Kapaklı’da “Kentsel” çıkmaz

Kapaklı Belediye Meclis Toplantısı Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda halkın da yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Çerkezköy 5.09.2012 19:50:00 0
Kapaklı’da “Kentsel” çıkmaz

 8 DİLEKÇE GÜNDEM MADDELERİNE EKLENDİ

Çerkezköy Haber- Açılış, yoklama ve saygı duruşunda bulunulması ile başlayan toplantıda ilk olarak 8 dilekçenin gündem maddelerine eklenmesi oylandı. Dilekçelerin oy birliği ile gündeme alınmasının ardından 11 Temmuz’da yapılan toplantıda görüşülen fakat karara bağlanamayan Kentsel Dönüşüm konusu yeniden ele alındı. Kapaklı halkının toplantıya olan yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmazken, çok sayıda vatandaş toplantıyı ayakta izlemek zorunda kaldı. 

 

HALK MEVZUAT HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ DEĞİL

Vatandaşın Kentsel Dönüşüm konusu hakkında fikir sahibi olduğunu fakat mevzuat hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade eden Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Her salı düzenlediğimiz halk toplantılarında görüşlerini bildiren vatandaşlarımız konunun meclisimiz tarafından tekrar değerlendirilmesi yönünde beyanlarda bulundu. Kentsel Dönüşüm Programı çerçevesinde çalışma yapılmak üzere belirlenen yerler tekrar gözden geçirilebilir. Bu nedenle konunun tekrar görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edilmesini öneriyorum” dedi.

 

UZATMAYALIM

Konunun komisyona gönderilmesine gerek olmadığını ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Ali Doğuş, “Bu insanlar bugün buraya boş yere gelmedi. Son yapılan toplantıda Kentsel Dönüşüm Programı’nın Kapaklı’ya ve vatandaşlara bir fayda sağlamayacağı konusunda fikir birliğine varıldı. Bu nedenle de ilgili gündem maddesi kabul edilmedi. Konunun uzatılmadan, komisyona gönderilmeden karara bağlanması gerektiğini düşünüyorum. Konuyu komisyona yollamak, topu komisyon üyelerine atmaktan başka bir şey değildir” dedi.  

 

KAPAKLI’NIN BUNA İHTİYACI YOK

“Kentsel Dönüşüm Programı’nın kabul edilmeyeceği, halkın bu programı istemeyeceği apaçık ortada” diyen Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Nedim Yılancı da, Kapaklı’nın Kentsel Dönüşüm Programı’na ihtiyacı olmadığını savundu. 

 

KONUNUN ASIL MUHATABI DA MECLİS’TE

Meclis olarak ilk defa böyle bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen AK Partili Meclis Üyesi Salih Bezgin, toplantıya katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederek, “Bugün konunun asıl muhatabı olan vatandaş da mecliste. Bu işin bugün sonuçlandırılması, konunun daha fazla uzatılmaması gerekiyor” dedi.

 

HALK TEDİRGİN

Kentsel Dönüşüm konusunun yaklaşık 1 yıldır devam ettiğini söyleyen AK Partili Meclis üyesi Hasan Acar ise, “Meclisimiz oybirliği ile Başkan İrfan Mandalı’ya yetki verdi. Bu doğrultuda içinde Kentsel Dönüşüm çalışmalarının da yer aldığı ihaleler yapıldı. Fakat meclis üyelerinden hiçbiri konunun bu raddelere geleceğini bilmiyordu. İhaleyi alan firma 6 aydır çalışmalar yapmakta. Halk tedirgin, Başkan ve Meclis durumdan rahatsız. Meclis üyeleri halkla karşı karşıya gelmek istemiyor” dedi. Kentsel Dönüşüm yapılması gereken yerler olduğunu söyleyen Acar, “Kentsel Dönüşüm, vatandaşı rahatsız etmeyecek yerlerde yapılmalı. Kentsel Dönüşüm yapılacak diye halk mağdur edilmemeli” dedi.   

 

NEYİN TARTIŞMASINI YAPIYORUZ?

Hasan Acar’ın hem başkan Mandalı’ya hem de halka şirin görünmeye çalıştığını savunan Nedim Yılancı, “Vatandaşa oynamayın. Doğru bir tanedir. 2 doğru olmaz. İlk alınan karar, başkana Kentsel Dönüşüm için ihale yapma yetkisini vermiyordu. Eğer meclis kendisine bu yetkiyi verdiyse bugün burada neyin tartışmasını yapıyoruz” diye sordu.

 

SİYASİ MANEVRALARI ÇOK İYİ

Hasan Acar’ın belediyeden ekmek yediğini bu nedenle bu şekilde açıklamalar yaptığını söyleyen Ali Doğuş, Başkan İrfan Mandalı’nın da çok iyi siyasi manevralar yaptığını savunarak “Meclis üyelerini karşı karşıya getirmeye çalışıyorsunuz. Biz hiçbir zaman eski belediye başkan adayları adına mecliste olmadık. Biz Kapaklı’nın ve Kapaklı halkının menfaatlerini gözetmek için buradayız” diye konuştu. 

