Şehit ailesine SGK’dan şok mektup

Sosyal Güvenlik Kurumu, 16 yıl önce kaza kurşunuyla şehit olan Tarık Komonovalı'nın Lüleburgaz’da oturan ailesinden, devletin bugüne kadar ödediği 54 bin lirayı faiziyle geri istedi.

Bölgede Gündem 14.09.2012 20:32:00 0
Şehit ailesine SGK’dan şok mektup

Çerkezköy Haber - Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'ne bağlı Turgutbey Köyü'nde yaşayan Tarık Komonovalı, vatani görevini yaptığı Van'ın Başkale İlçesi'ndeki birliğinde, 22 Aralık 1996 günü arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Ev kadını anne 55 yaşındaki Ayşe Komonovalı ve çiftçi baba 63 yaşındaki Hüsnü Komonovalı'ya devlet, 1 Ocak 1997 tarihinde maaş bağladı.

 

FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ İSTEDİLER

Devletten 16 yıldır maaş alan aile, SGK Emeklilik Hizmetler Genel Müdürlüğü Primsiz Aylıklar Daire Başkanlığı’nın Mayıs ayında gönderdiği yazıyla şok oldu. Gönderilen yazıda, hayatını kaybeden askerin annesinin dul ve muhtaç, babasının ise muhtaç ve çalışamaz halde olması gerektiği belirtilerek ailenin bu şartları taşımadığı belirlendiğinden ödenen maaşın yasal faiziyle birlikte geri ödenmesi istendi.

 

FAİZİYLE 70 BİN LİRA

Eşinin ve kendisinin 350'şer lira ayrı ayrı olmak üzere 3 ayda bir toplam bin 700 lira maaş aldıklarını belirten baba Hüsnü Komonovalı “Maliyeye borcumuz varmış gibi elimize bir mektup geldi. Devlet bize bağladığı maaşı 16 yıl sonra geri istiyor. 16 yıldan beri evlat acısıyla yanarken, bize bağlanan maaş geri isteniyor. Maneviyatımız gitti. Durumumuz bozuk. Biz terörist vurmanın cezasını çekiyoruz. Bizden 54 bin TL’si ana para olmak üzere faiziyle birlikte 70 bin TL isteniyor. Bizim bu parayı ödeme gücümüz yok. Gelen bu yazıyla şok olduk ve durumu Şehit Aileleri Federasyonu Hukuk Müşaviri Avukat İsmail Kılıç'a bildirdik” dedi.

 

MUHTAÇLIK ŞARTI KALKTI

İşlemin iptali için SGK'ya başvuruda bulunduklarını belirten Şehit Aileleri Federasyonu Hukuk Müşaviri Avukat İsmail Kılıç, "2 Temmuz'da Cumhurbaşkanı'nın da onaylamasıyla şehit ailesine malullük ve muhtaçlık şartı kaldırıldı. Bu şart ortadan kalktığı için yapılan işlem hukuka aykırı. Eğer SGK işlemi iptal etmezse, Bölge İdare Mahkemesi'ne gideceğiz” dedi.

 

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10