CHP, işten çıkarılan işçilere destek verdi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akaya ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili PM Üyesi Dr.Candan Yüceer, Çorlu’ya bağlı Velimeşe’de bulunan Hobim Fabrikası'nda sendikaya üy

Çorlu 2.09.2012 20:11:00 0
CHP, işten çıkarılan işçilere destek verdi

Çerkezköy Haber - Trakya Çorlu’da kurulu Hobim Bilgi İşlem Sistemleri A.Ş.’de sendikal örgütlenme mücadelesi başlatan Türk-İş’e bağlı Türkiye Basın Yayın Grafiker ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş), işten atma saldırısı ve baskılara karşı önceki gün fabrika önünde eylem yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili PM Üyesi Dr.Candan Yüceer de eyleme katılarak işçilere destek verdi.

 
BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİLER
İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya “Hobim Bilgi İşlem Sistemleri AŞ. Çorlu ve Bayrampaşa’da iki fabrikası olan büyük bir şirket. Hobim işçileri, başta Turkcell olmak üzere, pek çok firmaya ilişkin üretim, kontrol ve arşiv işlerini yapıyor. Hobim işçileri Haziran ayından bu yana sendikaya üye olarak örgütlenme mücadelesi veriyor. Hobim işvereni ise, geçtiğimiz aydan bu yana, işçilerin anayasal hakları olan örgütlenme haklarını kullanmalarını ve sendikalaşmalarını engellemek için yasa dışı önlemlere başvuruyor, baskı yapıyor, işçileri işten çıkartıyor. Yasalara göre sendikalı olmak, Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Sendikalar Kanunu ve ILO’nun 87 sayılı sözleşmesi ile güvence altına alınmış bir haktır. Sendikalaşmayı engellemenin yaptırımları ise büyüktür. Ancak, bu haklar yok sayılmakta, hakkını arayan işçiler kapının önüne konmaktadır. Demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından birisi olan örgütlenme hakkı ve toplu pazarlık hakkı ne yazık ki işverenler tarafından yok sayılmakta, engellenmektedir” dedi.
 
“İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI VE İŞ ORTAMI İSTİYORLAR”
Hobim işçilerinin yalnızca ücret artışı için sendikalı olmak istemediğini belirten Akkaya “İşçiler sendikalı olmak istedi çünkü; insanca çalışma koşulları ve iş ortamı istiyorlar. Hobim işçileri yasalarla güvence altına alınmış temel haklarını kullanabilmek istiyor. Ancak sendikalı, örgütlü olursa bu sorunların ortadan kalkacağını, taleplerinin hayata geçirilebileceğini, keyfi uygulamaların son bulacağını bildikleri için sendikaya üye olmak istediler. Hobim işvereni ise sendikaya karşı çok sistemli ve yasa dışı bir mücadele yürütüyor. Yalnızca birkaç örnek verelim. Ağustos ayı içerisinde 18 arkadaşımızın hizmet akdi, yaptıkları sendikal çalışmalar nedeniyle tazminatsız olarak fesh edildi. Fabrika içinde baskılar ve Bayrampaşa’ya sürülme tehditleri devam ediyor. Hobim Genel Müdürü Mehmet Kurtoğlu tarafından gönderilen ve işçilere dağıtılan e-postada sendika karşıtı ifadeler yer alıyor, ‘’En ufak bir sendikal faaliyet Turkcell ile olan ilişkilerimizi sonlandırır. Bu zeka geriliğini yapan personeli gönderirim, departmanı da kapatırım” deniyor. Fabrika yöneticileri işçileri toplayıp, sendika üyeleri hakkında  ‘’300-500 atarım önlerine, verirler isimleri‘’ gibi aşağılayıcı söylemlerde bulunuyor. Hobim işçilerine sendikayı istemediklerine ilişkin imza toplamaları için baskı yapılıyor” dedi. 
 
“SENDİKALAŞMA MÜCADELESİ SÜRECEKTİR”
Hobim işvereninin sendikayı istemediğini dile getiren Akkaya “İşçilerin geleceği, kendi iki dudağı arasında olsun istiyor; çalışma koşullarını tek taraflı olarak belirleyebilmeye devam etmek istiyor; istediği işçiyi istediği an kapının önüne koymak istiyor. Fabrikada kendi düzeninin devamı için baskı yapıyor, vaatlerde bulunuyor, korkutuyor, pohpohluyor. Tüm bunlara rağmen, Çorlu ve Bayrampaşa’da sendikalaşma mücadelesi kararlılıkla devam ediyor ve edecek” dedi.
 
ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ
Akkaya “Sendikalı olmak en temel çalışma hakkıdır. Yasal bir haktır. Buna saygı duyulmasını istiyoruz. Sendikal nedenle işten çıkartılan arkadaşlarımızın davalarını kazanacağımız açıktır. Arkadaşlarımızın bu süreç beklenmeden işe dönmelerini talep ediyoruz. Hobim işyerlerinde işçilerin haklı mücadelesi ve sendikalaşma çalışmaları da sürüyor ve sürecek, işverenin baskıları, tehditleri bizleri yıldıramayacak, Hobim’e sendika girecek ve Hobim işçisi de fabrikada söz hakkının olduğu bir çalışma düzenine sahip olacak” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10