Sigorta yaptırmayana devletten yardım yok

18 Mayıs 2012 tarihi ve 28296 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu ve 15 Ağustos 2012 tarih ve 28385 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Doğal Afet Sigortaları Kurumu Ça

Çerkezköy 17.08.2012 21:00:00 0
Sigorta yaptırmayana devletten yardım yok
Çerkezköy Haber - Çerkezköy'deki 60 bin konutun sadece yüzde 5’i afet sigortası yaptırdı.
 
ABONELİK İŞLEMLERİNİZ YAPILMAYACAK
Abonelik esnasında istenilen evrakların içinde zorunlu deprem sigortası poliçesi de bulunacak. 23/06/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki zorunlu deprem sigortasına tabi olan binalarla ilgili yaptırılan abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığının kontrol edileceğini belirten Çerkezköy Belediyesi Destek Hizmetler Müdürü Nevzat Kumru, “Abonelik işlemlerinin yanında tapu işlemleri ve konut kredisi işlemlerinde de zorunlu deprem sigortasının olup olmadığı denetlenecek. Yalnız mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar sigortalanmazken o binalara abonelik de verilmeyecek” diye konuştu.
 
 
KANUNDA MUAF OLAN YERLER DE VAR
Deprem sigortasına tabi olmayan bazı konut ve kuruluşların da olduğunu ifade eden Kumru, “Kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar, bağımsız bölümler, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy civarında ya da mezrada yapılmış binalar ile 634 sayılı kanun kapsamında olsalar dahi ikamet dışı kullanılan amaçlarla kullanılan binalar zorunlu deprem sigortasından muaf tutuldu. Ayrıca taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar da kapsam dışında tutulacak” dedi.
 
SİGORTADAN BAŞKA GÜVENCESİ YOK
Doğal Afetler Sigorta Kurumu’nun bünyesinde zorunlu deprem sigortası yaptırmayan vatandaşların devletin deprem konutu yardımı ve kredisinden yararlanamayacağını dile getiren Han Sigorta Hizmetleri İşletmecisi Serhan Muştu da “Kaybedeceklerimizin sigortadan başka güvencesi yok. 17 Ağustos depreminden bugüne tam 13 yıl geçti. Hala ne vatandaşlar ne de yetkili kurumlar yeteri kadar önlem almış değil. 18 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek olan Afet Sigortaları Kanunu ile DASK sigortasının önemi çok daha fazla artacak. 15 Ağustos Çarşamba günü itibariyle yayınlanan ilgili yönetmelikte zorunlu deprem sigortasının her yıl yenilenmesi gerektiği ve bu sigortaların ilgili kurumlar tarafından kontrollerinin yapılması gerektiği açıkça belirtiliyor” açıklamasını yaptı.
 
 
YAKLAŞIK 800 KİŞİ DASK YAPTIRDI
Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girdiği Mayıs ayından bu yana 800 kişinin DASK için kendilerine başvurduğunu belirten Muştu, “Bilindiği üzere deprem sigortası yapılmayan binalara elektrik ve su aboneliği yapılmayacak. Mağdur olmak istemeyen vatandaşlar DASK poliçesi düzenleme yetkisine sahip bir sigorta acentesine giderek sigorta başvurusunda bulunabilirler. Başvuru yaparken vatandaşların yanlarında tapu fotokopisini, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarını bulundurmaları gerekiyor. Bununla birlikte müşterinin söz konusu adresle ilgili detaylı adres, binanın yapım yılı, binadaki toplam kat sayısı ve rizikonun brüt metrekaresi gibi bilgilere de sahip olması gerekir” ifadelerini kullandı.
 
125’İ ARAYABİLİRSİNİZ
Serhan Muştu, vatandaşların üzerine düşen sorumlulukları yaptıktan sonra deprem anında hasar gören eşyaları için direkt DASK kurumunun 125 numaralı telefonunu arayarak zararlarını giderebileceklerini kaydetti.
 
Haber / Pınar KORKMAZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10