Beldeler kapanmak istemiyor

Tekirdağ’ı da kapsayan 13 ilin Büyükşehir statüsüne alınmasını içeren yasa tasarısı ile birlikte belde ve köylerin kapatılacak olmasına karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, kapa

Çerkezköy 22.10.2012 11:08:00 0
Beldeler kapanmak istemiyor

 CHP HALKA SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ'da büyükşehir sınırları içerisinde olan ve kapatılacak belde belediyeleri halka sordu. CHP, belediyesi kapatılması planlanan Kızılpınar, Veliköy ve Karaağaç beldelerinde, 2011 yılında kullanılan seçmen kütüklerine göre referandum yaptı. Referandum dün 10.00– 17.00 saatleri arasında, CHP belde teşkilatlarının belirlediği yerlerde gerçekleştirildi.

 

BELDELERDE REFERANDUM

Genel Merkez’in aldığı karar doğrultusunda dün Kızılpınar, Veliköy ve Karaağaç’ta da sandık kuruldu. Çerkezköy İlçe Seçim Kurulu tarafından belirlenen seçmen listelerinde isimleri yer alan seçmenler, beldelerin kapatılıp kapatılmamasına ilişkin ‘hayır’ veya ‘evet’ şeklinde oy kullandı.

 

“BELEDİYENİN KALDIRILMAMASINDAN YANA OLACAKTIR”

1989 yılında Kızılpınar’ın Belediye olması için referandum gerçekleştirdiklerini ifade eden CHP Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Kafalı “Halkımızın katılımı bizleri çok mutlu ediyor. Bugün de katılımın 2 binin üzerinde olmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızda sesimizi duyarak bugün buraya geliyorlar. Kızılpınar halkının görüşü belediyenin kaldırılmamasından yana olacaktır” diye konuştu.

 

“ÇOK MUTLUYUZ”

Referandumun Veliköy Belediye Kapalı Düğün Salonu’nda sabah 08.00’de itibaren gerçekleştiğini söyleyen Veliköy Belde Başkanı Serdar Ürkmez “Duyarlı vatandaşlarımız belediyenin kapanmaması yönünde oylarını kullanmaya geldiler. Veliköy halkının iskanlardan yana sıkıntıları olduğunu herkes biliyor. Büyükşehir ile birlikte bu sıkıntıların daha fazla büyüyeceğini biliyoruz. Bizler siyaset gözetmeksizin herkese hitap etmeye çalışıyoruz. Daha önce Cumhuriyet Halk Partili Belediyelere mahsus bir anket olacaktı. Halkımızdan gelen talepler doğrultusunda Genel Merkezimiz, parti gözetmeksizin kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya olan tüm beldelerde referandum yapılmasını kararlaştırdı. Vatandaşlarımızın duyarlı olması bizleri gerçekten çok mutlu etti” dedi.

 

“BELDE OLMASINI İSTİYORUZ”

Karaağaç’taki sandık da Karaağaç meydanında bulunan durakta kuruldu. Büyük ilginin olduğu referandum hakkında açıklamalarda bulunan CHP Karaağaç Belde Başkanı Metin Kantarkıran “Vatandaşlarımızdan beldelerinin kapanmaması konusunda büyük bir ilgi var. Karaağaç halkı başka bir yere bağlanmak istemiyor. Bizler Karaağaç’ın belde olarak kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

BAŞKAN YÜCEL DE OY KULLANDI

Karaağaç’ın MHP’li belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel de beldenin kapatılıp kapatılmamasına ilişkin düzenlenen referandumda oy kullandı.

