4 cana 15 yıl hapis istemi

Tekirdağ Limanı'nda feribottan inen otomobilin denize uçması sonucu 4 kişinin öldüğü kazada yeni gelişmeler yaşanıyor.

Tekirdağ 7.08.2012 21:56:00 0
4 cana 15 yıl hapis istemi

15 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Çerkezköy Haber - Tekirdağ Limanı'nda feribottan inen otomobilin denize uçması sonucu 4 kişinin öldüğü kazayı soruşturan Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Muammer Özcan, kazada kusuru bulunan Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2'nci Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3'üncü Kaptan Rafet Pala hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla, ayrıca yine Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban hakkında 'taksirle ölüme neden olma' ve 'denetim ve denetleme görevini yerine getirmemek' suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.
LİMAN BİRİNCİ DERECE KUSURLU
Cumhuriyet Savcısı Özcan, iddianamede ayrıca polis, jandarma ve karayolları yetkilileri tarafından hazırlanan kaza raporuna da atıfta bulundu. 5 Haziran tarihli, Trafik Başpolis Nuri Yıldız, Jandarma Kıdemli Başçavuş Murat Ali Yalvaç ve Karayolları Trafik Teknik Görevlisi Mehmet Ali Dedeoğlu tarafından hazırlanan raporda, Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2'nci Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3'üncü Kaptan Rafet Pala'nın birinci derecede kusurlu görüldüğünün yer aldığına iddianamesinde yer veren Savcı Muammer Özcan, raporda uyarı tabelalarının olmadığı, ışıklandırmanın yetersiz olduğu, limanda bariyerlerin bulunmadığı bu yüzden limanın birinci derecede kusurlu olduğunun yer aldığını yazdı.
İLK DURUŞMA 7 KASIM’DA
İddianamede yer alan rapora göre, Tekirdağ Liman İşletmesi Müdürlüğü'ne ilişkin kusurlara tek tek yer verilerek, 'Tesiste gerekli aydınlatmanın sağlanması, en az 240 santimetrelik tel örgü, duvar gibi koruma unsurlarının oluşturulması, ikaz levhalarının konulması, kıyıya yanaşmış gemilerin yeterince aydınlatılması' gibi maddelerin ihlal edildiği kaydedildi. Rapora Karayolları Trafik Teknik Görevlisi Mehmet Ali Dedeoğlu muhalefet şerhi koydu. Dedeoğlu tek imzalı bir başka raporunda, limandaki kazayla ilgili olarak birinci derecede kusurlu olarak araç şoförü Ahmet Gülhan'ı, ikinci derece kusurlu olarak da limanı gösterdi. Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Muammer Özcan, iddianamesinde raporda eksiklerin bulunduğu limana 26 Nisan 2012 tarihinde, kazadan bir ay önce işletme izni verildiğine dair Müsteşar M. Habib Soluk imzalı bir belgeyi de koydu. Tekirdağ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede suçlanan sanıklar 7 Kasım günü ilk kez hakim karşısına çıkacak.
MADEM KUSURU YOKTU NEDEN KAPATILDI?
Kazada anne ve babası ile nişanlısının anne ve babasını kaybeden Mustafa Gülhan, raporu avukatından öğrendiğini belirterek “Avukatım beni arayıp bilirkişi raporuna şerh koyan Karayolları Trafik Teknik Görevlisi Mehmet Ali Dedeoğlu'nın tek başına yazdığı ikinci raporda, limandaki kazayla ilgili olarak birinci derecede kusurlu olarak araç şoförü Ahmet Gülhan'ı gösterdiğini söyledi. Dedeoğlu'nun raporunda ayrıca ikinci derece kusurlu olarak da limanı gösterdiğini anlatınca çok şaşırdım. Eşimin haberi henüz yok, üzülmesini istemiyorum, madem limanın kusuru yoktu neden kapatıldı?” dedi.
OLAY NEYDİ?
Mayıs ayında Kırklareli'ndeki düğün hazırlıkları için İzmir'den yola çıkan dünürler Aysel-Vecdet Eriş ve Zeynep-Ahmet Gülhan çiftlerinin bulunduğu araç, feribottan Tekirdağ Limanı'na inince denize uçmuştu. Evlilik hazırlığı yapan çocukları Mustafa ve Selvi, çifti anne-babalarının ölümüne tanık olmuştu.
 

Haber / Cihangir ARIK

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10