“Trakya halkına üvey evlat muamelesi”

CHP Parti Meclis Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in gündeminde, Trakya bölgesinde geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketi vardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem dışı olarak söz

Çerkezköy 31.10.2012 19:45:00 0
“Trakya halkına üvey evlat muamelesi”

Çerkezköy Haber - TBMM’de gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer ilk olarak Cumhuriyet Bayramı öncesi sokaklara dökülen vatandaşların yaşadığı felakete değindi. Sokaklara dökülen vatandaşların bayramının biber gazı, copla ve tazyikli suyla felakete dönüştüğünü ifade eden Yüceer “Maalesef geçen sene Cumhuriyet Bayramı Van depremi gerekçe gösterilerek kutlanmamıştır.Kimse bahane üretmesin ve kimse kimseyi kandırmasın. Halkın Cumhuriyet Bayramlarını engellemeye çalışmak Cumhuriyete ve demokrasiye karşı olanların takınacağı bir tavırdır” dedi. 

 

“TEKİRDAĞ’DA COŞKU İLE KUTLADIK”

Hükümetin halkın kurucusuna, şehidine, gazisine, cumhuriyetine, kazanımlarına gösterdiği minnet duygusuna bile tahammül edemediğini öne süren Yüceer “Hükümet bir takım bahanelerle yasaklarla biber gazı ve genelgelerle bu tahammülsüzlüğünü ortaya koydu. Bizlerin her zaman övündüğü bağımsızlık mücadelemizi, cumhuriyetimizi gururla ve minnetle gelecek nesillere aktarmamıza, yaşatmamıza, kutlamamıza kimse engel olamaz ve yasak koyamaz. Bunu hep beraber meydanlarda gördünüz. Tüm Tekirdağ halkı yaşadığımız sel felaketine rağmen ve yağmur altında bayramını büyük coşku ile kutlamıştır” dedi.

 

“BİRÇOK İLÇE ZARAR GÖRDÜ”

Trakya bölgesinde geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun şiddetli yağmurda Tekirdağ’da, ilçelerinde ve çok sayıda köyde sel felaketi meydana geldiğini anımsatan Yüceer “Sel felaketi nedeniyle birçok yerleşim yeri sular altında kaldı. Evler, eşyalar kullanılamaz hâle geldi ve binlerce insanımız günlerce kendilerine bir yardım eli uzatılmasını bekledi. Yollar çöktü, köprüler hasar gördü, araçlar yollarda kaldı, sele kapıldı. Köylerde evleri, ahırları, ambarları su bastı. Ahırlar yıkıldı, birçok hayvan telef oldu, ambarlarda, depolarda bulunan ürünler, mahsuller sele kapıldı. Evleri, iş yerlerini, okulları su bastı. İşçiler fabrikalarda mahsur kaldı. Evler, caddeler, işyerleri âdeta çamur denizine döndü” dedi.

 

“YOLLAR KAPANDI”

Bayram arifesinin adeta kabusa döndüğünü ifade eden Yüceer “Vatandaşımız çifte bayram yaşayacakken çifte felaket yaşadı. Ben ve diğer milletvekili arkadaşım Emre Köprülü, henüz afet yeniyken, yaşanırken köylere ve ilçelere gittik olayın ciddiyetinin boyutunu gözlerimizle gördük. Bizler vatandaşlarımızın mağduriyetini bizzat gözlerimizle gördük, bizler de yaşadık. Selde en büyük zararı Saray ilçe merkezimizle beraber beldeleri ve köyleri, Çorlu ilçemizin beldeleri, köyleri ve Çerkezköy ilçesi, mahallelerimizle beraber, beldeleri yoğun bir şekilde yaşadı. Birçok yolumuz, köprümüz hasara uğradı ve yollar çöktü. Yolların kapanması ile birlikte çoğu yerde ulaşım durdu. Saray-Çukuryurt-Beyazköy yolu ve Saray-Çerkezköy-Çorlu yolu ulaşıma kapandı. Enerji hatlarının zarar görmesiyle ve su borularının hasar görmesiyle su ve elektrik sıkıntısı yaşandı. Misinli, Ulaş, Beyazköy'deki fabrikalarda işçiler mahsur kaldı. Çerkezköy'de kamu binaları, caddeler, sokaklar, okullar su altında kaldı” diye konuştu.

 

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİYDİ “

Şu ana kadar, Tekirdağ'da, ne yaşanan felaketin verdiği zarara ilişkin ne de bundan sonraki süreçte selden zarar gören yurttaşlarımın zararının ne şekilde karşılanacağına ilişkin hiçbir yetkiliden açıklama gelmediğini söyleyen Yüceer “Hasar tespit komisyonları oluşturuldu ama sadece kapıdan vatandaşların ifadesine göre- "Sizde bir şey var mı?" diye hasar tespiti yapılmaz, böyle sağlıklı sonuç oluşmaz. Sel felaketinin ardından bölge acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeliydi. Evlerin, işyerlerinin, yolların kullanılamaz hâle geldiği Tekirdağ'a, hiçbir Hükümet yetkilisi gelmedi. Hemşerilerimiz maddi yardımlar yapıldığını ifade ediyor ama bazılarına yapıldığını, bazılarına yapılmadığını biz görüyoruz ve tespit ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

“TRAKYA’YA ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR”

Trakya’ya üvey evlat muamelesi yapıldığını öne süren Yüceer “Bu yardımların neye göre dağıtıldığının kriterleri belli değildir. Maalesef, Trakya'mıza, üvey evlat muamelesi yapılıyor. Trakyalı vatandaşlarımızla ilgilenilmesi için Suriye pasaportu mu taşımaları lazım. Zararların boyutları tahmin edilemeyecek kadar büyüktür. Şimdi, Tekirdağ halkı, buranın doğal afet bölgesi ilan edilmesini, eğer edilmeyecekse zararlarının bir şekilde tazmin edilmesini, zararlarının karşılanmasını ve bir an önce de böyle olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor. Ortaya çıkan zararın, kayıpların, bir an önce onarılmasını, karşılanmasını bekliyorum” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10