Ev sahibi olmak için ideal dönem

Konut satışlarında piyasanın durgun bir dönemde olduğunu kaydeden Çerkezköylü emlakçılar, konut almak isteyenler için en doğru zamanın bu dönemler olduğunu söyledi. Çerkezköy’de kiralık k

Çerkezköy 26.08.2012 22:17:00 0
Ev sahibi olmak için ideal dönem

Çerkezköy Haber - Çerkezköy’de vatandaşların özellikle Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde ev almak istedikleri belirtilerek, eğer yeni ev yapılmazsa burada satılacak ya da kiralanacak konut bulmanın neredeyse imkansız olduğu bildirildi.

 

KİRALIK YOK SATILIK ÇOK Çerkezköy’de kiralık daire sıkıntısı yaşandığını söyleyen Çerkezköy Dekor Emlak yetkilisi Nihat Macit, “Kiralık daire sıkıntımız olmasına karşılık konut satışlarımızda çok fazla sıkıntımız yok. 2007–2008 yılları arasında konut satışlarımız çok daha yoğundu. Son yıllarda bu hareketliliği çok fazla yakalayamasak da çarkı döndürebiliyoruz. Çerkezköy’de işçi kesimi çok fazla olduğu için genellikle 2+1 daireler rağbet görüyor. Bunun yanında bu dönemlerde piyasa fiyatlarında çok fazla bir artış görülmedi. İyi bir 1+1 daire 50-60 TL, 2+1 daire 70-90 TL, 3+1 daireler ise 100-130 TL arasında alıcı buluyor. Daire fiyatları genel olarak konutun bulunduğu mevkiiye, ev yapılırken kullanılan malzemeye ve işçiliğe göre değişiyor” bilgisini verdi.

 
MÜTEAHHİTLER ÜÇE BEŞE BAKMIYOR
Bu ayların ev almak isteyenler için ideal olduğunu dile getiren Nihat Macit, “Piyasa bu aylarda çok dalgalı değil. Müteahhitler daire satarken üçe beşe bakmıyorlar. Daireleri ellerinden çıkarmak istiyorlar. Aynı şekilde bankalar da her gün bizlere gelip konut kredileri için faiz oranlarını bize bildiriyorlar.” dedi. Ayrıca ailelerin ev satın alırken özellikle başarı oranı yüksek okulların bulunduğu mevkileri tercih ettiğini kaydeden Macit, “Ev satın almak için bize başvuran çocuklu ailelerin birçoğu için ilk kriter o mahallede bulunan okulun başarı oranı oluyor. Özellikle Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde bulunan konutlara yoğun talep söz konusu. Eğer buraya yeni evler yapılmazsa kiralık ya da satılık konut bulabilmek oldukça zor.” ifadelerini kullandı.
 
HER ZAMAN TALEP VAR
2009’a kadar piyasalarda müthiş bir hareketliliğin olduğunu fakat bugünlerde kısır bir döneme girdiklerini ifade eden Aygün Emlak İşletmecisi Yaşar Aygün de “Eski zamanlardaki gibi yoğun bir dönemde olmamamıza rağmen fiyatlarda gözle görülür bir değişiklik olmadı. Çerkezköy çok fazla göç alan bir ilçe olduğu için konut satışlarına talep her zaman oluyor. Bu da piyasanın durgun olmasına rağmen fiyatlardaki düşüşü önlüyor. Burada özellikle Gazi Osman Paşa ve Fevzi Paşa Mahallelerinde bulunan konutlar rağbet görüyor. Ayrıca yeni Adliye Sarayı’nın bulunduğu Fatih Mahallesi’nde de bugünlerde bir canlılık başladı” dedi.
 
HERKES KENDİ ALANINDA UZMANLAŞSIN
Müteahhitlerin binaları yaptıktan sonra kendi irtibat bürolarını açmaları nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Aygün, “Vatandaşlar artık bize gelmek yerine bire bir müteahhitlerle iletişime geçiyor. Bu da işlerimizi engelliyor. Müteahhitler dışında artık herkes emlak işiyle ilgilenmeye başladı. Neredeyse her bakkalın, lokantanın, berberin camında satılık ev ilanları var. Herkes kendi uzmanlık alanıyla ilgilensin, kendini geliştirsin. Ben burada sakal tıraşı yapıp ekmek, et satıyor muyum? Bu şekilde çalışanlar itibarımızı zedeliyorlar” diyerek ayakçı emlakçılara veryansın etti.
 
TEKNİK BİLGİDEN KORKUYORLAR
Emlakçıların konut satışlarından veya kiralarından aldıkları yüzde 3’lük payın vatandaşların gözüne çok büyük bir pay gibi göründüğünü belirten Aygün, “Ayakçı emlakçılar aslında bizden çok daha fazla pay alıyorlar. Ama vatandaş o an bunu anlamıyor. İndirim yaptırdım zannediyor. Gerçeği anladığında ise iş işten geçmiş oluyor. Bizim her şeyimiz yasal, vergimizi ödüyoruz, her işimizi faturalandırıyoruz. Bununla birlikte bize gelen evlerle alakalı araştırmalar yapıp evin gerçek değerini belirliyoruz. Bu değerin altına iniyoruz ama üstüne asla çıkmıyoruz. Müşterilerimize belediyemizin internet sitesinde bulunan kent rehberi ile harita üzerinden bilgiler veriyoruz. Fakat ne yazık ki bizim verdiğimiz teknik bilgiler vatandaşı korkutuyor. Her şeyi daha yüksek ücretlerle yaptığımızı düşünüyorlar.” dedi.
 
ÜNİVERSİTE MEZUNU OLAMAYAN BU İŞİ YAPAMAYACAK
2013 yılı ortalarında Yeminli Emlak Müşavirliği yasasının çıkmasının beklendiğini kaydeden Aygün, “Bu yasa ile üniversite mezunu olmayanlar artık emlakçılık yapamayacak. Hatta üniversite mezunları bile emlakçılık yapmak isterlerse önce meslek kursunu bitirecek ardından ÖSS sınavı gibi merkezi sistemle 'lisans' sınavına girecek. Sınavı geçenlere lisans belgesi ve meslek kimliği verilecek. Lisanslı emlakçılar yemin ederek mesleğe adım atacak. Mesleği emlakçılık olanlar, başka bir iş yapamayacak. Böylece işlerimizi engelleyen herkes yolumuzdan çekilmiş olacak” diye konuştu.
 
 

Haber / Pınar KORKMAZ / Ahmet KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10