3 derenin ıslahı, 2013’te yapılacak

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı’dan geçen 3 derenin 2013 yılında ıslah edileceğini belirterek “Islah çalışması yapılana kadar da dereleri genişleterek ve derinleştirerek geçi

Çerkezköy 31.10.2012 19:45:00 0
3 derenin ıslahı, 2013’te yapılacak

 Çerkezköy Haber - Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, yaşanmış olan su taşkını dolayısıyla açıklama yaptı.

ZARAR NEDENİ İLE 23 KİŞİ MÜRACAAT ETTİ

Yağmur felaketinden sonra belediyeye 23 kişinin müracaatta bulunduğunu söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı,  bu kişilerin müracaatlarının İl Afet Kurulu’nda değerlendirileceğini söyledi. Kapaklı’da bodrum ve kömürlüklerin su dolması haricinde faklı bir zararın olmadığını ifade eden Mandalı “Şu ana kadar bize yağmur sonucunda oluşan su taşkını nedeniyle 23 kişi müracaatta bulundu.  Müracaat sahiplerinin gösterdikleri her adrese gidilerek yerinde inceleme ve tespitlerde bulunuldu. Çok şükür ki can kaybı yaşanmadı. Malla alakalı tespitlerimiz hala devam ediyor. Genellikle bodrum ve kömürlüklere dolan sular nedeni ile cüzi zararlar yaşandı” diye konuştu. 

 

ALMIŞ OLDUĞUMUZ ÖNLEMLER SONUCUNDA AFET YAŞAMADIK

Kapaklı içerisinden 3 derenin geçtiğini söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, bu derelerde önümüzdeki yıl ıslah çalışması yapılacağını ifade ederek “Beldemizden Karagöz Deresi, Kazak Gölü Deresi ve Çayırlık Deresi geçiyor. Kazak Gölü Deresi hariç diğer derelerimizde bir sıkıntı yaşamadık. Kazak Gölü Deresi’nin neden olabileceği bir afet yaşanabilirdi. Derenin aşırı su dolması sonucunda köprüde oluşması muhtemel patlama olmadı. Bunu da önceden almış olduğumuz önlemler neticesinde sağlamış olduk.  Dere yatağında yapmış olduğumuz derinletme ve genişletme çalışmaları sonucunda felaket yaşamadık. Bu çalışmalarımızın çok faydası oldu. Kazak Gölü Deresi etrafında bulunan meskenlerde su taşkını nedeni ile maddi hasarlar oluştu.  Ama bu normal olmayan bir yağış şekliydi. Metrekareye 160 kilogram yağmur yağdı. Daha önceki yağmurlarda bu miktar 60 kilogram şeklindeydi” dedi. 

 

EN FAZLA TEDBİR KAPAKLI’DA ALINDI

Çayırlık Deresi yakınındaki evlerin dere yatağının da altında olması nedeni ile zarar gördüğünü ifade eden Başkan İrfan Mandalı, “Normal yağışlarda bu şekilde bir sonuç ortaya çıkmıyordu. Normalde metrekareye düşen yağışın takriben üç katı yağış olduğunun hesaba katılması gerekir. Çerkezköy ve Saray gibi yerlerle Kapaklı mukayese edildiğinde yağan yağmura karşı en fazla tedbirin Kapaklı’da alındığını görüyoruz. Tabi eksikliklerimizde vardır. Normal yağışlarda sorun oluşturmayan derelerin,  olağan dışı yağışlarda sorun oluşturduğunu gördük. Tabii bu bizim daha neler yapabileceğimizi gündeme getirdi” diye konuştu.

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL DERELERİ ISLAH EDECEĞİZ

Devlet Su İşleri’nin yapmış olduğu teknik hesaplar neticesinde normal yağışların olması durumunda  derelerin sorun oluşturmayacağı kanaatine varıldığını ifade eden Mandalı “Yağışın bir afet şekline dönüşmesi halinde ise yapacak fazla bir şey kalmıyor.  Yağmurlarla birlikte sürüklenmiş olan toprak, dere yatağının dolmasına neden oluyor ve suyun taşması kolaylaşıyor. İşte biz bu olasılığa istinaden dere yataklarında çalışmalarımızı yapmıştık. Kapaklı’nın cüzi maddi hasarla felaketi atlatmış olması bundan kaynaklanmaktadır. Önümüzdeki yıl, Kapaklı’da bulunan üç derenin de ıslahını yapacağız. Islah çalışmalarımızı DSİ’den alacağımız teknik veriler neticesinde gerçekleştireceğiz. Bu teknik veriler kapsamında derelerin üzerinde bulunan köprülerin sağ ve sol yanlarına 1,5 metre yüksekliğinde künkler yerleştirerek suyun geçişini tıkanmaya mahal vermeden sağlamış olacağız” dedi. 

 

BU YIL GEÇİCİ ÖNLEM ALACAĞIZ

Bu yıl da geçici önlem olarak dere yataklarının her iki yakasını genişleteceklerini ve sorun olmayacak şekilde derinleştirileceğini belirten Mandalı, “Bu çalışmamıza bir ay sonra başlayacağız. Bu sadece geçici bir önlem. Asıl çalışmalarımızı 2013 yılında dere yataklarının ve tabanının beton kaplanması ile gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

 

Haber / Asim YAVUZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10