Gülemeyen insan dükkan açmasın

PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi tarafından düzenlenen 6. İnsan Yönetimi Kongresi önceki gün gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan PERYÖN Trakya Şu

Çorlu 14.10.2012 09:57:00 0
Gülemeyen insan dükkan açmasın

 Çerkezköy Haber- PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği tarafından düzenlenen 6. İnsan Yönetimi Kongresi yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Kongre önceki gün 10.00-20.00 saatleri arasında Çorlu Silverside Otel’de yapıldı.  

 

ÇOK EMEK HARCADIK

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Türkiye İnsan Yönetimi 6. İnsan Yönetimi Kongresi’nin sunuculuğunu Bay İfade Volkan Akay ve oyuncu Fatoş Güçlü yaptı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Peryön Trakya Şubesi Başkanı Özber Çetin, başkanlığı döneminde ilk kongresini gerçekleştirdiğini belirterek, “Çok emek harcadık. Bu seneki temayı aidiyet konusu üzerine hazırladık. 7 aydır süren hazırlık sürecimizde bölgenin kanayan yarasının ‘Aidiyet Duygusu’ olduğunu gördük ve bu yaraya parmak basmak istedik” dedi. Çetin, katkılarından dolayı tüm sponsorlara ve katılımcılara teşekkür etti. 

 

FARKLILIK YARATACAK EN ÖNEMLİ UNSUR İNSANDIR

Peryön Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman da, 6. İnsan Yönetimi Kongresi’nin şimdiye kadar yapılan kongreler içerisinde en fazla katılım olan kongre olduğunu ifade etti. Artık para ve teknoloji ile faklılık yaratmanın çok zor olduğuna vurgu yapan Duman, “Farklılık yaratmak için en önemli unsur ‘İnsandır’. Bu nedenle Peryön olarak insan faktörüne çok önem veriyoruz” dedi. Türkiye’nin inanılmaz bir fırsat bölgesi olduğuna dikkat çeken Yiğit Oğuz Duman, “Türk insanı dünyaya servis veriyor. Fakat artık Türk vatandaşı olmaktan çok dünya vatandaşı olmak için çalışmalıyız” diye konuştu.

 

KADINLARIN İSTİHDAMA KATILIMI ARTTIRILMALI

Türkiye’de istihdamın yalnızca yüzde 30’unu kadınların oluşturduğunu belirten Yiğit Oğuz Duman, “İş hayatının 2 ayağı vardır. Erkek ve kadın. Bu ayaklardan biri bu kadar kısa iken ülke ekonomisinin koşmasını beklemek yanlış olur. Bu nedenle kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdama katılmasını sağlayabilmeliyiz” ifadesini kullandı. Engelli vatandaşların da istihdama kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Duman, “Türkiye’de engelliden ziyade engellenmiş insan sayısı çok fazla” dedi.

 

YASA ÇIKIYOR FAKAT UYGULAMA ZAYIF

Türkiye’de iş güvenliği sorununun tehlikeli noktalara ulaştığına dikkat çeken Yiğit Oğuz Duman, “İnsanların çalışırken hayatını kaybetmesi ya da sakat kalması kadar vahim bir durum yoktur. Konuyla ilgili birçok yasa çıkıyor fakat iş uygulamaya gelindiğinde başarılı olunduğu söylenemez” ifadelerini kullandı.

 

YENİ KANUN YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRDİ

Kongrenin Moderatörlüğünü İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı ve Bilirkişisi Av. Cüneyt Danar’ın yaptığı bölümünde, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu tarafından ‘Yeni İSG Kanunu ve Değişiklikleri’ hakkında, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Erdem Özdemir tarafından da ‘Yeni Borçlar Kanunu’ hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Yeni kanunun yeni yükümlülükler getirdiğini belirten uzmanlar, aynı doğrultuda çalışanların iş güvenliği konusunda eğitiminin önemine vurgu yaptı.   

