Doktor da hastasını seçebilecek

İstanbul’da bir aile hekiminin tartıştığı hastasını listesinden çıkarmak istemesi üzerine İstanbul Tabip Odası’nın başlattığı hukuk mücadelesi doktor lehine çözümlendi. Dava son

Çerkezköy 10.08.2012 03:17:00 0
Doktor da hastasını seçebilecek

Çerkezköy Haber- Sağlık Bakanlığı hastalara doktor seçebilme özgürlüğünü vererek Aile Hekimliği sistemini Türkiye genelinde yaygınlaştırdı. Bakanlığın doktorlara tanımadığı hastalarını seçebilme özgürlüğünü ise hekimlere mahkemeler verdi.

MAHKEME DOKTORA HAK VERDİ
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir aile hekimi hastasının bir takım taleplerini reddedince aralarında bir tartışma yaşandı. Hastanın doktorunu değiştirmek yerine aynı hekime gitmeye devam etmesi üzerine aile hekimi bu hastanın listesinden çıkarılması talebinde bulundu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün isteği kabul etmemesi üzerine İstanbul Tabip Odası tarafından İdari Mahkemeye dava açıldı. Mahkeme, “Hekimler, mesleki veya şahsi sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir, tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir. Ancak bu gibi hallerde tedavisinin aksamaması için hastasına zamanında bilgi vermesi şarttır” gerekçesiyle doktoru haklı buldu.
BİZ MAKİNE DEĞİLİZ, İNSANIZ
Çerkezköy 2 No’lu Sağlık Ocağı Aile Hekimi Ömür Düzgünel, doktorlara verilen hastalarını seçebilme özgürlüğünün yerinde bir karar olduğunu dile getirerek, “Hasta ile doktor arasındaki güven ilişkisi çok önemli. Eğer hastamızla aramızdaki güven ilişkisi zedelenmişse bu tedavi sürecini de olumsuz etkiler. Sabah saatlerinde yanıma gelip saygısızca davranan bir hasta, benim tüm gün göstereceğim performansı düşürür. Bizler makine değiliz, insanız. Duygularımız var. Eğer benim dışımda bir doktor ona daha iyi müdahale edecekse oraya gitmeli” şeklinde konuştu.
MESLEĞİMİZE SAYGILARI YOK
Bir dönem Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde de Başhekim Yardımcılığı yapan Düzgünel,“Acil vakalarda ettiğimiz Hipokrat yemini gereği dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan bütün hastalara bakmak zorundayız. Fakat normal zamanlarda bazen öyle hastalar geliyor ki uğraşmak mümkün değil. Ellerinde alış veriş listesi gibi hazırlanmış ilaç listesiyle gelip ilaç yazdırmak isteyenler, başkasının sigortasından yararlanmak isteyenler, hiçbir rahatsızlığı olmadığı halde rapor almak isteyenler oluyor. Bu insanların bize yasa dışı taleplerde bulundukları yetmiyormuş gibi bir de ısrarcı olup tartışma ortamı yaratıyorlar. Bize ve mesleğimize saygısı olmayan böyle hastaları ben hasta portföyümde görmek istemiyorum” dedi.
BU ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ OLMALI
Doktorlara tanınan bu hak ile birçok anormal talebin de önüne geçileceğini belirten Düzgünel, “Eğer çalıştığımız yerde yeterli doktor sayısı mevcutsa, ortam müsaitse doktorlara hastalarını seçebilme özgürlüğü verilmelidir. Bu uygulamanın olmaması büyük bir eksiklikti. Şimdi bu eksiklik giderildi” şeklinde konuştu.
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10