Gereksiz acelecelik sergileniyor

Son günlerde Çerkezköy ve Kapaklı’nın gündeminden düşmeyen kentsel dönüşümle ilgili bir açıklama da AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’ndan geldi.

Çerkezköy 16.09.2012 18:02:00 0
Gereksiz acelecelik sergileniyor

 ŞARTNAMEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM YOK

Cumartesi günü saat 17.00’da İlçe Teşkilatı’nda basın açıklaması yapan AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Kapaklı’da son günlerde gündeme gelen kentsel dönüşüm hakkında ilçede yaşayanları bilgilendirme amacıyla açıklama yapma zorunluluğu oluştuğunu söyledi. Kapaklı’da 4 Mart 2011’de Mimar Halil İbrahim Erkan ve Özgür Çakmak tarafından belediye başkanlığına sunulan dilekçede kent içindeki köhneleşmiş ve imar planı ile çözüm bulunamayan yerlerin kentsel dönüşüm projelerinin yaptırılması gerekliliğinin vurgulanarak, bu bölgelerin TOKİ veya müteahhitler vasıtasıyla bir bütün olarak veya etaplar halinde kentsel dönüşüm yapılmasının belirtildiğini söyleyen Demirbağ “4 Mart 2011’de belediye meclis toplantısında görüşülen gündem maddesi oy birliği ile karara bağlanmıştır. 11 Mart 2011 tarihinde Halil İbrahim Erkan’ın meclis kararına istinaden Kapaklı Belediyesi’ne yapılacak işin detayı hakkında bir dilekçe ile başvurarak, ihale işlemlerinin başlatılmasını istediğini söyleyen Demirbağ, “24 Ocak 2012’de yapılan ihale neticesinde ihalenin ABAD Proje Yapı Teknoloji Eğitim Danışmanlık Turizm Sağlık Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verildiği görülmektedir. Ancak ihalenin teknik şartnamesinde sayısal harita yapımı, imar planı yapımı ve uygulaması yapımı danışmanlık hizmet alımı konuları belirtilerek kentsel dönüşüm ismi hiç belirtilmemiştir. Şartname detayında da kentsel dönüşümü belirten bir konu bulunamamıştır” diye konuştu.

 

4 MİLYON 447 BİN TL’YE İHALE EDİLDİ

Yapılan incelemede, üzerinde tarih belirtilmeyen ve ihaleyi alan ABAD firması tarafından hazırlanan birim fiyat teklif cetvelinde toplam tutarın 4 milyon 447 bin TL’yi kapsayan 6 maddeden oluşan iş kalemlerinin belirtildiğini ifade eden Demirbağ, “22 Şubat 2012 tarihinde Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ile ABAD firması arasında ‘Sayısal halihazır harita yapımı, imar planı esas jeolojik-jeoteknik etüd yapımı, revizyon ilave 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapımı, revizyon ilave 1/1000 ölçekli imar planı yapımı, 1/1000 ölçekli imar planı uygulaması (18.madde)’ başlıklarında Danışmanlık Hizmet Alımına Ait Sözleşme imzalandı. Burada da kentsel dönüşüm başlığı ve detayı konuları bulunmuyor” dedi.

 

SÖZLEŞME KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İÇERMİYOR

İmzalanan sözleşmeye istinaden Halil İbrahim Erkan’ın 27 Mart 2012’de sunduğu dilekçede Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya kentsel dönüşüm alanlarının belirlenmesi, ilanı, kentsel dönüşüm ve toplu konut projelerinin hazırlanması ve uygulanması amacıyla protokol imzalaması, borçlanma ve feragatta bulunma hususlarında yetki verilmesini, ayrıca arazi alımları ile satış ve takas gibi işlemler için belediye encümenine yetki verilmesini istediğini söyleyen Demirbağ “1 Haziran 2012’de yapılan meclis toplantısında alınan karar gereği 36 hektarlık alan belirlendiği, kalan arazilerin tespiti için çalışmaların devam etmesinin uygun olduğu belirtilmiştir. Çalışmayı şekli yönden incelediğimde yapılan ihale ve şartnamenin kentsel dönüşümü içermediği, buna rağmen ihaleyi alan firmanın kentsel dönüşüm çalışmasını yapılacak işler listesine aldığı görüşülüyor. Kentsel dönüşüm ismi ve içeriği belirtilmeksizin yapılan ancak asıl maksadının kentsel dönüşüm olduğu anlaşılan bu çalışmanın uygulanacağı alanlarda yaşayan Kapaklılı vatandaşlar tarafından kabul edilmediği ve şiddetli şekilde protesto edildiği görüşülüyor” dedi.

