Türk Metal, sözleşme sürecini başlattı

Türk Metal Sendikası 114 bin metal işçisini kapsayacak olan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağını basınla paylaşarak süreci başlattı.

9.11.2012 21:38:00 0
Türk Metal, sözleşme sürecini başlattı

 SÜREÇ BAŞLADI

Türk Metal Sendikası Genel Merkez Yönetiminde yer alan, Genel Başkan Yardımcılarından Muharrem Aslıyüce Eskişehir’de, Süleyman Yıldırım İzmir’de, Mesut Gezer Bursa’da ve Genel Sekreter Yücel Yücel Gebze’de düzenlenen toplantılarda 114 bin metal işçisini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinin taslağını açıkladı.
 

TEK GÜNDEMİMİZ SÖZLEŞME

Dün Gebze’de yapılan açıklamada Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, Türkiye’nin gündemindeki en önemli sorunların işsizlik, hayat pahalılığı ve eğitim olduğunu belirtti. Yücel, “Bizim gündemimizde tek madde var. O da 114 bin metal işçisinin sözleşmesidir” diyerek, taslakta yer alacak maddeleri açıkladı. Hazırlanan taslağın kabul edilmesi halinde; MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan, en düşük saat ücretli bir işçinin aylık ücretinde 265 TL artış olacak. Yine hazırlanan taslağın kabul edilmesi halinde, genel ortalamada metal işçilerinin aylık ücretlerinde ayda 229 TL artış olacak.
 

TEK BİLEK, TEK YÜREK, TEK YUMRUK…

Türk Metal ve metal işçileri olarak, emekleri, ekmekleri, haklı davaları için yeni bir sürece adım attıklarını belirten Yücel, “Bizim gündemimizde tek madde var. O da MESS Grup Sözleşmesi’dir. Biz, bu gündeme namusumuz gibi sahip çıkacağız. 114 bine yakın metal işçisinin ekmek kavgasında bayrağı biz taşıyoruz. Bu bayrağı, asla yere düşürmeyeceğiz. Bu bayrağın dalgalandığı her işyerinde metal işçileri huzur ve refah içinde olacak. Biz, bayrağımıza da davamıza da sahip çıkacağız” dedi. Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalar Kanunu’nun, Meclis’ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını söyleyen Yücel, yasayla ilgili eleştirilerini gereken zeminlerde açıklamaya devam edeceklerini belirtti. Sözleşmenin geçerlilik süresinin 1 Eylül’de başlayacağını, yeni yasa yüzünden 2 aydan fazla bir zamanı beklemekle geçirdiklerini söyleyen Yücel, “Dün itibarıyla gelmeye başlayan yetkilerin tamamlanmasını bekliyoruz. Yetkilerin tamamlanmasıyla birlikte, teklifimizi sunacak ve mücadelemize yeni bir boyut kazandıracağız” diye konuştu.
 

YÜZDE 18 ZAM İSTİYORUZ

Teklifle ilgili bilgiler veren Yücel Yücel, “31 Ağustos tarihindeki çıplak brüt saat ücreti 5.50’nin altında olan 53 bin metal işçisinin saat ücretlerine 5.50’yi geçmemek kaydıyla, 40 kuruş eklenecek. Sonra da yüzde 18 zam istiyoruz. Böylelikle en düşük ücret alan üyemizin ücreti aylık net 265 TL artış istiyoruz. 31 Ağustos tarihinde saat ücretleri 5.50 ve üstünde olan üyelerimizin saat ücretlerine de yüzde 18 zam istiyoruz. Böylelikle genel ortalamada ücretlere aylık net 229 TL bir artış istiyoruz” dedi.
 

SOSYAL YARDIMLARDA YÜZDE 24 ZAM

İkinci altı ayda, enflasyon,  üçüncü altı ayda ise enflasyon artı 2 puan, son 6 ayda ise enflasyon oranında saat ücretlerine zam yapılacağını ifade eden Yücel, “Sosyal yardımlarda birinci yıl yüzde 24, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan artış istiyoruz. Çocuk parası olarak her çocuk için grubuna göre 15 TL ve 17 TL. Ölüm yardımı olarak da normal ölümde 2 aylık ücret, iş kazası ile ölümde 3 aylık ücret istiyoruz. Öğretim yardımını; ilk, orta,lise ve yüksek olmak üzere 4 kademede istiyoruz. Ayakkabı yardımını ise, sivil ayakkabı olarak talep edeceğiz”
 

BU MÜCADELEYE BAŞ KOYDUK

Bu süreci ciddiye aldıklarını söyleyen Türk Metal Genel Sekreteri Yücel Yücel, “Biz bu mücadeleye baş koyduk. Mücadelemiz, emeğinizin karşılığını almak için, yani emek için olacak. Biz, bu mücadelenin sonunda mutlu bir aile tablosu görmek istiyoruz” dedi.
 
Türk Metal Sendikası Gebze Şubesi'nde dün saat 10.00'da düzenlenen basın toplantısına Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, Türk Metal Sendikası Gebze Şube Başkanı Şeref Özcan ve çok sayıda metal işçisinin yanı sıra Çerkezköy’den de Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Şube Sekreteri Melek Tarak, icra kurulu üyeleri, MESS işyerlerine bağlı baş temsilciler ve baş temsilci yardımcıları katıldı.
 

KOÇAK ÜYELERİ BİLGİLENDİRDİ

Gebze’deki toplantının ardından dün saat 14.30’ta Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi binasında üyelerle bir araya gelen Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Çerkezköy’de 7 bin 250, Türkiye genelinde ise 114 bin metal işçisinin kapsayacak olan sözleşme taslağı ile ilgili üyeleri bilgilendirdi.
 

Haber / Ahmet KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10