İneklerde meydana gelen şişkinlik çiftçiyi tedirgin etti

Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı şap aşısından sonra sığırlarda şişlikler oluşmaya başladı. Köylüler hayvanlarına yapılan aşıdan sonra aniden ortaya ç

Tekirdağ 7.09.2012 18:41:00 0
İneklerde meydana gelen şişkinlik çiftçiyi tedirgin etti

 Çerkezköy Haber - Tekirdağ'ın merkeze bağlı Kayı köyünde Tarım İl Müdürlüğü veteriner ekipleri programlı olarak köydeki büyükbaş hayvanlara şap aşısı yaptı. Aşı çalışmasının ardından köyde iki çiftçinin yaklaşık 20 büyükbaş hayvanının boyun bölgelerinde şişlik ortaya çıkmaya başladı. Şişlikler karşısında paniğe kapılan köylüler durumu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdi.

 

NEDEN KAYNAKLANDIĞINI BİLMEK İSTİYORUZ

Veterinerin aşı yapmasından sonra hayvanlarında şişlik oluştuğunu ifade eden köylüler, ineklerin bu şişlikler nedeniyle buzağı düşürdüğünü belirtti. Şişliklerin tedavisi için özel veterinerlere ücret ödeyerek bir kaçını ameliyat ettirdiklerini aktaran köylüler, zararlarının Tarım İl Müdürlüğü tarafından karşılanmasını ve bu durumun neden kaynaklandığını bilmek istediklerini söyledi.

 

İĞNELERİN VURULDUĞU YERDE ŞİŞKİNLİK OLUŞTU

Mağdur olduklarını ifade eden çiftçi Zekeriya Çalışkan "Tarım İl Müdürlüğü'nden veteriner, şap aşısı yapmaya geldi. 10-15 gün sonra hayvanların iğne vurulan yerlerinde şişme olmaya başladı. Bu şişmelerin ardından ikisi doğuracağı buzağıyı düşürdü. Hayvanlar yem yememeye başladı. Hayvanların hepsinde şişmeler oldu. Tarım İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunduk. Onlar da sadece tutanak tuttu. Daha önce böyle bir şey olmadı. İğnelerin vurulduğu yerde şişlikler oluştu" dedi. Zararlarının karşılanmadığını söyleyen Müslahattin Avar, "Tarım İl Müdürlüğü'nün şap aşısı yapmasının ardından hayvanlarımızda şişlik oluşmaya başladı. Ben de Tarım İl Müdürlüğü'ne dilekçe verdim. Mağdur olduk. Zararlarımız karşılanmıyor. Hayvanları ameliyat ettirmek için para harcadık. Kusur Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinde” dedi.

 

İNCELEME DEVAM EDİYOR

Sadece Kayı köyünde iki çiftçide sorun ortaya çıktığını ifade eden Tarım İl Müdürü Hüseyin Kantar da programlı olarak bakanlık tarafından Türkiye genelinde şap aşısı yapıldığını belirterek “Kayı köyünde de şap aşısı çalışması yaptık. Bütün köyde aşı çalışması yapmamıza rağmen iki çiftçi, hayvanlarında şişlik oluştuğu gerekçesi ile bize başvurdu. Ekiplerimiz inceleme yaptı. Şişliğin bizim veterinerlerimizden mi yoksa başka bir nedenden dolayı mı kaynaklandığını tespit edemedik. İncelemelerimiz sürüyor. Hata bizden kaynaklandığında bu tip durumlara bakanlığımız tazminat ödüyor. Fakat olaya teşhis koyamadığımız için tazminat ödeyemiyoruz. Ekiplerimizin incelemesi devam ediyor” dedi.

 

Haber / Cihangir ARIK


0282 726 91 91
0282 747 65 10