Kadın girişimciden “Bal” gibi başarı

Marmaraereğlisi’ne bağlı Yeniçiftlik beldesinde bal üreticiliği yapan kadın girişimci Gönül Cotuk, ürettiği balı Türkiye’de bir marka haline getirmeyi hedeflediğini söyledi.

Marmara Ereğlisi 19.11.2012 16:35:00 0
Kadın girişimciden “Bal” gibi başarı
2 KOLONİ İLE BAŞLADI
İki yıl evvel arıcılık kursunu bitirdikten sonra kurs hocasının verdiği 2 koloni arıyla bal üreticiliğine başlayan Gönül Cotuk, iki yılda arı koloni sayısını 34’e çıkardı. Mesleğini sevdiğini ve mesleki konularda Türkiye içinde düzenlenen Uluslar arası arıcılık konferanslarına, tarım ve teknoloji günlerine, seminerlere katılarak bilgi birikimini daha da güçlendirdiğini söyleyen Cotuk, “Bal üretimi konusunda bu mesleğe kadınların daha çok ilgisi olduğundan çok başarılı oluyorlar. Ekonomik büyüklüğüyle dünyada 16. sırada olan Türkiye, kadınların ekonomiye katılımında 134 ülke arasında sondan 4.dür. Üyesi olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği’nde her yüz kadından 59’u çalışırken, bu sayı Türkiye’de sadece 22’dir. Bayanların iş hayatına çok sınırlı olarak katılabildiği ülkemizde kadınların küçük ölçekli girişimleri çok büyük önem taşımaktadır. Bu konuda kadın girişimciler için birçok proje üretilmektedir. Bu projeler ile verilecek mesleki ve temel işletme eğitimleri ile kadınların istihdam edilebilirliğinin arttırılması, bayan girişimciliğinin desteklenmesi bayanın insan hakları eğitimleriyle kendilerine olan güvenlerinin attırılması yoluyla iş gücü piyasasının önündeki kültürel engellerin azaltılması konusunda da çalışmalar yapılması gerekmektedir” dedi.
 

EN AZ MASRAFLA EN İYİ ÜRETİM

Ülkemizin çok zengin bir bitki örtüsüne ve farklı iklim kuşaklarına sahip oluşunun, arıcılığın gelişimine önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Cotuk “Türkiye de arıcılık işi ile uğraşan bazı üreticilerimizin halen kulaktan dolma bilgilerle bu işi yapmaya çalışması teknolojik gelişmelerin yaygın olmadığını da göstermektedir. Aslında arıcılık işi ciddi bir iştir. Bunun için de en az masrafla en iyi üretimi yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10