 

EN FAZLA KATILIM VELİKÖY’DEN

Referandumun ardından saat 17.00’da sandıklar açıldı. 9 bin 106 seçmenin bulunduğu Kızılpınar’da 2 bin 43 seçmen oy kullanırken, seçmenlerin 7’si ‘beldeler kapatılsın’, 2036’sı ise ‘beldeler kapatılmasın’ dedi. Kızılpınar’da seçime katılım yüzde 23 olarak gerçekleşti. Karaağaç’ta da 6 bin 195 seçmenden sadece bin 67’si sandık başına gitti. Oy kullanan seçmenlerin 31’i ‘beldeler kapansın’ derken, bin 36’sı da ‘beldeler kapanmasın’ dedi. Karaağaç’ta referanduma katılım oranı yüzde 18 olarak gerçekleşti. Referanduma en fazla katılım Veliköy’de gerçekleşti. Veliköy’de kayıtlı 3 bin 681 seçmenden bin 766’sı dün sandık başına gitti. Oy kullanan seçmenlerden 11 tanesi ‘beldeler kapatılsın’ derken, bin 755’i de beldelerin kapatılmaması yönünde oy kullandı. Veliköy’de referanduma katılım oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti.

 

HALKA SORULMADI

Referandumun ardından saat 19.00’da teşkilatta basın açıklaması yapan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, referandum sonuçlarını değerlendirdi. Mecliste hala görüşülmekte olan 13 ilin Büyükşehir olmasına ilişkin yasa taslağı kapsamında beldelerin ve köylerin kapatılmasının gündemde olduğunu anımsatan Metin Dönmez, “Bu konu beldelerde ve köylerde sıkıntı yarattı. Halk beldelerin ve köylerin kapatılmasına karşı. Vatandaşa sorulmadan bu yönde karar alınması sonucunda Genel Merkezimiz kapatılmaya çalışılan beldelerde insanların konuyla ilgili düşüncesini öğrenmek için referanduma gitmeye karar verdi” diye konuştu.

 

3 BELDEDE SANDIKLAR KURDUK

CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı olarak referandum konusunda üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyleyen Metin Dönmez, “3 beldede birer merkezde sandıklar kurduk. Çok kısa sürede gerçekleşen bir çalışma olması, hava muhalefeti ve güvenlik açısından sıkıntı yaşanmaması adına sandıkların tek bir noktada bulunması nedeni ile katılım biraz zayıf oldu” ifadelerini kullandı.

 

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMADI

Referandum için Kaymakamlık makamına yazı yazarak izin aldıklarını ifade eden İlçe Başkanı Metin Dönmez, “Başvurumuz İlçe Jandarma Komutanlığı’na iletildi ve sandıkların bulunduğu noktalarda güvenlik önlemlerinin alınması istendi. Fakat 3 beldemizde de hiçbir güvenlik tedbiri alınmadı” dedi.

 

HALKIN YÜZDE 98’İ KAPATILMASIN DEDİ

Halkın sağduyulu olması sayesinde referandum sürecinde bölgede herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığına dikkat çeken Dönmez, “Bu noktalarda oluşabilecek en ufak bir tartışma sonucu yaşanacak sıkıntılardan kim mesul olacaktı?” diye sordu. Türkiye’de kapatılmaya çalışılan tüm beldelerde referandumun gerçekleştiğini ifade eden Metin Dönmez, “Sonuçlara bakıldığında halkın yüzde 98’i ‘Beldem Kapatılmasın’ şeklinde görüş bildirdi” dedi.

 

HALKIN RIZASI OLMADAN KAPATILMASIN

Beldelerin oluşumu sırasında referanduma gidildiğini anımsatan Dönmez, beldelerin kapatılması için referanduma gidilmemesini ise manidar bulduğunu belirtti. Büyükşehir yapılanmasına karşı olmadıklarını söyleyen Başkan Dönmez, “Biz belde belediyelerinin ve köy tüzel kişiliklerinin halkın rızası olmadan kapatılmasına karşıyız” şeklinde konuştu.  

 

BİRLİKTE AÇIKLADILAR

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez’in referandum sonuçlarına dair yaptığı basın açıklamasında CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri Kerim Arslan, Kadir Koyun, Uğur Duran, Efes Aslan ve Nejdet Ertürk, Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Kafalı, Karaağaç Belediye eski Başkanı Onur Karahanlar, İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan ve bazı partililer de yer aldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA - Ahmet KARDEŞAsim YAVUZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10