Polisten hayvan sahiplerine ‘hırsızlık’ uyarısı

Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde besicileri hayvan hırsızlıklarına karşı uyardı. Hayvan hırsızlığı olaylarına karşı alınacak tedbirlerle ilgili bes

Saray 28.09.2012 21:24:00 0
Polisten hayvan sahiplerine ‘hırsızlık’ uyarısı

 Çerkezköy Haber - Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan hırsızlıklarına karşı tedbirleri artırdı. Önceki gün de İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde besicilere yönelik toplantı düzenlendi. Kurban Bayramı süresince kurban alım, satımlarında yaşanabilecek sahte para ve hayvan hırsızlığı olaylarına ilişkin besicilere broşürler dağıtıldı.

 

ÖNCEDEN TEDBİRİMİZİ ALMALIYIZ

"Hayvan hırsızlığı ve sahte para olaylarına karşı alınacak tedbirler" konulu toplantıya İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Tabak ve Asayiş Büro Amiri Başkomiser Ekrem Çiçek ile Toplum Destekli Polis Büro Amirliğinden polis memuru Bülent Sağdıç ve hayvan üreticileri katıldı. Toplantıda konuşan İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, “Yıl içerisinde zaman zaman hayvan hırsızlığı ile karşılaşıyoruz. Ancak Kurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvan hareketliliğinin daha fazla olduğu bir zaman. Hırsızlık olaylarının artacağı bir dönem. Biz önceden tedbirimizi almalıyız” dedi.
 

HAYVANLARI SİGORTALATIN

Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Ekrem Çiçek de “Özellikle hayvanların sigortası yapılmalıdır. Hırsızlığın ardından çalan kişiler yakalansalar dahi çalınan hayvanlar kesimhanelere veya başkalarına satılmış olduğundan maddi zararın tazmininde sıkıntılar yaşanmaktadır. Mümkünse ikaz ve alarm sistemi kurulmalıdır. Ahır duvarları yüksek ve kilit sistemleri bulundurulmalı ve etrafı sağlam çitlerle çevrilmelidir. Ayrıca hayvanların muhafaza edildiği yerlerde yeterli aydınlatma sağlanmalı; giriş ve çıkışları kontrol altında tutmalıdır. Hayvan barınakları için özel güvenlik görevlisi ve bekçiler güvenilir kişilerden seçilmelidir” uyarılarında bulundu.
 

HAVYANLARI İŞARETLEYİN

Küçükbaş hayvanların silinmeyecek şekilde işaretlenmesi, büyükbaş hayvanların ise tescil işlemleri yaptırılarak kulak küpelerinin taktırılması gerektiğini ifade eden Çiçek, “Kaynağı belli olmayan işaretleri silinmiş, menşe şahadetnamesiz ve kaydı yapılmamış hayvanlar satın alınmamalıdır. Yapılacak hayvan nakillerinde mutlaka menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu alınmalıdır” dedi.
 

ERKEN MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Hırsızlık olaylarının genellikle 24.00-06.00 saatleri arasında ve görüş şartlarının zayıf olduğu günlerde meydana geldiğini ve bu nedenle özellikle bu saatlerde tedbirlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, “Milli maç, düğün şenlik gibi zamanlarda hırsızların fırsat kolladığı unutmamalıdır. Hayvanlarınızın çalındığını tespit edildiğinde olay mahallinde hiçbir şeye dokunmamalı; araç ve ayak izlerinin bozulmamasına ve görevlilere gelene kadar kimsenin yaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Hırsızlar köylere, pazarlamacı, avcı, tüccar, yolcu, seyyar satıcı, hayvan alıcısı kılığında gelerek köylerdeki hayvan ve ağıl sayısını öğrenip, keşif yapmaktadırlar. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında şahısların kontrol edilmesi bakımından 155 polis imdat telefonuna bilgi verilmelidir. Hayvan hırsızlığı olaylarına erken müdahale edilmesi çok önemlidir” diye konuştu.
 

SAHTE PARA UYARISI

Emniyet Müdürü Murat Ogan, besicilerin sorularını cevaplandırdı. Meydana gelebilecek hırsızlık olaylarının ardından vakit geçirilmeden 155 Polis İmdat'ın aranması gerektiğini ifade eden Ogan, kurbanlık satacak olan besicileri kalpazanlara karşı da uyardı. Hayvan satışını aceleye getirmemelerini isteyen Ogan, “Bayram üzeri sahte para olayı çok meydana geliyor. Özellikle dövizlere dikkat edin” dedi. İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, sahte evrak düzenlenmesine karşı da, "Birde hayvana karşı senet alabilirsiniz. Geçmişte yaşanan olaylardan biri de senetlerin üzerine 30 Şubat yazılması gibi sahtekârlıklar olabilir. Sizin satış heyecanıyla dikkatinizden kaçabilir. Bakmazsınız ama maalesef böyle olaylar oluyor. Biliyorsunuz şubat ayı 28 çekiyor. Sonra adliyede bir şey ispat edemezsiniz” uyarılarında bulundu.
 
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10