HGS dönemi başlıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) tamamen biteceğini kaydederek 8 milyon KGS kart?

4.09.2012 21:06:00 0
HGS dönemi başlıyor

 Çerkezköy Haber- HGS 17 Eylül'de ülke genelinde kullanılmaya başlarken 2013 yılı başına kadar KGS kartlarının yerini alacak.

 

KGS'DEN YÜZDE 20 DAHA UCUZ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamada, HGS'nin yapışkan tipi etiketinin 5 TL olduğu, kart tipi etiketin ise 15 TL’den satışa sunulacağı belirtilirken, KGS'den yüzde 20 daha ucuz geçiş imkanı sağlanacağı bildirildi. Bakan Yıldırım, PTT kart sahiplerinin HGS'nin yapışkan tipi etiketini ücretsiz alacağını da ifade etti. 8 milyon KGS'nin değişeceği sisteme 10 milyon dolarlık yatırım yapılırken HGS ile trafikteki yoğunluğun azalacağı kaydedildi.

 

60 LİRASI OLMAYANA GEÇİŞ YOK

HGS’nin geçiş etiketini tanıtan Bakan Yıldırım, etiketlerin araba camına yapıştırıldıktan sonra otomatik geçmeye başlanacağını ifade ederek HGS'nin kullanımının ve temininin son derece kolay olduğunu belirtti. “Bizim bütün işimiz gücümüz vatandaşın hayatını kolaylaştırmak. Temini kolay olsun, hemen geçsin, bu sistemi kurma amacımız buydu. Vatandaşlarımız bunu kısa sürede benimseyecek, artık yaşadıkları bu çile sona erecek. Bunu ortadan kaldırmak için Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile PTT Genel Müdürlüğü bu sistemi geliştirdi. 17 Eylül'den itibaren başlıyor. Gişelerin olmadığı hiçbir otoyol giriş çıkışı kalmayacak. Küçük yerlerde bir, büyük yerlerde başlangıçta iki tane gişe koyacağız” diyen Yıldırım, HGS'ye yüklenecek para tutarının en az 60 lira olduğunu hatırlatarak, bunun yüksek olup olmadığının sorulması üzerine, bu rakamın aracın otoyollarda gidiş ve dönüşüne göre hesaplandığını kaydetti.

 

OGS’YE RAKİP OLACAK

HGS, vatandaşın fiyatının yüksek olması nedeniyle fazla ilgi göstermediği OGS'ye de rakip olacak. 5 banka tarafından 40 ila 60 liraya satılan OGS'nin yerini 5 liraya satılan etiketler alacak. Cihazın içinde bir çip olacak ve çipe sürücü ve araç bilgileri yüklenecek. PTT şubelerinden alınabilecek olan HGS'ler yine PTT şubeleri başta olmak üzere benzin istasyonları, marketler hatta bakkallar da bile doldurulabilecek. İlk olarak İzmir'i Aydın ve Çeşme'ye bağlayan otoyollarda test edilen sistemde, 5 liraya alınacak etiketleri arabaların ön camına yapıştırmak yeterli olacak. Kartlar, gişe geçişleri sırasında aracı algılayarak, ücret tahsil edilecek

 

RAHAT VE EKONOMİK ULAŞIM SAĞLANACAK

HGS sistemiyle KGS gişelerinin önünde kartı olmayan sürücülerin otomobilden inip arkada bekleyenlerden kart istemesiyle oluşan trafiğin önüne geçileceğini belirten Çerkezköy PTT  Müdürü Ali Arslan, “Şu anda HGS kartları İstanbul, İzmir ve Ankara’da satışa sunuldu. 17 Eylül’den itibaren bizler de şubelerimizde kart satışına başlayacağız. Haftaya cihazlar ve kartlar elimize geçecek. Bu sistemle vatandaşlarımıza daha rahat ve ekonomik bir ulaşım sağlanmış olacak.” dedi.

 

Haber / Pınar KORKMAZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10