Raporuna göre muamele

Kredi Kayıt Bürosu, bugüne kadar sadece bankalarla paylaştığı 25 milyon kişinin kredi ve kart bilgilerini 10 Eylül itibariyle hem bireyler hem de kurumların hizmetine sundu.

23.09.2012 17:17:00 0
Raporuna göre muamele

 Çerkezköy HaberRisk Raporu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz vatandaşların bir kısmı “Toplum müsamahalarla yönetilir, kaidelerle yönetilmez. Bu uygulama ile insanlar arasındaki iletişim zedelenecek” derken bir kısmı ise “Yürüdüğün yol çamursa istemesen de paçana sıçrar. Bu yüzden ev sahiplerinin, işverenlerin bu raporu görmesi gerekir” diye konuştu.

KKB’deki kişiye ait risk bilgileri artık sadece bankalarda değil günlük hayatın her aşamasında kullanılarak, bundan böyle kişilerin kredi kartı bilgileri, kart ödemesini zamanında yapıp yapmadığı, faturalarını ödeyip ödemediği öğrenilebilecek.

 

BİRKAÇ DAKİKA İÇİNDE ALINACAK

Bankalarla paylaştığı kişiye ait kredi ve kart bilgilerini 10 Eylül itibariyle bireylerin de hizmetine sunan Kredi Kayıt Bürosu, "Raporuna göre muamele" dönemi başlatılırken, Risk Raporu bankalardan birkaç dakika içinde alınabilecek. Bu kapsamda, bankalardan borç talep eden, ev kiralamak veya işe girmek isteyen vatandaşlar, kendilerinden talep edilmesi durumunda Risk Raporu'nu getirmek zorunda olacak. Raporu temiz olmayan kredi kullanamayacak, ev kiralayamayacak, dükkan açamayacak hatta işe bile giremeyecek.

 

FATURALAR DA YER ALACAK

Kişilerin tüm finansal durumunun ve borç ödeme alışkanlıklarının izlenebileceği bu çalışma ile ev kiralarken, borç alıp verirken, yeni iş kurarken, kısacası bütün üçüncü kişilerle olan ilişkilerde şeffaflık olacak. Kredi Kayıt Bürosu'nda tutulan bilgiler, kişilerin onayı halinde talep edene verilebilecek. Yani, bir kişi herhangi birinin bilgisini, kendi onayı olmadan alamayacak. Şimdilik sadece bankalar aracılığıyla bu bilgilere ulaşılabilirken, yakında internet, akıllı telefon gibi farklı kanallardan da bu bilgilere ulaşılacak. Altyapı çalışmalarının ardından cep telefonundan su faturasına, doğalgaz ve vergi ödemelerine kadar birçok bilgi risk raporunda yer alacak.

 

YOL ÇAMURSA PAÇANA BULAŞIR

Risk Raporu uygulamasının çok doğru bir yaklaşım olduğunu dile getiren Nergis Polat, “Bu uygulama ile hem kötü niyetli kişiler, hem de insanların yanlış yapma ihtimali azalır. Yol çamursa istemesen de paçana sıçrar. Bu yüzden ev sahiplerinin, işverenlerin bu raporu görmesi gerekir. Böylece aralarındaki güven duygusu daha da güçlenir. Bu uygulama Avrupa’nın hemen her zengin ülkesinde var. Ev kiralayacaksanız sizden son bilgiler istenir. İşe girecekseniz çalıştığınız iş yerlerinin dokümanı ve size verilen sicil notunuz istenir” dedi. YARATTIKLARI

 

KAOSA KAPI ARALIYORLAR

Özel hayatın gizliliğinin önemini sürekli olarak vurgulayan kurumların, şimdi böyle bir uygulamaya geçmelerini anlayamadığını söyleyen Abdullah Gümüş, “Kişiler arasındaki güven duygusu bu uygulama ile zedelenirken, aralarında sağlanan iletişim de bankaların, KKB’nin verdiği resmi evraklarla sınırlı kalacak. Bununla birlikte zaten işleri durma noktasına gelmiş emlak piyasası da çökecek. İnsanların ekonomik durumlarının bozulmasının asıl sebebi zaten bankaların uyguladığı politikalardır. Şimdi kendi oluşturdukları ortama sözüm ona çıkış kapısı mı yaratıyorlar? Belki bir vatandaşımız geçirdiği rahatsızlıktan dolayı ya da işini kaybettiğinden dolayı borcunu düzenli ödeyemeyecek. Böyle bir durumda yapmamız gereken onu toplumdan dışlamak mı? Bu uygulamayla toplumun müsamahaları sınırlandırılacak. Toplum kaidelerle değil müsamahalarla yönetilir” diye konuştu.

 

İNSANLAR SUÇLU İLAN EDİLDİ

Bankaların yıllarca milleti soyduğunu, sonra KKB ile damgalayıp varlık yatırımın kucağına attığını kaydeden Dietta Cafe işletmecisi Uğur Güvendikli, “Bankalara söz geçiremeyen ekonomi yönetimi ve BDDK bu olanlara göz yummuş şimdi de insanlar suçlu ilan edilmiştir. Böyle düzene yazıklar olsun. İnsanların geçmişteki borç ödeme alışkanlıklarının geçerli bir teminat olacağını hiç düşünmüyorum. Ben de işletme sahibiyim Eleman alırken gerekli sözleşmeleri yapıyorum. Onun borç geçmişi beni ilgilendirmez” ifadelerini kullandı. “Türkiye’de yaşanan onca olumsuzluklar, yanlışlar var. Tüm bunlar dururken toplumda güveni sağlamanın tek yolu bu muydu?” diyen Ülker Kon ise, “40 seneden beri bu piyasanın içindeyim. Böyle bir şeyle daha önce karşılaşmadım, bu saatten sonra karşılaşmak da istemiyorum. İnsanlar bu uygulamaya tepki göstermeli, susup oturmamalı. Bu şeffaflık çok yanlış” dedi.

 

 

BORÇ YİĞİDİN KAMÇISIDIR

“Çok şükür. Avrupa’da Risk Raporu’na zaten isteyen herkes ulaşabiliyor. Burada geç kalınmış bir çalışma oldu. Bir türlü temizlenemeyen kötü ticari ahlak umarım bu uygulama ile biraz olsun yola girer” diyen Cennet İletişim işletmecisi Abdurrahman Koç da “Ben yanıma alacağım elemandan öncelikli olarak bu raporu isterim. Atalarımız ‘Borç yiğidin kamçsıdır’ demiş. Borcuna sadık insan işine de sadık olur evine de.”  şeklinde konuştu. Bu uygulama ile insanların özlük haklarının yok sayıldığını dile getiren Tuncay Aytaç ise, “Benim finansal geçmişime herkes bu kadar kolay ulaşamamalı. Kredi kartı faizleriyle, krizlerle boğuşamayan vatandaşlar, bu çalışma ile daha da mağdur olacak. İşe alınırken, ev tutarken eski borçları yüzünden insanlar sokakta mı kalsınlar?” diye konuştu.

 

 

Haber / Pınar KORKMAZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10