 

BAŞARI VE BAŞARISIZLIK TESADÜF DEĞİLDİR

Program, verilen aranın ardından Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin’in ‘Ne Başarı Ne Başarısızlık Tesadüf Değildir’ konulu sunumu ile devam etti. Trakya’nın son 10 yıldır en çok istihdam sağlayan işadamı olduğunu söyleyen Şahin, başarısının altında insana verdiği değer ve eğitimin yer aldığını kaydetti. Sürdürülebilir büyümeyle kıtalar arası ekonomik ve kültürel köprüler kurarak herkes için değer yaratmayı görev edindiklerini kaydeden Kemal Şahin, “Yenilikçi ve girişimci ruhuyla üstün nitelikli ürün ve hizmetler sunarak uluslar arası arenalarda sürekli tercih edilen ve takip edilen bir grup olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

BİR İNSAN TÜM DÜNYAYI ETKİLEYEBİLİR

Zamanını yönetemeyenin hiç bir şeyi yönetemeyeceğini kaydeden Şahin, “İş hayatında dürüst olmak çok önemlidir” dedi. Japonların ‘Gülmeyen insan dükkan açmasın’ atasözüne de vurgu yapan Kemal Şahin, iş hayatında güler yüzün de büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Şahin, “Eskiden iş hayatı için makineler yüzde 70, insanlar yüzde 30 oranından önem taşıyordu. Günümüzde ise bu oranlar tam tersine döndü. Şirketler yüzde 70 insan sermayeli faaliyet gösteriyorlar” dedi. Çetin konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bir tek insan bir aileyi, bir tek insan bir şirketi, bir tek insan bir ulusu bir tek insan tüm dünyayı etkileme gücüne sahiptir. Dünya tarihi bunun örnekleri ile doludur”

 

SİYASETİN İÇİNDE YER ALIN

6. İnsan Yönetimi Kongresi CHP Ankara Milletvekili Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka’nın ‘İnsan Kaynakları Gözüyle Siyaset’ konulu sunumu ile devam etti. Konuşmasına siyasetin ne olduğunu sorarak başlayan Nazlıaka, siyaset ile insan Kaynakları departmanı arasındaki benzerliklerden bahsetti. Mecliste insan kaynaklarından gelen tek vekil olduğunu söyleyen Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, tüm insan kaynakları çalışanlarını siyasetin içinde yer almaya davet etti.

 

SİZ UYURKEN MEMLEKET SORUNLARI UYUMUYOR

Siyasetin bir meslek dalı olmadığını ifade eden Milletvekili Nazlıaka, “Siyasetçinin mesai saati yok. Hafta sonu yok. Siz uyurken memleket sorunları uyumuyor. Siyaset ciddi manada fedakarlık istiyor. Bir insan kaynakları çalışanı yeni firmasında kendini büyük bir ailenin parçası gibi hisseder. Siyasette bu duyguyu ülke bazında düşünün. İnsanların hüznü sizin hüznünüz, sevinçleri sizin sevinciniz oluyor” ifadelerini kullandı.

 

CİNSİYET KOTASI KOYDUK

CHP’nin geliştirdiği parti içi politikalara değinen Nazlıaka, “Yüzde 33’lük cinsiyet kotası koyduk ve bunu yaparken kadın ya da erkek belirlemesi yapmadık. Çünkü bugün kadınlar için konulan kotaya yarın erkekler muhtaç kalabilir” dedi. Namık Kemal’in ‘Usanmaz kendini insan bilen halka hizmetten’ sözüne ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar’ sözüne vurgu yapan Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, “Ülkemin sorunlarını çözmek için çalışırken aslında kendi çocuğumun geleceği için çalıştığımın farkındayım” dedi. Nazlıaka, uzlaşma kültürünün de gün geçtikçe gerilediğini ifade etti.   

 

EN ÖNEMLİ SORUN KÜRESEL ISINMA

CHP Ankara Milletvekili Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka’nın konuşmasının ardından katılımcılar için öğle yemeği verildi. Yemeğin ardından kongrenin ikinci bölümü Çalışma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İncirlioğlu’nun, ‘Çalışma hayatının denetimi ve teftişi’ konusunda katılımcıları bilgilendirmesi ile başlarken, Kurum İtibarı Danışmanı Salim Kadıbeşegil’nin ‘Değişen Paradigma: Küresel Bireyler’ konulu sunumu ile devam etti. Küresel ısınmanın dünyanın en önemli sorunlarının başında geldiğini söyleyen Kadıbeşegil, ülkelerin karbon ayak izlerini, insanlarını bilinçlendirerek azaltabileceklerine dikkat çekti.

