Eski devlet mantığı ile çalışmıyoruz

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) üyeleri, önceki gün saat 19.30’da dernek binasında gerçekleşen toplantıda İŞKUR’un görevleri ve hizmetleri konusunda bilgile

Çerkezköy 16.10.2012 19:28:00 0
Eski devlet mantığı ile çalışmıyoruz

 İŞ VE İŞÇİ BULMAYI KOLAYLAŞTIRIYORUZ

İŞKUR Tekirdağ İl Müdürü Şerafettin Küçük, “Kurum olarak, işsizlerin istihdam edilebilmesi, iş bulmalarının kolaylaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kurumumuza kayıtlı işsizlerin işe yerleşmelerine ve kendi işlerini kurmalarına yönelik girişimcilik, meslek edindirme geliştirme ve değiştirme eğitimleri, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, toplum yararına çalışma programları ile çalışan işgücüne ilişkin eğitim seminerleri veriyoruz” dedi. 

 

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 8

15 ve yukarı yaştaki nüfusun 54 milyon 680 bin olduğunu söyleyen Şerafettin Küçük, bu nüfusun 27 milyon 803 bininin çalışabilir nüfusa dahil olduğunu belirterek, “25 milyon 577 bin kişi istihdam edildi. İşsiz sayısı ise 2 milyon 226 bindir. Buna göre işgücüne katılma oranı yüzde 50.8 iken, istihdam oranı yüzde 46.8, işsizlik oranı ise yüzde 8’dir” dedi. Tarım dışı işsizlik oranının yüzde 10.2 olduğunu kaydeden Küçük, genç nüfusta işsizlik oranının ise yüzde 15.7 olduğunu belirtti.  

 

SİZDEN KESİLEN PARALARLA KARŞILANIYOR

İŞKUR’un Mesleki Eğitim Programları ile iş bulma, danışmanlık, mesleki eğitim, işgücü uyum ve toplum yararına çalışma hizmetleri verdiğini söyleyen Şerafettin Küçük, “İşgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapılır. Bu kapsamda yapılacak giderler ise İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yani işverenlerden kesilen paralardan karşılanır” diye konuştu.

 

TEORİYİ LİSELERDE, PRATİĞİ FABRİKALARDA ÖĞRENİYORLAR

UMEM projesinin işletmeler açısından büyük önem taşıdığına değinen İŞKUR İl Müdürü Şerafettin Küçük, “Proje kapsamında kurumumuza kayıtlı işsizlere Meslek Liseleri’nde teorik eğitimler veriliyor. Teorik eğitim alan işsizler, talepte bulunan fabrikalarda pratik eğitim alıyor” dedi.

 

15 YAŞINI DOLDURAN HERKES BAŞVURABİLİR

İşbaşı Eğitim Programı ile işsizlerin mesleki deneyim kazanmaları için, kurumca belirlenen asgari şartları taşıyan işyerlerinde işbaşında eğitilmesinin amaçlandığını belirten İl Müdürü Küçük, “Programdan yararlanacak işyerlerinin İŞKUR’a kayıt olması gerekir. 15 yaşını dolduran herkes bu programa başvuru yapabilir. 2-10 kişi çalıştıran işyerleri, 1 kişi için bu programa başvurabilir. 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde ise İşbaşı Eğitim Programı kapsamında çalışan sayısının yüzde 10’u kadar kişi çalıştırılabilir” ifadelerini kullandı. 

 

ÇİFT MAAŞ ALABİLİRLER

İşverenin kendi bulduğu bir kişiyi İşbaşı Eğitim Programı kapsamında 6 ay boyunca ücretsiz çalıştırabileceğine vurgu yapan Şerafettin Küçük, “İşveren İŞKUR’dan aradığı kriterlere uygun bir çalışan talebinde bulunabilir” dedi. İşsizlik maaşı alanların da bu programa kayıt olabileceğinin altını çizen Küçük, “Kurumumuza kayıtlı işsizler bir yandan işsizlik maaşı alırken bir yandan da İşbaşı Eğitim Programı kapsamında ayrıca ücret alabilir. Böylelikle kurumumuza kayıtlı işsizlere çift maaş alma olanağı sağlanmış oluyor” diye konuştu.  

