Çiftçilerden şarap üreticilerine boykot

Şarköy’de faaliyet gösteren şarap fabrikası sahipleri ile üzüm üreticileri, kooperatif başkanları, Mürefte Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi.

Şarköy 26.08.2012 20:21:00 0
Çiftçilerden şarap üreticilerine boykot

Çerkezköy Haber - Üzüm fiyatlarının belirlenmesi için düzenlenen toplantıda, üzüm üreticileri, belirledikleri fiyatların verilmemesi halinde şarap fabrikalarına üzüm vermeyerek boykot edeceklerini söyledi. Toplantıda konuşan Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran toplantının şarap sanayicileri ile ilçede kurulu olan 6 kooperatifin talebi doğrultusunda düzenlendiğini ifade ederek “Üzüm fiyatlarıyla birlikte sorunları konuşmak için bir arada geldik” dedi. Şarap sanayicileri adına konuşma yapan Ganos Şarapları Üreticisi Tezcan Gürkan, “Bölge üzüm üretimi açısından çok önemli. Ama yılların verdiği yanlış politika gereği, bağlar sökülmüş ve sökülmeye devam ediyor. Bugün köylerde yaşayan insanlar bu üzümü yetiştirecek son nesil. Evlatları artık bu işi yapmak istemiyor” diyerek fiyatlar belirlenirken bunun da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

YÜZDE 3 KOMİSYON TALEBİ

Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran kooperatiflerin kendisini temsilci olarak seçtiğini söyleyerek “Belirlenen fiyat, Semilyon 90 kuruş, Şensu 100 kuruş, Gamay 110 kuruş, Cabernet, Merlot 120 kuruş, Savunyon Blanc 150 kuruş olarak karara bağlandı. Kooperatifler ayrıca yüzde 3 komisyon alınmasını talep ediyor." dedi.

YÜZDE 20’YE GELİYOR
Sevilen Şaraplarının sahibi Coşkun Güner de köylüyü mağdur etmek için yola çıkmadıklarını ifade ederek “Herkes üzümünü değerine alacak, satacak. Kimse üzümü bedava alacak durumu yok ben de bağcıyım. Burada iyi niyetle hareket edeceğiz, ama tek taraflı değil. Siz geçen seneki fiyatlara yüzde 5 artış olsun diyorsunuz, ama belirlediğiniz fiyat yüzde 20 artışa geliyor” dedi. Üzüm fiyatlarının belirlenmesi için düzenlenen toplantıya Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer, İl Genel Meclis Üyesi Sebahattin Karayer, Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran, Kooperatif Başkanları, şarap sanayicileri katıldı. Kooperatifler başkanları “Bizim açıkladığımız fiyatın altına düşülürse, bağcıya üzüm kestirmeyiz. Geçen yıl fiyatının altına üzüm kestirmeyiz. Şarap sanayicileri kooperatifleri muhatap alacak, süt nasıl kayıt altına girdiyse, şarap da kayıt altına girmelidir. Artık kişiler kalkacak, kooperatifler aracılığıyla üzüm fiyatı belirlenecek alımı satımı yapılacak” şeklinde ortak karar aldı.
 
Haber / Cihangir ARIK
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10