 

NE BEN SİZİ MAHKEMEYE VEREYİM NE DE SİZ BENİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Kentsel Dönüşüm Programı üzerinde titizlikle durduğunu anımsatan Başkan İrfan Mandalı, “Kentsel Dönüşüm Programı çerçevesinde ele alınacak yerlerin belirlenmesi konusunda belediyemize yazı geldi. En kısa zamanda bu yerleri belirleyerek yazıya cevabımızı göndermeliyiz. Biz burada parti felsefesi yapmıyoruz. Meclis üyeleri bu konuyu daha önce kabul etti. Bir aksilik çıkmazsa 2014’e kadar birlikte çalışacağız. Bu süreçte ne ben meclis üyelerini mahkemeye vereyim ne de meclis beni” dedi ve Kentsel Dönüşüm için belirlenen alanda bulunan vatandaşlardan, istemeyenlerin bu programdan çıkarılabileceğini ifade etti. 

 

YALNIZ KAPAKLI DEĞİL TÜM TÜRKİYE İÇİN GEREKLİ

Bilirkişi olarak görüşlerine başvurulan Kapaklı Belediyesi İmar İşleri Müdürü Halil İbrahim Erkan ise, yalnız Kapaklı’nın değil tüm Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Programı’na ihtiyacı olduğunu belirtti. Kentsel Dönüşüm’ün Türkiye’nin en başarılı projelerinden biri olduğunu ifade eden Erkan, “Bugün hangi mahalleye girsem, yarısının ruhsatı yoktur. Dolayısı ile Kentsel Dönüşüm Programı Kapaklı’da kesinlikle uygulanmalı” dedi. İlgili gündem maddesi 8’e 7 oyçokluğu ile tekrar görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi. Toplantının bundan sonraki kısmına vatandaşlar katılmadı.

 

TALEP REDDEDİLDİ

İlgili gündem maddesinin görüşülüp komisyona havale edilmesinin ardından dilekçelerin görüşülmesine geçildi. İlk olarak Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün Çevik Kuvvet Büro Amirliği için yaptığı yer talebi görüşüldü. Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak’ın kendisi ile görüştüğünü ve ilgili yerin Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kendilerine tahsis edildiğini ve Kapaklı Belediyesi’nden talebe gerek kalmadığını belirten Mandalı, talebin reddi için konuyu meclisin onayına sundu. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebi oybirliği ile reddedildi.

 

ORMANLIK ALAN 49 YILLIĞINA KİRALANACAK

Kapaklı sınırları içinde yer alan şahsa ait 2045 ve 2046 parsellerin Belediyece satın alınarak çöp döküm alanı olarak kullanılması konusunun meclis tarafından oybirliği ile kabul edildiği toplantıda, 48 bin 450 metrekarelik ormanlık alanın yıllık 100 TL karşılığında 49 yıllığına kiralanıp mezarlık alanı olarak kullanılmasına ilişkin dilekçe de görüşülerek oybirliği ile kabul edildi.

 

ACAR KARŞI ÇIKTI

450 bin metrekare olarak tescil edilen Kazak Gölü’nün 2013 yılından itibaren 10 yıllığına kiralanması da meclis tarafından oybirliği ile kabul edilirken, 550 ada 19 parselde bulunan 256 metrekarelik arsadaki 75 metrekarelik belediye hissesinin ilgili ortağına satılması ise AK Partili meclis üyesi Hasan Acar’ın red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.  

 

MECLİS TAVAN ÜCRETTE KARAR KILDI

Belediyenin norm kadro cetvelinde dolu ve boş kadro değişikliklerinin yapılmasının oybirliği ile kabul edildiği meclis toplantısında, tam zamanlı sözleşmeli olarak çalıştırılacak olan inşaat teknikerinin aylık çalışma ücreti de görüşüldü. Söz konusu inşaat teknikerinin tecrübeli olduğunu söyleyen başkan Mandalı, teknikere üst taban ücret ödenmesini önerdi. Taban ücretin bin 527 TL, tavan ücretin ise bin 909 TL olduğu belirtilen toplantıda teknikerin maaşının tavan ücret üzerinden belirlenmesine karar verildi. 

 

KİM NEREYE GİDECEK?

İlgili gündem maddesinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından Mahalli İdarelere Hizmet Derneği tarafından 10-20 Ekim tarihleri arasında Pensilvanya, New York, Washington, Miami ve Orlando’da düzenlenecek olan Amerika Tetkik ve İnceleme gezisine Demokratik Sol Partili meclis üyesi Ayhan Arslan, Belediye Başkan Yardımcıları Aziz Özkan ve Mustafa Serat’ın katılmasına oybirliği ile karar verildi. 17-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Barcelona ve Madrid gezilerine ise AK Partli meclis üyeleri Salih Bezgin ve Hasan Acar, Demokratik Sol Partili meclis üyesi Ali Bayhan ve İmar İşleri Müdürü Halil İbrahim Erkan katılacak.

 

BARCELONA’DAN DÖNDÜM, CEZAEVİ’NE GİRDİM

Barcelona’nın çok güzel bir şehir olduğunu ifade eden Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Geçtiğimiz yıllarda Barcelona’ya yapılan bir geziye katılmıştım. Çok güzel bir geziydi. Türkiye’ye döndüğümde ise cezaevine girdim” dedi ve benzer bir olayın kimsenin başına gelmemesini temenni etti. Toplantının son gündem maddesinde ise İmar Planı ile ilgili dilekçeler görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10