 

MESLEKİ EĞİTİM KURULU’NUN GÖREVLERİ NELERDİR?

Sunumuna İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu faaliyetlerinden bahsederek devam eden Şerafettin Küçük, kurulun Vali başkanlığında çalıştığını belirterek, “Kurul, ilin istihdam ve mesleki eğitim politikasını oluşturur. Piyasadaki işgücü ve mesleki eğitim ihtiyacını belirler. İl düzeyinde işgücü piyasası bilgi sistemi ile izleme değerlendirme sistemi oluşturur ve uygular. Millî Eğitim Bakanlığı’nca gönderilen mesleki ve teknik eğitim programlarının işgücü piyasası araştırma sonuçlarına göre ilin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi için görüş bildirir. Ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olur” bilgisini verdi.

 

ARANAN KRİTERLER

Teşvik programlarından yararlanacak işletmelerde aranan kriterler hakkında da bilgi veren Şerafettin Küçük, , “Bayan personel 18 yaşından büyük olması, erkek personel ise 18-29 yaş aralığında olması, işe alınan personellerin işe alınmadan 6 ay öncesine kadar hiçbir yerde çalışmamış olması, işyerinin SGK borcunun bulunmaması gerekir. Maliyenin ya da sigortanın kontrolleri sırasında sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen firmalar bu teşvikten bir yıl süre ile faydalanamazlar. İşçinin fiili olarak işyerinde çalıyor olması gerekmektedir” dedi.

 

3 MİLYON TL’DEN FAZLA CEZA KESİLDİ

Çerkezköy’de fabrikalarda iş müfettişleri ile birlikte yaptıkları denetlemelerde inanılmaz derecede uygunsuzluklar tespit ettiklerini söyleyen İŞKUR İl Müdürü Şerafettin Küçük, “Nisan ayından bu yana 3 milyon TL’nin üzerinde ceza yazdık. Yeni hazırlanan iş kanunlarında boşluklar var. Sanayicimiz ne yapması gerektiğini bilmiyor. Bu konuda sanayicilere yönelik bilgilendirme amaçlı seminerler düzenlemesi gerekiyor” dedi. 

 

SİZLERLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ

KOSGEB ile İŞKUR işbirliği ile düzenlenen girişimcilik eğitimlerinden faydalanılması gerektiğini ifade eden Şerafettin Küçük, “Program dahilinde hibe destekler var. Özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık var. Girişimci adayları bu programlardan faydalanmalı” dedi. İŞKUR’un eski devlet mantığı ile çalışmadığına vurgu yapan İl Müdürü Küçük, “Biz sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

MESLEKİ EĞİTİM ALMALARI ŞART

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin mesleki eğitimleri hakkında da bilgilendirmede bulunan Şerafettin Küçük, “On altı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile, çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur” dedi.

 

HER İŞÇİ İÇİN BİN TL CEZA

Yeni kanunda ‘Ağır ve Tehlikeli İşler’ ibaresinin kaldırıldığını ve yerine ‘Tehlikeli, Az Tehlikeli ve Çok Tehlikeli’ ibarelerinin getirildiğini söyleyen Küçük, “Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz. 17. maddede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir çalışan için bin TL ceza verilir” uyarsında bulundu.

 

BİLGİ VERMEYENLERE 2 BİN 717 TL CEZA

Kurum tarafından kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden İl Müdürü Şerafettin Küçük, işverenlerden toplanan bilgilerin, kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamayacağını belirterek, “Bu kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine 2 bin 717 TL idarî para cezası verilir” dedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10