Balkan Savaşları görmezden geliniyor

Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi tarafından, Balkan Savaşları’nın 100. yıldönümü dolayısıyla ‘Balkan Faciaları’ konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Dernek binasında

Tekirdağ 18.12.2012 21:54:00 0
Balkan Savaşları görmezden geliniyor
TERK ETMEK ZORUNDA KALDI
Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Hüseyin Bayol, “Osmanlı Devleti savaşarak kazandığı Balkan topraklarını iç siyasi çekişmeler nedeniyle kısa sürede terk etmek zorunda kaldı. Savaşarak kazandığımız balkanları 450 yıl barış adalet ve huzur içinde yöneten Osmanlı devleti, iktidar mücadelesi sebebi ile ittihatçı ve hürriyetçilerin kavgası, ittihatçıların Bulgar çeteleri ve Sırp komitacılarının yanında yer alması neticesinde, büyük kayıplar vererek 4 milyon kilometrelik vatan toprağını terk etmek zorunda kaldı” diye konuştu. 
 

YÜZBİNLERCE SOYDAŞ KATLEDİLDİ

Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Taşan da Balkan Savaşları’nın 650 bin kişinin hayatını adeta cehenneme çevirdiğini ifade ederek “ Yüzbinlerce soydaş katledildi, işkenceden geçirildi ve tecride uğratıldı. Yüzyılın en büyük soykırım, katliam ve tecridinin yaşandığı Balkan Savaşları görmezden geliniyor. 450 yıl boyunca Osmanlı egemenliğinde barışın hüküm sürdüğü Rumeli topraklarında her din ve milliyetten insanlar bir arada yaşamış ve bu 5 asır boyunca hiçbir karışıklık yaşanmamıştır. Bugün Balkan Savaşlarının meydana getirdiği derin travmanın izlerini Balkan ülkeleri ve bütün Türk milleti derinden hissetmekte ve hafızasında her daim canlı tutmaktadır” şeklinde konuştu.
 

STRATEJİK BİR MERKEZ

Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi Başkan Yardımcısı Özgür Yaver de, Balkan Harbi ile ilgili kronolojik bilgiler verdi. Türkiye’nin Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu için stratejik bir merkez olduğunu ifade eden Yaver, “Eski hükümetlerin bölge ülkeleriyle Türkiye arasına set çeken ve inkar politikaları güden anlayışı 2002’den sonra terk edildi. Türkiye, yeni dış politikasıyla bölge ülkelerinin ağabeyi olduğunu ortaya koyan adımlar atmıştır. Yeni uygulanan aktif politikalarla bölgede ve dünyada itibar kazandık” diye konuştu. AK Parti Tekirdağ İl Başkanı ve Hayrabolu Belediye eski Başkanı Şener Çelikayar da toplantıda yaptığı konuşmada “Türkiye’nin kökleriyle bağı kopartılmak isteniyor. Osmanlı vizyonunun ve tarihe yön veren kudretli padişahların iftira dolu yayınlarla uçkur düşkünü gibi lanse ediliyor” dedi. 
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10