Atatürk heykeli yenileniyor

Tekirdağ Hükümet Konağı bahçesinde bulunan “Atatürk Heykeli’nin” bozulmasını ve tahrip olmasını önlemek için yapılacak çalışmaları görüşmek üzere 2009 yılında yapÄ?

Tekirdağ 7.10.2012 13:45:00 0
Atatürk heykeli yenileniyor

 YÜZEY AŞINMIŞTI

Yapılan toplantı sonrasında; yağmur suları ve karbon monoksit gazının birleşmesi sonucu oluşan asit kirliliği nedeni ile Atatürk Heykeli’nin yapı malzemesi olan mermerin üst yüzeyinin aşındığı ve bazı kısımlarının erimesi sonucu oyukların oluştuğu ve renginin değiştiği tespit edilerek, heykelin ömrünü uzatmak için yapımı devam eden Tekirdağ Kültür Merkezi Fuaye Salonuna alınmasına, hykelin kalıbının alınarak kopyasının yapılabilmesi için eserin sahibi Heykeltraş Kenan Ali Yonguç’un varisleri ile görüşülerek telif hakkı ile ilgili gerekli iznin alınmasına, yeni bir heykel (bronz veya mermer) yapımı ile ilgili gerekli araştırmanın yapılmasına, heykel yapımı ile ilgili genel bütçeden ve İl Özel İdaresi bütçesinden ödenek ayrılması ile ilgili işlemlerin başlatılmasına karar verilmişti.

 

TALİMAT VERDİ

Konuyla ilgili önceki gün de Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ile görüşme yapılarak, işlemlerin derhal başlatılması için Vali Yerlikaya tarafından ilgili kurumlara talimat verildi.

 

KOPYASI ÇIKARILACAK

Eserin sahibi Kenan Ali Yonguç’un varisleri ile telif hakkı konusunda yapılan görüşmeler sonuçlandırılarak eserin birebir kopyasının (replikası) çıkarılarak yerine konulması kararlaştırıldı. Tescilli eserin yerinden alınıp geçici olarak Arkeoloji ve Etnografya Müzesine taşınması ile ilgili Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alma işlemi de başlatıldı.

 

29 EKİM’DE TÖRENLE AÇILACAK

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne taşınacak olan eserin bozulmaları yapılacak olan restorasyon ile giderilecek ve korunması sağlanılacak. Eserin replikasının çıkarılması için Art Siyah&Beyaz Sanat Galerisi ile anlaşma yapıldı ve önceki gün işe başlandı. Kalıp alma işlemi tamamlandıktan sonra mermer tozu ve polyester karışım harç ile aslına uygun renkte (mermerit) dolu döküm tekniği ile eserin replikası tamamlanarak yerine konulacak. Eser 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda törenle açılacak.

 

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10