Aşıların neden temin edilemediğini sordu

CHP Parti Meclis Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 2012 yılında 8’inci sınıf öğrencilerine vurulması gereken tetanos ve difteri aşılarını meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 20.09.2012 18:41:00 0
Aşıların neden temin edilemediğini sordu

 YÜZLERCE ÇOCUK AŞI OLAMADI

Aşıların zamanında temin edilememiş olması nedeniyle 1998 doğumlu yüz binlerce çocuğun aşı olamadığını belirten Yüceer “Bu konu gerek yazılı gerekse görsel basında yer aldı. Tetanos ve difteri aşılarının tam koruma sağlayabilmesi için son dozun 8’inci sınıfta vurulması gerekiyor. Aşıların temin edilmesinin ardından il sağlık müdürlüklerince aile hekimlerinden 1998 doğumlu çocukların, okulların açıldığı ilk gün bulunarak aşılarının tamamlanması istenmiştir. Ancak aile hekimleri tatilin de araya girmesi nedeniyle bir ay gibi kısa bir sürede yüz binlerce çocuğa ulaşamamış, doğal olarak aşılamayı bitirememişlerdir. Kapı kapı dolaşarak aşı yapılmayan çocukları tespit etmeleri imkansız olan aile hekimleri, ancak ailelerin duyarlılığı sonucunda çok az sayıda çocuğa ulaşabilmişlerdir. Yaptıkları duyurularla aşı olmayan çocuklara ulaşmaya çalışan aile hekimleri; aşı yapılmayan çocukların büyük tehlike altında olduğunun altını çizmektedirler. Ölümle sonuçlanabilecek her iki hastalığın aşıları konusunda böyle bir ihmalin yapılmış olmasını ve bu iki aşıyı tedarik etmekle yükümlü olan Sağlık Bakanlığının, aşıları zamanında temin etmemiş olmasını sağlık açısından skandal olarak nitelemek yerinde olacaktır” dedi.

 

BAKAN AKDAĞ’A SORDU

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi sunan Candan Yüceer şu soruları yöneltti: “Ölümcül olarak nitelenebilecek bu iki hastalığın aşılarının zamanında temin edilememesinin gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından konunun sorumluları tespit edilmiş ve sorumlular hakkında herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Bakanlığınız, aile hekimlerinin bir ay içerisinde aşı olmayan tüm çocuklara ulaşabilmesinin mümkün olduğunu düşünmekte midir? Tedarik edilemediği için aşı olamayan ve bu süreçte tetanos ya da difteri hastalığına yakalanan çocuklara ilişkin bir tespit yapılmış mıdır? Bakanlığınıza ulaşan herhangi bir vaka var mıdır? Bu aşıların üretiminde hizmet alımı yöntemi mi uygulanmaktadır? Yoksa aşıların tamamı bakanlığınız tarafından mı üretilmektedir?”

 

Haber / Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10