Oda değil ayak oyunları kazandı

3 Ocak’ta olağanüstü toplanan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin 2013 yılı bütçesini kabul etmemesine anlam veremediğini söyleyen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, bütç

Çerkezköy 3.01.2013 20:44:00 0
Oda değil ayak oyunları kazandı

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever dün saat 15.30’da ÇTSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

 

1 KURUŞ DAHİ ARTMADI

Dursun Ali Tever açıklamalarına, Rahmi Yılmaz, Gürkan Kesim, Mehmet Çetin, Gürhan Ergen, Mesut İşlek, Ayla Nalcı, Vedat Babaoğlu, Şükrü Gündüz, M. Salih Yılmaz, Göksel Bozdağ, Kadir Uz, İsmail Tezcan ve Seyfettin Belek imzalı red önergesinin ilk maddesinden başladı. Bahse konu maddede, 2013 bütçesinde kayıt ücreti, yıllık aidatlar ve hizmet karşılığı alınacak belge bedellerinin, 2012 enflasyon rakamlarının çok üstünde olduğunun yazıldığını söyleyen Tever, “Hizmet karşılığı alınacak ücretlerde 1 kuruş dahi artış olmamıştır” dedi.
 

ARTIŞ YOK AZALMA VAR

ÇTSO 2012 Mali Yılı Tahmini Gelir Bütçesi’nde Kayıt Ücreti’nin 80 bin TL, Yıllık Aidat kaleminin 545 bin 300 TL ve Munzam Aidatların 620 bin TL olduğunu söyleyen Tever, “Hazırladığımız 2013 Malı Yılı Gelir Bütçesi’nde ise Kayıt Ücreti 94 bin 50 TL’ye yükseltilirken, Yıllık Aidat 471 bin 500 TL’ye, Munzam Aidatlar ise 590 bin TL’ye düşürülmüştür. Üç kalemin toplamında iddia edildiği gibi bir artış değil, yaklaşık 90 bin TL’lik bir azalma olmuştur” diye konuştu. 2012 bütçesi ile 2013 bütçesi arasında 50 bin TL’lik fark olduğunu söyleyen Tever, “50 bin TL fark var diye 50 bin TL fazla harcama yapmak zorunda değilsiniz. Odamız her yıl yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf yapan bir kurumdur” dedi.
 

YÜZDE 50 DEĞİL, YÜZDE 18

Rahmi Yılmaz tarafından toplantı öncesi hazırlanan ve toplantı sonrası meclis üyelerine imzalamaları üzere sunulan red önergesinin 2. maddesinde ise personel giderleri kaleminin yıllık bütçe rakamlarına oranlandığında yüzde 50 arttırıldığının yazıldığını söyleyen Başkan Tever, “2012 yılı bütçesindeki personel giderleri 545 bin TL’dir. 2013 bütçesinde ise bu rakam 640 bin TL olarak belirlendi. Bu demektir ki personel giderlerindeki artış iddia edildiği gibi yüzde 50 değil, yaklaşık yüzde 18’dir” dedi.
 

MATEMATİKLE PROBLEMLERİ VAR

“Bütçeye itiraz eden kişilerin ya matematikle aralarında bir problem var ya da Rahmi Yılmaz tarafından yazılan önergeyi okumadan imzaladılar” diyen Dursun Ali Tever, personel ücretlerinin bin TL ile bin 500 TL arasında değiştiğini, sabah sekiz akşam sekiz çalışan personele bu ücretin dahi çok görüldüğünü ifade etti. Tever ayrıca odada ilk defa kendi dönemlerinde çalışanlara mesai ücreti verildiğini ifade etti.
 

4 YILDIR BEDEL ÖDÜYORUZ

Red önergesinin 3. maddesinde ise 13 kişi olan oda çalışan sayısının 2013’te 23’e çıkarılacağı iddiası olduğuna değinen Dursun Ali Tever, “Bu sayı norm kadro sayısıdır. Yıl içinde kaç personele ihtiyaç duyulursa o kadar personel alırsınız. Böyle karar aldık diye 23 personel çalıştırmak zorunda değilsiniz. Zaten Odamız da 23 personel çalıştırabilecek bir durumda değildir. Biz kurumsal olmaya çalışıyoruz. Ama herkes popülistlik peşinde. Odayı 30 yıl öncesinin bakkal dükkanı gibi yönetmeye çalışıyorlar. Önceki yönetimler de böyle yaptı. Biz 4 yıl bunun bedelini ödedik” ifadelerini kullandı.
 