 

KÜÇÜK BİR FİKİRLE 10 MİLYON DOLARLIK TANITIM

Salim Kadıbeşegil’in sunumunun ardından “SSK’lı patronlar” konulu sunum yapan Girişimcilik Uzmanı Baybars Altuntaş, katılımcılara başarı hikayelerinden bahsetti. Amerika Başkanı Barrack Obama tarafından 2011 yılında Dünya Girişimciler Zirvesi’ne davet edildiğini söyleyen Baybars Altuntaş, “Zirve 1 kereliğine yapılacaktı. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek söz konusu zirvenin sürekli hale getirilmesi ve 2.’sinin de Türkiye’de düzenlenebileceği konusunda fikrimi sundum. Kendisi bu fikrimi çok beğendi ve Barrack Obama’ya iletmem üzere bir mektup yazdı. Mektubu güçlükle de olsa Obama’ya ulaştırdım. Zirvenin yapılacağı salona Barrack Obama ile birlikte girdim. 800 dolarlık uçak bileti masrafı karşılığında ülkeme 10 milyon dolarlık reklam yaptırdım” dedi ve küçük bir fikrin bir anda devasa bir girişimcilik örneğine dönüştüğüne dikkat çekti.

 

GİZLİ YETENEKLER ORTAYA ÇIKARTILMALI

Baybars Şahin’in sunumunun ardından Peryön Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman ‘Performansı Yönetmek Başka, Yeteneği Yönetmek Başka’ konulu sunum yaptı. İnsan Kaynakları’nın personel değerlendirmede kişinin performansı kadar yeteneğini de göz önünde bulundurması gerektiğine vurgu yapan Duman, “Bazı çalışanlar belli bir zaman diliminde kendisinden beklenen performansı sergileyemeyebilir. Fakat bu onların beceriksiz olduğu anlamına gelmez. Önemli olan insanlardaki gizli kalmış yetenekleri ortaya çıkarabilmektir” ifadelerini kullandı. Boyner Holding İnsan Kaynakları Direktörü İdil Türkmenoğlu’nun ‘Alternatif Bir Yönetim Tarzı: Pozitif Yönetim’ konulu sunumu ile devam eden kongre, Eğitmen Başak Tecer’in ‘Bedenim Burada Ya Ruhum?’ ve ardından PANA Film Senaristi Cüneyt Aysan’nın söyleşisi ile sona erdi.  

 

SİYASİLER KAYIŞ ATTI

Yoğun bir katılımın olduğu Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi 6. İnsan Yönetimi Kongresi’ne MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi, Dr. Candan Yüceer ve Bülent Belen katılmadı. Vekillerin resimlerinin program kitapçığında bulunmasına rağmen kongreye katılmamaları salonda soğuk duş etkisi yarattı. Saat 08.30’da başlaması planlanan kongre siyasilerin beklenmesi nedeniyle gecikmeli olarak başladı.  

 

PLAKET TÖRENİ DÜZENLENDİ

Kongrenin sona ermesinin ardından davetliler sunucu Bay İfade Volkan Akay’ın özel şovu ile keyifli anlar yaşadı. Kongrede tüm konuşmacılara çiçek ve teşekkür plaketi verilirken 50’ye yakın sponsora da desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi. Kongreden ayrılan katılımcılar kendileri için düzenlenen kokteylde Lüleburgaz Trockya Blues Orkestrası’nın EnsTRoman performansını dinleme şansı buldu.   

 

EN YOĞUN KATILIMLI KONGRE OLDU

Peryön Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Erdem Özdemir, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Av. Cüneyt Danar, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, CHP Ankara Milletvekili Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, Kurum İtibarı Danışmanı Salim Kadıbeşegil, Yazar Lütfi İncirlioğlu, Girişimcilik Uzmanı Baybars Altuntaş, Boyner Holding İnsan Kaynakları Direktörü İdil Türkmenoğlu, Eğitmen Başak Tecer, Senarist Cüneyt Aysan’ın konuşmacı olarak katıldığı kongreye AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, SGK Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Tekirdağ İl Genel Meclis Başkanvekili Sami İkizler, İl Genel Meclis Üyesi M. Zeki Gürcün, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, Çorlu SGK İlçe Müdürü Remzi Altındağ, Kızılpınar Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Günay ve Peryön üyeleri ile Peryön gönüllüleri katıldı.     

 

Haber / Ahmet KARDEŞ - Türker ÖZKAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10