Eczacılar işaret dili öğrenecek

Türk Eczacılar Birliği ile İşitme Engelliler Federasyonu arasında imzalanan protokolle artık eczacılara ve personeline işaret dili öğretilecek. Bu kapsamda her hastaya olduğu gibi engelli hastalara da en iyi kalitede ve

Tekirdağ 16.08.2012 21:50:00 0
Eczacılar işaret dili öğrenecek

Çerkezköy Haber - Eczacı ve personellerine işaret dili öğretilmesine yönelik protokol Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ile İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay tarafından Türk Eczacılar Birliği Genel Merkezi'nde düzenlenen törenle imzalandı.

8 SAATLİK EĞİTİM VERİLECEK
İmzalanan protokol kapsamında eczacılara ve eczanelerde çalışan personele, işitme engelli vatandaşlarla iletişim kurmaları amacıyla ilacın kullanım şekli, dozu, aç mı tok mu alınacağı ve diğer sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi verebilecekleri basit cümleler öğretilecek. Çift el parmak alfabesi ve sözlük kelimelerinin yanında rakamlar ve tarihler, istekler, öneriler ve şikayetlerle ilgili işaret dili eğitimi için 8 saatin yeterli olacağı bildirildi. Eczacılar bu çalışmanın “Engelli Dostu Eczane” projesinin ilk basamağı olduğunu belirtti.
 
KENDİMİZE BİR ŞEYLER KATMIŞ OLACAĞIZ
Hastaların yaşam kalitelerinin yükselmesine katkıda bulunmanın eczacıların sorumlulukları arasında yer aldığını dile getiren Murat Eczanesi İşletmecisi Murat Özdemirci, “Faydalı bir uygulama olacak. Yanımda çalışan tüm personelin işaret dili öğrenmesini gönülden isterim. Bu işitme engelli vatandaşlarımız için ne kadar önemliyse bizim için de o kadar önemli. İşaret dili öğrenerek hastalarımızla daha sağlıklı iletişim kurabilmenin yanında kendimize de bir şeyler katmış olacağız.” dedi.
 
YABANCI DİL ÖĞRENMEKLE EŞ DEĞER
Benzer uygulamaların Avrupa’da görüldüğünü ifade eden Deva Eczanesi İşletmecisi Gamze İdem Ekmekçi, “Avrupa’nın birçok yerinde uygulanan bu sistemin burada da uygulanmaya başlaması için çalışmalar yapılması beni oldukça mutlu etti. Toplumda zorluklarla hayatlarını sürdürmeye çalışan engelli vatandaşlarımız için fedakarlıklar yapıp onların ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilmeliyiz. Buraya gelen işitme engelli hastalarımızla iletişim kurmakta çoğu zaman sıkıntı yaşanıyor. Okuma yazma bilenlerle yazarak anlaşmaya çalışıyoruz, bilmeyenler yanlarında yakınlarıyla geliyorlar. Bu projenin aktif duruma gelmesiyle birlikte engelli vatandaşlarımız ilaçlarını tek başına gelip alabilecek. Böylece kendilerine olan güvenleri de artacak. Benim için işaret dili yabancı dil öğrenmekle eş değer.” diye konuştu.
 

BÜYÜK BİR SIKINTI AŞILACAK

Protokolün hayata geçirilmesiyle işitme engelliler için büyük bir sıkıntının aşılacağını söyleyen Gülay Eczanesi İşletmecisi Bahtiyar Durgut, da bu projenin biran önce uygulamaya geçmesini temenni ederek “Herkesten önce kendim bu eğitimi almayı gönülden isterim. Engelli vatandaşlarımıza daha sağlıklı şekilde yol göstermek, onların sorunlarıyla ilgilenmek hem eczacı olarak hem insan olarak sorumluklarımız altında.” dedi.

 
Haber / Pınar KORKMAZ
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10