Kesemize göre et tüketiyoruz

Çerkezköy’de kasap esnafı kırmızı et tüketiminden oldukça dertli. Tüketicinin sağlıklı et alma derdinde olmadığını savunan kasap esnafı, “vatandaş bilinçsiz et tüketiyor. Yerli etten

Çerkezköy 23.08.2012 22:05:00 0
Kesemize göre et tüketiyoruz

Çerkezköy Haber - Son yıllarda yerli hayvancılık sektöründeki büyük düşüş vatandaşları, ucuz satılan ithal ete yönlendirdi. Çerkezköy kasap esnafı bu yönde oldukça sıkıntılı bir süreç yaşıyor.

UCUZ ET TERCİH EDİLİYOR
Özellikle büyük alışveriş merkezlerinde ve büyük marketlerde satılan ithal eti tercih eden vatandaşların, bilinçsizce hareket ettiğini savunan kasap esnafı, vatandaşın kaliteli et yerine ucuz et almayı daha çok tercih ettiğini söylüyor.
 
ÜRETİMDE MALİYET YÜKSEK
Çerkezköy kasap esnafında kırmızı etin kilosu 25 ile 28 TL arasında değişiyor. Kırmızı et satışında son yıllarda büyük düşüş yaşandığını belirten esnaf, hayvan yetiştirme maliyetinin artmasının da ithal et ve yerli et tüketimini etkilediğini belirtiyor.
 
KALİTELİ ET TÜKETİN   
İthal etin satışına karşı olduğunu savunan kasap esnaflarından Hacı Ordu, “İthal et piyasada süspanse etti. Ben bu noktada tüketicinin daha bilinçli et tüketmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık açısından büyük önem taşıyan et tüketiminin kalitesi her zaman ön planda tutularak tüketilmelidir” dedi.
 
VATANDAŞ NE ALDIĞINI BİLMİYOR
Diğer bir kasap esnafı Selahattin Çakar da, yerli hayvan yetiştirmede sürekli artan fiyatların olumsuz etken olduğunu belirterek, “Bu durum yerli et fiyatlarının satışını olumsuz etkiliyor. Vatandaş kesesine göre et tüketiyor. Vatandaş et alırken ne aldığını bilmiyor. Vatandaşın aklı fikri fiyatlarda. Etin kalitesine bakmıyor” şeklinde konuştu.
 
YERLİ ETTE BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR
Çerkezköy’de et tüketiminde yüzde 10’luk kesimin olduğunu ifade eden bir başka kasap esnafı Celal Kuş ise, “Vatandaşa göre etin kalitesi önemli değil. Fiyat ucuz olsun, et nasıl olursa olsun. Büyük marketler bizi olumsuz etkiledi. Satışlarımızın dörtte üçlük bölümü düştü. Büyük firmalar et satışlarında tekelleşti. Onlar ne derse o oluyor. Yerli et satışına sonuna kadar devam edeceğim. İthal et satışı bende yok. Vatandaşlarımız daha bilinçli olmalı ve et tüketimini bu şekilde yapmalıdır” dedi. 
 
TAVUK ETİ ZAMLANDI
Beyaz ette en çok tüketilen gıdalardan biri olan tavuk etine 1200 kuruş zam yapıldı. Bayram öncesi yapılan zamlı fiyatlar etiketlerdeki yerini aldı. Esnaf yapılan zammın yorumunu yapmazken, tavuk etinde sıkıntının yetersizlik olduğunu ve birkaç gün içinde bu sıkıntının giderileceğini belirtiyor. Tavuk tüketimine büyük rağbet olduğunu ifade eden esnaflar, bunun fırsatçılık olarak kullanıldığını ve zammın bu yüzden yapıldığını savunuyor.
 
 
 

Haber / Mustafa KOCABAŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10