakalandı. Define avcılarının ellerindeki izin belgesini inceleyen jandarma ekipleri, TRT yetkililerinin böyle bir belgesel çalışması olmadığını belirtilmesi üzerine 8 kişiyi gözaltına aldı. Kazı yapmada kullanılan bir kepçe ile çok sayıda kazma ve küreğe de jandarma ekipleri tarafından el konuldu.

İDDİALARI KABUL ETMEDİLER
Jandarmadaki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen sözde Yönetmen Erkan Ç.’nin, "Bizim her şeyimiz yasal. Burada biz Çanakkale Savaşı'nın anlatıldığı film çekecektik. Gerekli yasal izinlerimiz var. Kepçe ile film platosu için siper kazıyorduk. Biz kaçak kazı yapmıyoruz 'Burası muz cumhuriyeti mi, burası Türkiye" dediği öğrenildi. Diğer şüpheliler de kaçak kazı yaptıkları iddialarını kabul etmedi.
ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER
Jandarmadaki ifadelerinin ardından Erkan Ç., Ali Haydar K., Orhan D., Yalçın G., Mehmet Şah B., Behzat A., Burhan Çağlar S. ve Oktay S. adliyeye sevk edildi.
 

Haber / Gökhan TEKER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10