Sahte boşanmalara ağır ceza

Anayasa Mahkemesi'nin sahte boşanmaların önünü kesen kararının ardından mahkemeler, söz konusu davalarla ilgili çok sert kararlar vermeye başladı. Yetkililer tarafından sahte boşanma eylemini gerçekleştiren

Bölgede Gündem 24.08.2012 19:45:00 0
Sahte boşanmalara ağır ceza

Çerkezköy Haber - Eşiyle anlaşmalı olarak sahte boşananların tespiti sonrasında ölmüş olan baba veya annelerinden aldıkları maaşları kesilirken daha önceden ödenmiş olan maaşların da geriye dönük olarak faiziyle kurum tarafından tahsil edildiği bildirildi.

OYÇOKLUĞUYLA İPTAL İSTEMİ REDDEDİLDİ
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sahte boşanmalarla ilgi yaptığı kanuni düzenleme, alt mahkemeler tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 56'ncı maddesinin "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır" şeklindeki son fıkrasının iptali istendi. Yüksek Mahkeme, bu üç ayrı davayı birleştirerek karara bağladı ve iptal istemini oyçokluğuyla reddetti.
 

SGK’NIN EN BÜYÜK SORUNU

Bu kararın ardından mahkemeler, sahte boşanmalara ilişkin çok daha sert kararlar vermeye başladı. Sahte boşanmalar, sosyal güvenlik sisteminin en büyük sorunlarından birini oluşturuyor. Babası ya da annesi vefat eden çok sayıda kadın, yetim maaşı alabilmek için eşlerinden kâğıt üzerinde boşanıyor. Resmi boşanma kararı nedeniyle SGK maaş bağlıyor. Ancak fiilen eşleriyle birlikte yaşamaya devam ediyorlar.

SGK DENETİMLERİYLE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Sahte boşanmalar ancak Sosyal Güvenlik denetmenlerinin yaptığı baskınlarla ortaya çıkarıldı. Bu aşamadan sonra devreye yargı girerek SGK denetmenlerinin tespit ettiği sahte boşanmalarla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunuluyor. Savcılıklar tarafından açılan davalarda sahte boşanma eylemini gerçekleştiren sanıklara nitelikli dolandırıcılık suçlarından hapis ve adli para cezası veriliyor.
 
 

Haber / Pınar KORKMAZ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10