 

KAPAKLI’NIN KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACI YOK

Bu konuyu ısrarla gerçekleştirmeye çalışan Kapaklı Belediyesi’nin kendi meclisinde konunun görüşülmesi son olarak reddedilmesine rağmen halen gündeme neden taşındığını anlayamadıklarını belirterek “Kentsel dönüşüm ihtiyacı olmayan Kapaklı’da anlaşılması zor bir şekilde 1.5 yılı aşkın bir süredir belediye tarafından uygulamaya sokulmaya çalışılan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin gerçek amacının farklı bir şey olabileceği şüphesi uyandırılıyor. Başbakan Erdoğan’ın bahsettiği kentsel dönüşüm projesi 1.derece afet riski taşıyan bölgeleri kapsıyor. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 30 ili kapsıyor. Daha sonra diğer daha az önemde afet riski taşıyan bölgelerde uygulanacak” diye konuştu.

 

İHALE, KANUN ÇIKMADAN YAPILMIŞ

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde 16 Mayıs 2012’de çıkarıldığını, oysa Kapaklı Belediyesi’nin 24 Ocak 2012’de ihale yaptığını söyleyen Demirbağ “İhale bu kanun çıkmadan önce yapılmış, henüz kanun ve yönetmeliği belli olmayan ve uygulanacağı bölgelerde sosyolojik bazı rahatsızlıkların olabileceği bir konuda gereksiz bir acelecilik sergilenmiştir” dedi.

 

DOSYA BAKANLIĞA GÖNDERİLMELİ

Kapaklı Belediyesi’nin yapmış olduğu tüm bu işlemlerin yanlış ve 6306 sayılı kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliğe aykırı olduğunu vurgulayan Demirbağ, yönetmeliğe göre risk alanlarının ve rezerv yapı alanlarının tespitinin belediye tarafından yapılması halinde belediye meclis kararının, alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik raporun, alanda daha önceden meydana gelmiş olan afetlere ilişkin belgelerin, alanda bulunan bina sayısını, alanın nüfusunu ve alandaki taşınmaların maliklerini ve sayısını gösteren listenin, alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesinin, alanın uydu görüntüsünün, alana ait güvenlik koridoru gerektiren altyapı tesislerinin işlendiği krokinin, leolojik ve jeoteknik raporun, alana ait imar planı ve hali hazır haritayı ihtiva edecek şekilde hazırlanmış olan dosyaya istinaden ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın görüşü alınarak belirlenmesi ve halihazır dosya ile görüşün Bakanlar Kurulu kararı alınmak üzere Bakanlık’a gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

 

BAKANLAR KURULU TARAFINDAN BELİRLENEBİLİR

Afet riski taşıyan alanların, bu işlemler tamamlandıktan sonra da Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğini ifade eden Demirbağ “Ancak bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra bir kentin kentsel dönüşüm uygulanacak projeleri hazırlanmak üzere ihaleye çıkarılabilir. 24 Ocak 2012’de yapılan Kapaklı Kentsel Dönüşüm ihalesinden önce kanun ve yönetmeliğin sıraladığı işlemlerin hangisi yapılmıştır? Önce ihale yapılıp sonra karar almak ihalenin sağlığı ve tarafsızlığı açısından sakıncalı değil midir? Eğer ihale Kapaklı Belediye Başkanının iddia ettiği gibi temiz ve yasalara uygun yapıldıysa, sonradan meclis kararına ne ihtiyacı var?” dedi.

 

KARARA İMZA ATAN HERKES SORUMLU OLACAK

“Bundan sonra alınacak ve uygulanacak tüm kararlardan karar imza atan ve atacak olanlar sorumludur ve hukuki mücadeleyi sonuna kadar kullanma hakkımız saklıdır” diyen Demirbağ, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 24/04/2012-11085 sayılı yazısı ile Tekirdağ belde belediyelerinin günlük rutin işler dışında çalışma yapmalarının önüne geçildiğini anımsatarak “Buna rağmen 4 milyon 447 bin TL tutarında adında ve içeriğinde kentsel dönüşüm belirtilmeyen ancak konuşmalarda kentsel dönüşümü kapsadığı anlaşılan bu projeyi Kapaklı Belediye Başkanlığı halkın ve meclis üyelerinin istememesine rağmen, valilik onayı alınıp alınmadığı anlaşılmaksızın devam ettirmeye çalışmaktadır” ifadesini kullandı.

 

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Belediye Kanunu’na göre borçlanma yetkisinin mecliste olduğunu ifade eden AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, belediyelerin taşınma mallarının hangi şartlarda ve nasıl satılacağına da belediye meclisince karar verilebileceğini belirtti. Ancak 27 Mart 2012’de Kapaklı Belediyesi Mimarı Halil İbrahim Erkan’ın sunduğu dilekçenin net alanlar ve rakamlar belirtilmeksizin belediye başkanına ve encümene yetki verilmesini kapsadığını söyleyen Demirbağ, bu çalışmanın durdurulması gerektiğini vurgulayarak “Eğer mecliste kabul edilse bile hukuk çerçevesinde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Basın açıklamasında AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Can Danyeli, Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan ve partililer de hazır bulundu.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10