BURASI ALİ’NİN VELİ’NİN İŞYERİ DEĞİL

Yönetim olarak seçim yatırımı yapmadıklarını söyleyen Tever, “Seçim yatırımı yapanlar 2 yıldır kurumu kirletmeye çalışıyor. Fakat biz direndik” dedi. Kurum gelirine red oyu verenlerin seçim propagandası yaptığını belirten Dursun Ali Tever, “Gelire red oyu vermekle Dursun Ali Tever’e gol mü atmış oluyorsunuz?” diye sordu. Odaya bir kalem dahi almanın bir yönetmeliği olduğunu ifade eden Tever, “Burası Ali’nin Veli’nin işyeri değil. Bir kurum kişisel menfaatler uğruna bu kadar aşağılara düşürülemez. Odayı menfaatine kullandığı Savcılık tarafından kabul edilen ve hakkında 5 dava açılan Rahmi Yılmaz’ın amacı nedir? Odaya ne gibi bir yarar sağlamayı düşünmektedir” şeklinde konuştu.
 

ODAYI BASAMAK OLARAK KULLANIYORLAR

Kısır çekişmelerin ne odaya ne de bölgeye bir faydası olmadığını kaydeden Başkan Tever, “Bunlar menfaati peşinde koşan insanların çıkar çatışmalarıdır. Kimi odayı basamak olarak kullanıp siyasete atılmak istiyor. Kimisi de odayı kullanarak kendine iş çıkarmaya çalışıyor. Beni basiretsiz olarak nitelendiren arkadaşların odada yaptıkları da müfettiş raporlarında sabittir” dedi. Meclis eski Üyesi Ahmet Çetin’in açıklamalarıyla zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalıştığını belirten Tever, “Müfettiş raporlarından da anlaşılacağı gibi yönetimimiz, 2006-2009 döneminde üyelerden alınan fazla ücretlerin bedelini ödüyor” dedi. Fazla alınan ücretlerin taraflarına geri ödenmesi için 463 başvuru yapıldığını belirten Tever, “Biz bin 353 kayıt inceleyeceğiz. Odaya fazla ücret verdiği tespit edilen üyelerden varsa odaya borcu mahsup edilecek. Yoksa kendilerine ödenecektir” şeklinde konuştu.
 

3-4 MİLYON DEĞİL 17 BİN TL ZARAR VAR

Rahmi Yılmaz’ın, yönetim munzam aidatlarla ilgili olarak odayı 3-4 milyon zarara uğrattığı şeklinde iddiada bulunduğunu söyleyen Tever, “TOBB aracılığı ile Gelir İdaresi’nden ilgili kayıtlara ulaşılarak, Munzam aidatlarla ilgili toplam 14 bin 411 kayıt incelendi. Bakanlık müfettişi ile birlikte yapılan incelemelerde bazı üyelerden 65 bin 914,82 TL’lik munzam aidat eksik alındı. Bazı üyelerden de 48 bin 930,68 TL’lik munzam aidat ise fazla alındı. Yani oda iddia edildiği gibi 3-4 milyon TL değil, yaklaşık 17 bin TL zarara uğradı. Fazla alınan munzam aidatlar sahiplerine geri ödenecek. Eksik alınan munzam aidatlar da ilgili üyelerden tahsil edilecektir” dedi.  
 

BENİ BİLEN BİLİYOR

2013 yılında 2012 bütçesi ile yola devam edilerek, yeni yıla vicdanları rahat girmeleri gerektiğini söyleyen Rahmi Yılmaz’a önce kendi vicdan muhasebesini yapmasını tavsiye eden Tever, “Beni bilen biliyor. Rahmi Yılmaz’ı da bilen biliyor” diye konuştu. Bakanlık tarafından istenen raporların hazır olduğunu söyleyen Tever, “Korkup gemiyi terk eden eski meclis başkanı ile henüz rüştünü ispatlayamayan mevcut meclis başkanı raporu imzalayamadı. Fakat biz onların raporu imzalamadığına dair bir tutanak tanzim ederek hazırladığımız dosyalarla birlikte Ankara’ya göndereceğiz” dedi.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10