Karşılıklı kültür merkezi kurulacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Bulgaristan’daki bir programa katılmak üzere çıktığı yolculukta Çorlu’ya da uğradı. Çorlu Havalimanında Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Beled

Çorlu 6.11.2012 18:21:00 0
Karşılıklı kültür merkezi kurulacak

 19 ANTİK ESERİ GERİ ALACAĞIZ

Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov ile iki ülke arasında karşılıklı kültür merkezi kurulmasına ilişkin anlaşma yapmak üzere Bulgaristan'a giden Bakan Günay, Edirne'de mola verdi. Gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, Bulgaristan'da karşılıklı kültür merkezleri yapımı anlaşmasına imza atmak ve yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarılmış 19 antik eseri almak üzere bu ülkeye gideceğini belirtti.

 

BAZI PROTOKOLLER İMZALADIK

Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov’un birkaç kez Türkiye'ye geldiğini, kendisiyle faydalı görüşmeler yaptıklarını ve bazı protokoller imzaladıklarını söyleyen Günay, “İmzaladığımız protokol yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda iş birliği yapmayı içeriyordu. Bulgaristan'ın çeşitli sınır kapılarında yakalanmış olduğu ve Türkiye'ye aidiyeti konusunda anlaştığımız çok sayıda eser var. Bunların bir miktarını bu akşam teslim alacağız ve ülkemize getireceğim. Geri kalanları sonraki süreçte getireceğiz" dedi.

 

PEKÇOK ESER GÖTÜRÜLMÜŞ

"Bizim coğrafyamızda geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş" diyen Bakan Günay, daha önce de Sırbistan'a bizzat giderek çok sayıda eseri Türkiye'ye getirdiklerini, Türkiye'de tarih, kültür dönemi ayrımı yapmaksızın bütün tarihi eserlere sahip çıkarak onları restore etmeye çalıştıklarını ifade etti. Bulgaristan'dan 19 eserin iadesinin olacağını belirten Günay, yıl başından önce bu konuda yeni haberlerin geleceğini ifade etti.

 

Haber / Cihangir ARIK

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10