Balıkçılardan ‘seyyar’ sitemi

Eylül Ayı başında av sezonunun başlamasıyla ''Vira Bismillah'' diyerek denize açılan Çerkezköylü balıkçıların, balığa olan talepten dolayı yüzü gülerken, diğer yandan seyyar balıkçÄ

Çerkezköy 19.09.2012 20:44:00 0
Balıkçılardan ‘seyyar’ sitemi

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Balık Pazarı esnafı, ilçenin hemen her köşesinde seyyar balıkçı olduğunu belirterek, bundan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

 

KAZANDIKLARI YANLARINA KAR KALIYOR

Çerkezköy Halkı’nın balığa olan talebinin kendilerini sevindirdiğini kaydeden Fatih Balıkçılık Sahibi Fatih Kesikoğlu, “Şuanda sezon yerli palamut sezonu. Bunu yanında hamsi, istavrit ve çiftlik balıkları da rağbet görüyor. Palamut tanesi fiyatı 5-7 TL’den, hamsi ve istavritin kilosu ise 5 TL’den alıcı buluyor” dedi. Seyyar balıkçıları işlerini baltaladığını kaydeden Kesikoğlu, “Biz elektrik, su, kira ve vergimizi eksiksiz ödüyoruz. Bunun yanı sıra yanımızda eleman da çalıştırarak istihdama katkı sağlıyoruz. Fakat seyyar balıkçılar 3 balığı 10 TL’den satarak bizden daha fazla kar elde edebiliyor. Çünkü ne vergi veriyorlar ne de kira. Ne kazanırlarsa yanlarına kar kalıyor” dedi ve halkın sağduyulu davranması gerektiğini belirtti.  

 

VAR OLMA SAVAŞI VERİYORUZ

Saray’da, Tekirdağ Merkez’de ve Çorlu’da seyyar balıkçılığın yasaklandığına dikkat çeken Ordu Balıkçılık Sahibi Murat Aslan, “Orada seyyar balık satışı yapamayanlar, Çerkezköy’e geliyor ve bizim ekmeğimize mani oluyorlar. Belediyenin seyyar satıcılara karşı vakit kaybetmeden tedbir alması gerekiyor” dedi. Aslan, sezonun palamut sezonu olması nedeni ile en çok palamut balığının tercih edildiğini ifade ederek, ilçede balık kültürünün geliştiğini fakat seyyar balıkçılar yüzünden Balık Pazarı esnafının var olma savaşı verdiğini söyledi. 

 

BALIK PİYASASI BORSA GİBİDİR

Eylül Ayı başından itibaren işlerinde artış olduğunu söyleyen Merkez Balıkçı Sahibi Behçet Kapçak, “Balık denizden yemek masasına gelene kadar belli bir süreçten geçer. İlk olarak denizden çıkarılan balıklar, balıkçı halinde mezat yapılır. Daha sonra açık arttırma usulü ile alınan balıklar tezgahlara dizilir ve gün boyu temizliği yapılır. Seyyar balıkçılar ise hijyenik olmayan ortamlarda balıkları muhafaza ediyor. Bu da halkın sağlığını tehdit ediyor” dedi. Balık piyasasını borsaya benzeten Kapçak, “Eğer havalar bozuksa balık az olur ve fiyatlar yüksek olur. Balık çok ise fiyatlar düşük olur. Şuanda balık çok olduğu için fiyatlar düşük seviyede” diye konuştu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10